Expreso Norte (Chili)

Traject: Arica - Santiago
Datum: 06-07-2008 (2e poging)
Vervoerstarief fiets: 7.500 chileense pesos per fiets (ongeveer 10 euro), na afdingen. In de bus te betalen. Op het busstation had men 4.000 per fiets gezegd, in de bus werd dat al snel 10.000 per fiets.
Vereiste/ toegepaste verpakkingswijze fiets: Geen eisen. Stuur gedraaid, spiegels gedemonteerd, verder niets verpakt.
Fiets tevoren aangemeld?: Ja, op de dag van vertrek met fiets en al naar het busstation gegaan en geïnformeerd. De grote maatschappijen nemen geen fietsen mee. Bij Expreso Norte was het geen probleem.
Ervaringen: De eerste poging was niet erg geslaagd; die eindigde tegen een rots in de berm omdat we (buiten de schuld van de chauffeur om) een overstekend vrachtwagentje niet meer konden ontwijken...
Onze bus kreeg dus een ongeluk en kon niet verder reizen. Een andere bus werd opgeroepen, maar die was veel lager waardoor de fietsen niet staand in de bus konden worden vervoerd. We hebben besloten terug te reizen naar Arica, waar we op dat moment slechts één uur vandaan waren, en de volgende dag met een grotere bus opnieuw richting Santiago te gaan. Onze fietsen hebben wat schade opgelopen door het ongeluk (voordragers flink verbogen, licht kapot, krassen), maar gelukkig waren er geen zwaar gewonden.
De medewerkers van Expreso Norte waren allemaal erg aardig en behulpzaam. Zonder problemen konden we onze tickets wisselen en de baas schreef voor ons een bewijs voor de verzekering.
Na 28 uur bussen (vegetariërs: zelf voldoende eten meenemen!) arriveerden we in Santiago. De fietsen waren niet verder beschadigd en dus konden we direct richting een hostel fietsen.
Website: Expreso Norte
Zelfde goede ervaringen met Expreso Norte.
Pedalen eraf, stuur gedraaid en zadel naar beneden. Fiets gaat rechtop in de bus.
Alleen, wij hebben niets extra betaald voor de fiets, er werd niet om gevraagd.
Tip: vraag om Engels ondertitelde films, zo kom je je tijd een beetje door.