Mogelijkheid Mio GPS.

129 berichten
Ik kan helemaal niets vertellen over de MIo’s, geen ervaring mee, maar wel iets over een mogelijk alternatief.
Sinds een paar dagen heb ik een Garmin Edge Explore (in de sale bij Bever €219), als aanvulling voor de Etrex 30 die ik gebruik op meerdaage tochten (ivm batterijen ipv ingebouwde accu).
Ik zocht iets makkelijkers dan de Edge voor dagtochten, dus ‘s avonds thuis en mogelijkheid om de boel weer op te laden. En dan ook met een beetje goede routering, en dat lijkt precies te slaan op deze Explore.
Hij lijkt nog het meest op een gps voor auto’s in de zin dat hij standaard routeert, zelfs van gelande tracks kan hij een route maken, maar dit kun je ook uitzetten en gewoon de track volgen zonder gepiep. Wat ik ook wel aangenaam vond na afwijking van een route probeert hij hardnekkig je terug te sturen (en houdt dat best lang vol), maar als je op een gegeven moment weer terug komt op de route gaat hij gewoon weer hiermee door, dus in geval van een omleiding ofzo hoef je niet heel moeilijk te doen. Je kunt hem ook zelf een route laten maken met een ingestelde afstand, net als die Mio’s. En uiteraard naar een waypoint (eventueel zelf in te voeren) of een adres. Nog niet getest hoe zijn routering is, qua soorten wegen en paden bedoel ik, daarvoor heb ik hem nog te kort. Scherm is lekker groot, en reageert heel vlot op aanrakingen, bijna als een telefoon. Uiteraard is de accuduur van ca 10-12 uur een beperking, maar het scherm kan ook in slaapstand uit zijn en wordt dan geactiveerd bij een route aanwijzing. Ruimte genoeg voor aanvullende kaarten, naast de meegeleverde Europa kaarten.
Tot nu toe ben ik er erg happy mee, maakt het allemaal erg makkelijk!
Smartphone met OSM ?
Kan me niet voorstellen dat die combinatie precies jouw keuze kan uitrekenen. Mocht dat zo zijn zou de hele navigatie markt op zijn gat liggen.
Ik bedoel je staat ergens in het land. In je smartphone vul je een plaatsnaam in en OSM rekent voor jouw de mooiste, kortste of snelste route uit die jij wil fietsen.
Met andere woorden die logaritmen en alle andere info die je nodig hebt om dit te kunnen berekenen is gratis verkrijgbaar?
WimB schreef:
vr 12 jul, 2019 21:59

Ik bedoel je staat ergens in het land. In je smartphone vul je een plaatsnaam in en OSM rekent voor jouw de mooiste, kortste of snelste route uit die jij wil fietsen.
Met andere woorden die logaritmen en alle andere info die je nodig hebt om dit te kunnen berekenen is gratis verkrijgbaar?
Smartphone en Osmand app voer een straatnaam in, eventueel plaatsnaam en de app zoekt die voor je op. Voeg straatnaam nummer in en voila, je krijgt een route er naartoe afhankelijk van je instelling als automobilist, voetganger of fietser. Stort nu de markt van navigatie apparaten in?
Dacht van niet.
Ik kan legio argumenten bedenken waarom ik toch voor een losse navigatie apparaat kies.
Verblijd ons met je kennis?
WimB schreef:
vr 12 jul, 2019 21:59
Ik bedoel je staat ergens in het land. In je smartphone vul je een plaatsnaam in en OSM rekent voor jouw de mooiste, kortste of snelste route uit die jij wil fietsen. Met andere woorden die logaritmen en alle andere info die je nodig hebt om dit te kunnen berekenen is gratis verkrijgbaar?
Ja, die is gratis beschikbaar, draait op Andriod en kan al je voorkeuren op basis van OSM meenemen in de routekeuze, brouter. Er is ook een web-versie.

Wel moet je nog een profiel vinden dat jou voorkeuren implementeert (of zelf aanpassen) en de brouter app opzetten kost meer moeite.
Het vervelende is om die software die hier voorbij komt onder de knie te krijgen ik doe het voorlopig met RouteYou, daar kan ik me aardig mee redden. De keren dat de Mio voor mij de route berekend laat ik voor wat het is. Soms wordt je over wegen gestuurd die zeer goed bevallen en zijn ook keren dat je er later achterkomt dan had beter gekund.
Gratis videomontage software hebben ze mij ook geadviseerd. Een nog meer gratis in plaats van Windows iets met Linux. Avonden bezig geweest om dat stukje gratis software onder de knie te krijgen. Kom je met je montage bij het punt supreme moet je alsnog een driver kopen.
Ik snap best wel dat die software je naar dat adres kan brengen maar is dat inderdaad de meest optimale route voor jouw. Daar hebben we het toch over.
Van deze draad de route bekeken. Het begin en eind punten uit BRouter opgezocht en deze in RouteYou gezet. In RouteYou de optie recreatief fietsen-mooiste gezet en de route laten berekenen. Kijk naar de verschillen.
Neem met de Mio Cyclo 200 altijd een naald of een paperclip mee. Onderweg kon ik plotseling het apparaat niet meer via het scherm bedienen. De aan/uit terug knop werkte wel afsluiten op het scherm en de andere opties waren dood. Thuis met de achterkant van een naald de Mio gereset. Probleem opgelost.
Kan dit bij de concurrenten ook voorkomen. Of is er toch nog een oplossing?