165mm Crankset

Beste,

Recentelijk heb ik mijn vriendin zover gekregen dat ze een fietsvakantie (of langere fietstocht) wil proberen. Via marktplaats een leuk, mixte frame gevonden, die ik hiervoor ga opknappen. Omdat mijn vriendin wat aan de kleine kant is, ben ik opzoek naar een triple crankset in 165mm. Shimano meent 165mm triple cranksets te maken volgens hun website, online zijn deze echter nergens te vinden. (Op dit moment zit er een 170mm stx crankset op)

Iemand nog een triple crankset in 165mm beschikbaar? Budget is zo minimaal mogelijk, leeftijd maakt ook niet uit. Kettingbladen vervangen lukt me ook zelf. Hoeft zeker geen pareltje te zijn, het is voor mij geen straf er een uurtje op te moeten poetsen.

(woonachtig in omgeving Doetinchem, ophalen of verzenden afhankelijk van afstand)
als je geen tweedehands kunt vinden en je wilt wel verder, dan is dit mogelijk wat: https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... 0EGg0t2gXY
20euro (excl. opsturen)
cranklengte wordt verschillend over gedacht. één van de visies is dat het 20% van je binnenbeenlengte hoort te zijn.
ik heb een paar aluminium 'stronglight' cranks voor twee bladen liggen, lengte 155mm en steek bcd 110mm. mag je gerust lenen om uit te proberen. kleinste blad op bcd 110 is 34 tanden.
groet! hoogframe
Tweedehands of nieuw maakt me niet zoveel uit, zolang het binnen budget blijft. De M-Wave is zeker een optie en valt binnen budget, ik zou echter toch liever bij Shimano blijven.

Cranklengte is inderdaad een veelbesproken onderwerp waar de nodige publicaties over gedaan zijn, maar eigenlijk is er geen harde onderbouwing. Mijn vriendin heeft relatief korte benen en kwakkelt wat met haar knieën, daarom denk ik dat de iets kortere crank haar goed zal doen. Als ze het niks vindt zet ik er gewoon weer de 170mm crankset op. :lol:

Mocht ik over een aantal weken nog niks gevonden hebben zal ik de M-Wave nogmaals overwegen

@hoogframe; Bedankt voor het aanbod, maar 155mm is denk iets teveel van het goede..
Sugino zou je ook nog kunnen proberen:

http://www.m-gineering.nl/shopcrank.htm

Misschien zijn die gebruikt wel ergens te krijgen.
De vijfarmige Sugino en Stronglight Impact zijn gewoon identiek. In blanco uitvoering en zonder bladen te koop bij SJS cycles. Overigens is 33t het kleinste kettingblad op een boutcirkel van 110mm.
Als je die Shimano MTB 165mm cranks online vind mag je altijd een link plaatsen, want ik heb er ook al veel achter gezocht.

Bij SpaCycles vind je wel een Shimano 105-triple in 165mm, SJS Cycles heeft 4-armige assymetrische Sora 165mm maar dat werkt allemaal niet (goed) met MTB voorderailleurs.

Zelf rijd ik met 165mm SpaCycles XD-2 en TD-2 triple cranks op verschillende fietsen. Deze cranks zijn basic, niet van de lichtste en ze hebben 5-armige 110/74 BCD bladen nodig. De M-Wave 165mm set heb ik hier ook op een fiets staan, goedkoper als dat zal je niet vinden, maar hij heeft een lange as nodig (min 118mm).
jan6ma schreef:
ma 28 jan, 2019 13:47
Shimano meent 165mm triple cranksets te maken volgens hun website, online zijn deze echter nergens te vinden.
Alleen in de Deore XT en XTR groepen. Is het dat waard? Los van de berg centjes, dan zit je met die stomme buitenboordlagers. Een afrader, zeker voor een vakantiefiets. Zoek een crank voor de betrouwbare JIS trapas. Die 5mm verschil merkt ze echt niet en uit eigen ervaring een vrouw (van 1m52) merkt ook het (niet geweten) verschil tussen een crank van 175 of 165mm niet.
De fiets/wieler wereld is vol met allerlei tradities en bijgeloven. De optimale cranklengte is er een van.
Als je die Shimano MTB 165mm cranks online vind mag je altijd een link plaatsen, want ik heb er ook al veel achter gezocht.
Zal ik doen :)
Alleen in de Deore XT en XTR groepen. Is het dat waard?
XT en XTR zijn zeker teveel van het goede, echter zou er ook een variant van 165mm van de tourney groep (met vierkante as) moeten zijn;
https://bike.shimano.com/en-US/product/ ... TY501.html
Lijkt alsof je daar de tandwielen niet apart kunt wisselen, dan heb je steeds opnieuw een crankset nodig bij slijtage... ;)
sjefke schreef:
ma 28 jan, 2019 18:04
De fiets/wieler wereld is vol met allerlei tradities en bijgeloven. De optimale cranklengte is er een van.
Inderdaad. Ik heb het altijd erg vreemd gevonden dat voor elk persoon in de echte wereld (155-195 cm lichaamslengte is toch helemaal niet ongewoon?) een crancklengte van 170 of 175 mm maar gewoon optimaal moet zijn.

jan6ma: Eerste keuze lijkt me het Tourney cranckstel. Als het niet heel snel te vinden is zou ik ik zou dat M-wave crancktel maar gauw bestellen. Wel met de expliciete vermelding van de crancklengte en dat je speciaal daarom dat cranckstel koopt want helemaal zeker dat het geen foutje in de vermelding is weet ik niet. Dat de bladen van het Toruney cranckstel niet verwisselbaar zijn is iets voor over ca. 10.000 km, dus niet iets om je zorgen over te maken want dat is - ervaring - voor een vriendin die een fietsvakantie (of langere fietstocht) wil proberen heel veel.
Een setje losse bladen is bij dit soort cranckstellen niet goedkoper dan een heel crankstel.
Ik zie net op marktplaats deze staan: https://link.marktplaats.nl/m1362327151.
Vierkante as, 165mm en 110mm BCD. Voor de prijs is het misschien wel het proberen waard.

EDIT: oeps, dit is geen triple
Is 165 mm klein genoeg? Het is uiteindelijk maar 5 mm verschil. Je kan ook een junior crank overwegen die vind je gemakkelijker en zijn relatief goedkoop. https://www.kurbelix.de/suntour-kurbelg ... 2-zaehne is bijvoorbeeld 152 mm.

cranklengte advies (voor wat het waard is: ik rijd met verschillende lengtes door elkaar en merk weinig verschil):
https://highpath.co.uk/crank-length-calculation/
Bedankt voor de reacties.

@Leon
Tourney was inderdaad ideaal geweest, deze is echter nergens te vinden (op een Amerikaanse verkoper via Ebay na)

Ik heb Shimano Benelux gemaild met de vraag waar ik het specifieke crankstel zou kunnen vinden in die maat, of dat zei me er misschien aan zouden kunnen helpen.

Anders misschien toch maar de M-Wave..
jan6ma schreef:
di 29 jan, 2019 08:16
.....echter zou er ook een variant van 165mm van de tourney groep (met vierkante as) moeten zijn;
https://bike.shimano.com/en-US/product/ ... TY501.html
Wij wonen in de Benelux, Europa (TS neem ik aan ook), niet in de US!
cranklengte advies (voor wat het waard is: ik rijd met verschillende lengtes door elkaar en merk weinig verschil):
https://highpath.co.uk/crank-length-calculation/
interessante link: leuk leesvoer! grappig om te zien hoe ze de binnenbeenlengte bepalen: da's weer eens wat anders dan er een duimstuk tussen houden :D :wink:
ik snap niet direct dat ze verschil maken tussen child en adult, maar moet het nog lezen.
groet! hoogframe
Contact gehad met Shimano Benelux, jammergenoeg wisten ze me te vertellen dat deze niet verkrijgbaar zijn. Ondanks de vermelding op de productpagina, was de reactie dat de TY701 helemaal niet verkrijgbaar zou zijn, en de TY501 niet in 165mm. Ook hebben ze geen andere 165mm cranks met vierkante trapas in het assortiment.

(linkje naar de crankset; https://bike.shimano.com/nl-NL/product/ ... TY501.html)

Nog even verder zoeken dus.
ik weet het bestaan van Rotor 3d+ cranksets, die er zijn in 155, 160, 165 en 170mm. geen idee of die binnen budget al of niet tweedehands te krijgen zijn, en of die er zijn voor triple configuraties.
ook weet ik dat sommige mensen hun bestaande crankset hebben ingekort, door een nieuw pedaalgat te (laten) tappen en de rest af te zagen. Vereist een goede werkplaats met goede apparatuur en bijbehorende skills lijkt me.
Na nog wat onderzoek naar crank lengten besloten wat verder te kijken dan 165mm. Onderzoek beweert dat een te kleine crank geen kwaad kan en nauwelijks minder efficiënt is. Toen kwam ik voor nog geen 2 tientjes een 150 mm Shimano chainset tegen, die gaan we dus maar even proberen.
crankset 155mm bcd110 15euro.png
ik heb thuis een stel cranks 155 mm triple liggen. bcd 110. ik heb er kettingbladen bij. als je dat wat lijkt, stuur me dan ajb een pb.
groet! hoogframe
jan6ma schreef:
do 28 feb, 2019 08:31
Onderzoek beweert dat een te kleine crank geen kwaad kan en nauwelijks minder efficiënt is.
Mijn gevoel als ik op mijn - brakke/goedkope/oude/voorniksgekregen - vouwfiets rijdt zegt toch iets heel anders. De 150mm-crancks voelen vergeleken met 175mm-crancks aan als een kleuterfietsje, maar ik ben dan ook 185 cm lang met normale proporties.
Kwaad voor je knieën zoals te lange crancks zal het inderdaad minder opleveren.

Inkorten middels boren van een nieuw gat is alleen gemakkelijk als het nieuwe gat geen overlap heeft met het oude, maar dat kan dus alleen bij een fors verschil.