Versleten rug

Gezondheid, veiligheid, verzorging en voeding. Prettig op fietsvakantie en weer heelhuids terugkomen.
Paul Snoeij
Forum Lid
Berichten: 139
Lid geworden op: 18 mei 2005
Locatie: Almere

Versleten rug

Berichtdoor Paul Snoeij » do 18 dec, 2014 10:43

Tijdens onze laatste 3 maandelijkse reis, ditmaal door zuid India, moest ik regelmatig van de fiets wegens pijn in mijn rechterbeen, dit speelde vooral bij inspanning bij klimmen. Inmiddels weet ik de oorzaak, retro listhesis graad 1 op L5-S1, in Nederlands een verschoven rugwervel veroorzaakt door o.a. slijtage artrose en ouderdom (bijna 70)

Men heeft mij afgeraden om geen lange fietsreizen meer ter maken en dat is flink balen, ik was nog lang niet uitgekeken in de wereld.

Ik vroeg mij echter af of een ligfiets waarbij je rug rechter blijft, beter wordt ondersteunt en je mogelijk iets andere spiergroepen gebruikt dit lichamelijke euvel kan ondervangen.

met vriendelijke groet,
Paul Snoeij
0 x
Een trage reiziger ziet meer van de wereld

Gebruikersavatar
Leon
Forum Lid
Berichten: 16043
Lid geworden op: 28 februari 2003
Locatie: Maastricht
x 682

Re: Versleten rug

Berichtdoor Leon » do 18 dec, 2014 11:01

Hallo Paul,
Wat een rottige mededeling voor je. Een ligfiets zou wellicht een betere situatie voor je rug kunnen betekenen en langer fietsen mogelijk kunnen maken want een ligfiets belast de rug heel anders. (Waarbij ik wel opmerk dat er in ligfietszitjes ook passende en niet-passende zitjes zijn)
Ik denk echter dat we in deze groep niet verder zullen komen dan "zou kunnen".
Zelfs als hier medici zijn die veel van ruggen afweten komen we niet verder want zij kennen jouw rug niet.
Je zult dus te rade moeten gaan bij een deskundige die jouw medische situatie goed kan inschatten. Wie is bv. de 'men' die jou heeft afgeraden lange reizen te maken?
0 x
De kern van alle milieuproblemen is niet zo zeer dat we iets moeten doen maar meer dat we iets moeten laten.

Johnh
Forum Lid
Berichten: 66
Lid geworden op: 11 mei 2014
Locatie: Den Haag
x 5
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor Johnh » do 18 dec, 2014 11:02

Hoi Paul,

Een ligfiets kan wellicht helpen, er zijn veel mensen met allerlei beperkingen of medische klachten die niet meer op een zitfiets kunnen rijden die geholpen zijn met een ligfiets.

Er is een grote diversiteit aan modellen en zitjes. Ik zou aanraden om een keer een ligfiets testdag te bezoeken waarbij je jezelf kan laten informeten over de mogelijkheden en nog belangrijker, verschillende modellen kan uitproberen.

Je evenwicht houden op een ligfiets werkt iets anders dan op een zitfiets, maar de meeste mensen hebben dit vrij snel onder de knie. Er zijn ook driewielers, die zijn makkelijker om mee te beginnen, maar het is wel een heel andere ervaring dan fietsen. Omdat je je spieren anders gebruikt zal het in het begin wellicht tegenvallen, het duurt minimaal een paar weken voordat je jezelf helemaal op je gemak voelt op een ligfiets.
0 x

Riny Visser
Forum Lid
Berichten: 194
Lid geworden op: 24 maart 2010
Locatie: Deventer

Re: Versleten rug

Berichtdoor Riny Visser » do 18 dec, 2014 12:21

Zelf heb ik goede ervaring met een driewielige ligfiets: een door USVA in Holten aangepaste Sinner Comfort. Door een zware hernia had ik ernstige uitvalsverschijnselen: ik kon niet meer zonder steun van een rollator, later krukken, lopen en rijden op een tweewielige fiets was niet meer mogelijk. Deze fiets heeft mij enorm geholpen met de revalidatie. Ik rijdt nu weer vrolijk rond op een gewone tweewieler en zelfs pittige wandelingen gaan, ondanks een zg. klapvoet prima.

Mijn fiets had een zg. lumbaal zitje: gesloten zitje, wat wel een zweterige rug opleverde, maar wel goed steun gaf. USVA is een bedrijf dat naast ligfietsen allerlei voertuigen aanpast voor gehandicapten. Ik heb zeer goede ervaringen met dit bedrijf, leuke enthousiaste en deskundige mensen. Mijn ervaring is dat op deze manier fietsen de rug niet belast en omdat je op een driewieler zit, heel relaxt op je fiets zit. Je wordt in feite alleen moe van het fietsen zelf, niet van het zitten op de fiets. Het is inderdaad wel een heel andere manier van fietsen: het gaat minder snel, het is ook een behoorlijk zware fiets, maar met de 21 versnellingen die ik erop had zitten, kon ik alle ritten maken die ik op mijn gewone derailleurfiets (Giant Expedition) ook deed.
0 x

Gebruikersavatar
keesswart
Forum Lid
Berichten: 1861
Lid geworden op: 24 juli 2005
Locatie: Leiden
x 390
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor keesswart » do 18 dec, 2014 12:32

Een versleten of anderszins haperende rug hoeft niet het einde te betekenen van een 'fietscarrière'. Een familielid van mij had jaren geleden zo'n slechte rug, dat ze niet meer kon fietsen; ook lopend kwam ze niet veel verder dan een paar honderd meter. Zitten in een auto of trein kon ze ook niet meer. Na allerlei alternatieve therapieën die niks uithaalden, kon ze terecht bij een reguliere revalidatiecursus die wel succes had. Dat was wel 70 km van haar woonplaats. Die afstand bleek ze moeiteloos te kunnen overbruggen met een (tweewielige) ligfiets.
0 x
Kees Swart is fietsend en schrijvend fotograaf: www.keesswart.nl

Peter_m
Forum Lid
Berichten: 140
Lid geworden op: 03 april 2006
Locatie: Castricum
x 1

Re: Versleten rug

Berichtdoor Peter_m » do 18 dec, 2014 15:05

Ja, een versleten of haperende rug hoeft niet het einde te betekenen van een schitterende fietsreizen!

Aanpassen en dat betekend voor iedereen wat anders.
Maar ik zou kijken naar een ander zit, b.v type: mountainbike.
In mijn geval een prima zit en het ontlast je onderrug.

Blijf zoeken en trainen!

Fijne fietsreizen toegewenst,

Peter
0 x

Gebruikersavatar
peter de rijk
Forum Lid
Berichten: 2087
Lid geworden op: 09 april 2003
Locatie: Utrecht
x 84
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor peter de rijk » do 18 dec, 2014 15:15

Ook een e-bike kan een alternatief zijn. Ik heb dit jaar onderweg in Europa verscheidene fietsende 60+-stellen gesproken die dankzij de motorische ondersteuning weer met plezier uitgebreid door Europa konden fietsen.
0 x
De Wijde Wereld — reisverslagen & traveltips

Wim
Forum Lid
Berichten: 10582
Lid geworden op: 03 maart 2004
Locatie: Groningen
x 238

Re: Versleten rug

Berichtdoor Wim » do 18 dec, 2014 16:13

Ik ben geen medicus, maar wel een ervaringsdeskundige zoals ze dat dan zeggen. Mijn tactiek is allereerst die geweest van de moderne fysiotherapie: blijven bewegen, en vooral veel gecontroleerd en begeleid oefenen in de fitness. Voor wat betreft het fietsen heb ik baat gehad bij brede soepele banden en een Thudbuster verende zadelpen. Maar mijn probleem was vast weer anders dan het jouwe. Mijn fysiotherapeut had overigens nog een opbeurend weetje: als je ouder wordt gaat het toch allemaal vast zitten, en doet het dus ook geen pijn meer.
En als het niet meer heel veel kilometers kunnen zijn, dan maak je toch wat minder kilometers?
0 x

Gebruikersavatar
jeroen_
Forum Lid
Berichten: 776
Lid geworden op: 13 juli 2006
Locatie: Her en der
x 34
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor jeroen_ » do 18 dec, 2014 16:49

Ik zou, zoals Ave Gone al schrijft, eerst overleggen met een deskundige / arts. Ligfietsers zullen al snel schrijven dat een ligfiets beter voor je rug is dan een rechtopfiets maar dat durf ik te betwijfelen. Een arts zal dat m.i. toch het beste kunnen beoordelen voor jouw situatie.

Het kan zoals in mijn geval ook omgekeerd werken. (maar ik heb een gezonde rug en misschien dat mijn ligfiets zitje niet goed bij mijn lichaam past) Ik wissel beide fietsen af en dat geeft voor mij het beste resultaat.
0 x

wimbas
Forum Lid
Berichten: 146
Lid geworden op: 10 oktober 2013
x 1
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor wimbas » do 18 dec, 2014 20:10

Dag Paul
Iets uit onze eigen ervaring. Na een zwaar auto ongeluk zag het er naar uit dat wij nooit meer zouden kunnen fietsen. Inmiddels fiets ik weer (zie www) en mijn vrouw doet het heel aardig op haar aangepaste fiets. Zeker zou ik met artsen goed overleggen, maar wij hebben ook veel gehad aan het deskundig advies van het mannetje in Haarlem, een klein fietsbedrijf gespecialiseerd in revalidatie. Mogelijk kunnen ze breder adviseren wat bij jou past. Bijgaande fiets hebben wij daar gekocht die overigens ook inklapbaar is en als kleiner pakket mogelijk ook mee kan in het vliegtuig. In de auto in ieder geval wel. En we fietsen weer samen. :D Nog geen grote afstanden samen, maar ook dat gaat komen in de komende jaren.
Als je vragen hebt, stuur me gerust een pb.

Afbeelding
0 x

Gebruikersavatar
stef.l
Forum Lid
Berichten: 644
Lid geworden op: 15 november 2013
x 7

Re: Versleten rug

Berichtdoor stef.l » do 18 dec, 2014 23:31

Ligfiets is een erg breed begrip. Een andere houding van de rug zal zonder twijfel de klachten kunnen verminderen, maar om vervolgens een juiste ligfiets te kiezen welk de juiste houding geeft bij de individuele klacht is over het internet niet te doen.

Bespreek met je eigen arts of fysiotherapeut de houding waaraan een ligfiets zou moeten voldoen. Met name voor wat betreft kanteling bekken en kromming rug. Zoek vervolgens een fietsenmaker welk vakkundig genoeg is om daar een geschikte fiets bij te selecteren.

Een MTB zit welk Peter suggereert zou in theorie ook een uitkomst kunnen bieden. De toegenomen kyfosering van de rug bij het rijden op een MTB kan deze klachten doen verminderen. Maar de mogelijkheid bestaat goed dat dit niet de enige locatie in het lichaam is met degeneratieve verschijnselen. Een MTB zit kan dan al snel vrij gemakkelijk klachten geven m.n. in de schouders/nek/bovenrug.Wat ik je overigens als laatste mee zou willen geven is dat het overstappen naar een ligfiets een begrijpelijke keuze is, maar uiteindelijk niets anders is dan vermijden. Het pakt het onderliggende probleem niet aan. Voor iemand welk achter de geraniums wilt zitten en dit soort klachten ziet als ouderdom welk met de gebreken komt, oké. Maar voor iemand welk nog dusdanig actief in het leven staat, voor zijn plezier op 70-jarige leeftijd landen als India doorkruist, zou ik sterk adviseren om indien je dit nog niet hebt geschikte fysiotherapeutische ondersteuning te zoeken. Door aansterken van de core spieren en houdingstherapie kan er een goede ruimte tot verbetering zijn bij dit soort klachten.
0 x

Gebruikersavatar
Matthieee
Forum Lid
Berichten: 1898
Lid geworden op: 10 maart 2011
Locatie: Apeldoorn
x 22

Re: Versleten rug

Berichtdoor Matthieee » do 18 dec, 2014 23:50

Wat vervelend dat je door gezondheidsproblemen niet meer gewoon kunt fietsen.

Maar wat een waarde wordt er gegeven aan de mening van 'een' arts (om maar te zwijgen over een fysiotherapeut). Ik denk dat er geen alinea onderzoek is geschreven naar de korte- of langetermijnseffecten van ligfietsen vs conventioneel fietsen bij "retro listhesis graad 1 op L5-S1"; klinische ervaring met dit specifieke probleem lijkt mij ook gering.

Ik denk dat je toch vooral met gezond boeren verstand en juiste begeleiding dingen moet proberen; het lijkt mij voor éénieder toch erg lastig om te voorspellen wat wel en niet gaat werken.
En niet geschoten is altijd mis.
0 x
Mijn vakantiefietsies: offroad / road

geelfietsje
Forum Lid
Berichten: 137
Lid geworden op: 05 juni 2009
x 7

Re: Versleten rug

Berichtdoor geelfietsje » vr 19 dec, 2014 07:45

Matthie,

Goed gezegd. Al of niet arts of FT is niet maatgevend. Beetje technisch verstand van ruggen en bewegen is wel noodzakelijk. Een enthousiasteling met een gezond boerenverstand is wie je zoekt. Waarschijnlijk van het type waarvan hierboven al voorbeelden zijn gegeven.

Succes
0 x

erikheijn
Forum Lid
Berichten: 284
Lid geworden op: 02 september 2008
Locatie: Middelburg
x 3

Re: Versleten rug

Berichtdoor erikheijn » vr 19 dec, 2014 08:03

Behalve de ligfiets opstapdagen, zijn de 'ligfietsen' ook op de F&W beurs. Dan kan je in ieder geval proberen of er een model is wat bij je past.
Daarnaast kan je bij de meeste ligfietshandelaren een fiets huren voor langer dan een halve dag. Dan kan je echt proberen of het inderdaad een verbetering is (of niet)
0 x

_Peter_
Forum Lid
Berichten: 2868
Lid geworden op: 19 augustus 2003
Locatie: Apeldoorn
x 92

Re: Versleten rug

Berichtdoor _Peter_ » zo 21 dec, 2014 01:41

Paul heeft dus last van zijn rug op de plek waar de ruggewervel overgaat in het staartbeen. Zelf ben ik door mijn rug gegaan (iets hoger) en heb naast regelmatig bezoek (nu minder dan in het begin) aan een chiropractor en oefeningen echt baat bij voldoende beweging. De beweging zorgt in mijn geval voor sterkere spieren die de boel op zijn plaats houden.

Omdat niemand hetzelfde in elkaar zit zou ik naast een specialist ook eens een bezoek brengen aan een chiropractor. Als je je nog zo jong voelt heeft het geen zin achter de geraniums te gaan zitten.

Overigens zorgt een ligfiets inderdaad voor een andere belasting van de rug en beenspieren. Echter zul je op een driewieler toch ook echt wel rug en vooral buikspieren nodig hebben om af te stappen.
0 x

Inge1
Forum Lid
Berichten: 1734
Lid geworden op: 28 juni 2014
x 46

Re: Versleten rug

Berichtdoor Inge1 » zo 21 dec, 2014 07:51

Via de huisarts is een revalidatie arts (revalidatiecentrum) misschien ook een mogelijkheid.

Ik bedoel ik had niet verwacht ooit weer te fietsen en enigszins normaal en zonder stok te lopen. Wat mij betreft zijn de wonderen de wereld nog niet uit.
0 x
Droom niet je leven maar leef je dromen

blog: https://ingebiketravels.wordpress.com/

Revanho
Forum Lid
Berichten: 2911
Lid geworden op: 23 januari 2010
x 130

Re: Versleten rug

Berichtdoor Revanho » zo 21 dec, 2014 13:47

_Peter_ schreef: Omdat niemand hetzelfde in elkaar zit zou ik naast een specialist ook eens een bezoek brengen aan een chiropractor.
http://skepp.be/nl/gezondheid/alternati ... kende-dood
http://kloptdatwel.nl/2011/09/24/zembla ... ltherapie/
http://www.kwakzalverij.nl/1194/Zembla_ ... e_Genezers

Bij lage rugpijn zou chiropraxie soms wel baten, maar het is toch zinvol om bijzonder kritisch te zijn over deze praktijken. Op het moment dat een chiropractor - bij wijze van spreken - nog maar naar je nek of naar je kinderen kijkt is er een goede reden om snel weg te wezen.

Renaat
0 x
Acht niet hen hoog die al uw woorden en daden prijzen, maar hen die u welgemeend op uw fouten wijzen.

marlous
Forum Lid
Berichten: 35
Lid geworden op: 18 september 2007
Locatie: Amsterdam
x 6

Re: Versleten rug

Berichtdoor marlous » zo 21 dec, 2014 19:09

Hallo Paul,

Persoonlijk geloof ik niet in onmogelijkheden. Ik sluit me aan bij het verhaal van Kees Swart en Stef1.

Als oefentherapeut en fietser vraag ik me een aantal dingen af:
1 Hoe zit het met de afstelling van je fiets?
2 Hoe zit jij op je fiets?
3 Hoe ingespannen zit je op je fiets? En trap je met je benen of vanuit je rug als je aan het klimmen bent?
4 Hoe is het met de balans tussen de belasting en belastbaarheid van je rug? Ga je goed met je grenzen om of trap je er door heen?

Hier zou je misschien nog wat winstpunten kunnen boeken, voor je (ook) over een andere fiets gaat denken.
Zelf zou ik iemand van 70 jaar, met artrose en retrolisthesis nooit chiropraxie aanbevelen.

Ik zou eerst iemand zoeken om je klachten hanteerbaar te maken en je rug goed te leren gebruiken, los van het fietsen. Vervolgens iemand met een (para)medische achtergrond en verstand van fietsen naar je fietshouding en manier van fietsen (en later indien mogelijk evt klimmen) laten kijken.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen bij artrose juist erg belangrijk is, maar wel gedoseerd. En tenslotte, heel stapsgewijs met kleine stappen weer het fietsen op een gezonde manier voor je rug oppakken. Dat zal in het begin niet makkelijk zijn, maar wel een kans op succes. Ik wens je veel succes met de aanpak van je versleten rug en mogelijkerwijs het weer oppakken van je fietsreizen.
0 x

Gebruikersavatar
bikelike
Forum Lid
Berichten: 800
Lid geworden op: 26 januari 2006
Locatie: Amsterdam
x 8
Contacteer:

Re: Versleten rug

Berichtdoor bikelike » ma 22 dec, 2014 01:22

Je zou eens triggerpoint therapie kunnen overwegen. Heb ik goede ervaringen mee. Vaak is spierspanning de boosdoener. Bonne Eigenhuis en Tim van Orsouw werken in Amsterdam en kan ik aanbevelen. Stuur me een pb als je interesse hebt.
0 x
Erik van den Boom heeft een fietswebsite.


Terug naar “Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron