Fietsreparatiecursussen najaar 2015

Een kapotte spaak, een gebroken ketting, een haperende versnelling? In samenwerking met Marten Gerritsen organiseert De Wereldfietser een tweedaagse fietsreparatiecursus. De cursus bestaat uit theorie maar vooral uit praktijkblokken.

Wat en wanneer?
De fietsreparatiecursus is voor maximaal 16 (Basis) of 12 (gevorderden) leden per weekend. Plaats van handeling is steeds het Groningse Kiel-Windeweer. Aan de hand van een cursusboek (alleen bij basiscursus) geeft Marten fietsreparatiecollege. In zijn professionele werkplaats kun je in teams proberen de theorie in praktijk te brengen.

Data
26 en 27 September - Basis cursus
03 en 04 Oktober - Basis cursus
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus

Waarom?
Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in fietstechniek, het vergroten van het inzicht in de keuze van componenten en het leren afstellen / repareren / vervangen van de meest voorkomende onderdelen, zodat je voorbereid op pad kunt gaan en je je onderweg zo veel mogelijk kunt redden. Verder is het uiteraard een gezellig Wereldfietsersweekend met veel gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen en informatie.

Wat en voor wie?
De fietsreparatiecursus is geschikt voor beginnende maar ook voor meer geoefende sleutelaars, want voor alle categorieën valt er genoeg op te steken.

In de basiscursus wordt het reguliere onderhoud behandeld. Je gaat derailleurs, wiel- en balhoofdlagers en remmen afstellen, kabels vervangen, wielen, ketting en tandwielen wisselen en de zitpositie instellen. Het aanbrengen van een noodspaak en andere noodreparaties komt ook aan de orde. Iedere oefening begint met uitleg over het hoe, wat en waarom en een demonstratie. Vervolgens kun je in groepjes zelf aan de slag. Om bij te komen zijn er uiteraard voldoende thee en koffiepauzes en je krijgt een dikke handleiding om het allemaal na te kunnen lezen.

Aansluitend aan de basiscursussen wordt ook een vervolgcursus gegeven met een herhaling (met extra verdieping) van de stof uit de basiscursus, wielen vlechten en compleet richten en op spanning brengen en nieuwe technologie zoals Rohloff naven (monteren, types, kabels vervangen, olie wisselen, tandwiel vervangen), schijfremmen en hydraulische remmen (o.a. ontluchten en leiding vervangen).

Voor al het benodigde gereedschap en sleutelobjecten wordt gezorgd. Als afronding van de basiscursus mag er ook aan de eigen fiets gewerkt worden, maar of je daar nog puf voor hebt?

Waar?
De cursus wordt gegeven in de boerderij van Marten Gerritsen in Kiel Windeweer. Het klussen vindt plaats in de tegenwoordig verwarmde werkplaats. Je kunt in de boomgaard kamperen (onder appel- of perenboom naar keuze, er is douchegelegenheid, en voor campers vinden we ook wel een plek). Maar je mag ook je mat in de werkplaats uitrollen als je het buiten te bar vindt. Er zijn ook diverse logiesmogelijkheden in het dorp (zie internet).

Het cursusadres: Dorpstraat 132, Kiel Windeweer, telefoon 0598 - 491865. Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand-Sappemeer) ligt 7 km achter Zuidlaren, op de grens Groningen-Drente.

Hoe er te komen?
Per trein: Neem je een fiets mee, dan is bij redelijk weer in Assen uitstappen leuker dan rijden via Groningen naar Kropswolde of Hoogezand. Zonder fiets kun je Qbuzz bus 73 nemen vanaf Groningen hoofdstation, naar de Klaplaan in Kiel Windeweer en dan nog ong. 12 minuten lopen (richting kerk en voetbalveld, over de klapbrug links).
Zie voor andere routesuggesties http://www.m-gineering.nl/kiel.htm
Gps-track:klik hier.

Hoe laat?
De cursus begint zaterdagochtend om 10 uur. Aangezien Kiel Windeweer niet voor iedereen naast de deur ligt, ben je van harte welkom om vrijdagavond al je tentje op te zetten (wel even aan Marten laten weten!). Zaterdag sluiten we de dag af met een gezamenlijke maaltijd. Zondag begint de cursus weer rond 10 uur en verwachten we de cursus rond 16:30 uur te kunnen afsluiten.

Wat moet ik meenemen?
Voor de cursus: kleding waar een vlekje in zou mogen komen, schoenen waar je een paar uur op kunt staan, bord & bestek voor het avondeten. Voor het kamperen: mooi weer en wat je verder denkt nodig te hebben (zoals ontbijt, lunch). Dichtstbijzijnde supermarkt is in Hoogezand (5km)!

Er wordt gewerkt aan sleutelobjecten, maar als je specifieke vragen hebt over je eigen fiets kun je die uiteraard het beste meebrengen. Aan het eind van je basiscursus kun je aan je eigen fiets werken, onderdelen kunnen evt. ter plekke worden aangeschaft.

Wat kost het?
Het cursusgeld bedraagt € 75,00. Bij de prijs is inbegrepen: cursusgeld, cursusboek (alleen bij de beginnerscursus), avondeten (bij de Chinees gehaald), koffie, thee, pleisters en gezelligheid.

Hoe kan ik me inschrijven?
Leden van de Wereldfietser kunnen zich inschrijven via reparatiecursus@wereldfietser.nl Vermeld naast (voor- en achter)namen ook de lidnummers en woonplaatsen van alle deelnemers a.u.b. en voor welke cursusdatum je je opgeeft!
Niet-leden moeten eerst lid worden van de Wereldfietser. Voor samenwonende partners is één lidmaatschap voldoende.

Als je je hebt opgegeven, dan ontvang je een bevestiging met uitleg en instructie over de betaling. Wacht dit even af totdat je geld overmaakt.
Let op: Je bent pas ingeschreven als je bevestiging ontvangen hebt én je hebt betaald. De inschrijving vindt plaats op volgorde van ontvangst van het cursusgeld (maximaal 16 personen per weekend!).

Annuleren
Tot 1 maand voor de cursusaanvang kun je kosteloos annuleren en krijg je je geld volledig terug. Tot 3 weken voor aanvang wordt het 75% enz.

Algemene informatie en inschrijving: Hans van der Veeke, reparatiecursus@wereldfietser.nl.
Technische informatie: Marten Gerritsen, info@m-gineering.nl
Stand van zaken:

26 en 27 September - Basis cursus : Nog 10 plaatsen beschikbaar
03 en 04 Oktober - Basis cursus : Nog 8 plaatsen beschikbaar
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus : Nog 11 plaatsen beschikbaar
Voor de basiscursus van 3 en 4 oktober zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Bij de andere cursussen is nog voldoende ruimte.
Stand van zaken:

26 en 27 September - Basis cursus : Nog 7 plaatsen beschikbaar
03 en 04 Oktober - Basis cursus : Nog 3 plaatsen beschikbaar
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus : Nog 10 plaatsen beschikbaar
Jammer dat er een verplicht lidmaatschap aan verbonden is.
Dan maar niet.Anders graag.

Groet.
ANDO schreef:Jammer dat er een verplicht lidmaatschap aan verbonden is.
Dan maar niet.Anders graag.

Groet.
Je kan het desgewenst ook anders bekijken, namelijk dat de cursus je 99 euro kost (niet overdreven voor een tweedaagse cursus) en dat je daarbij gratis een jaar lidmaatschap krijgt. Valt wel mee, niet?

Renaat
ANDO schreef:Jammer dat er een verplicht lidmaatschap aan verbonden is.
Dan maar niet.Anders graag.

Groet.
De Wereldfietser is een vereniging die activiteiten organiseert voor de leden.
bert sitters schreef:De Wereldfietser is een vereniging die activiteiten organiseert voor de leden.
Revanho schreef:Je kan het desgewenst ook anders bekijken, namelijk dat de cursus je 99 euro kost (niet overdreven voor een tweedaagse cursus) en dat je daarbij gratis een jaar lidmaatschap krijgt. Valt wel mee, niet?

Renaat
Natuurlijk, leden gaan voor.....maar als er plaats is waarom niet? Wees gastvrij en maak de toegang tot de activiteiten laagdrempelig.

Henk
Helemaal mee eens, hou het laagdrempelig! Na deelname aan een activiteit worden de niet-leden vast wel lid, want het is gewoon een fijne vereniging met veel gelijkgestemde zielen. Je zou niet-deelnemers bijvoorbeeld tot de cursus kunnen toelaten als deze twee weken voor de cursusdatum nog niet vol zit.
Bert van Sprang schreef:Helemaal mee eens, hou het laagdrempelig! Na deelname aan een activiteit worden de niet-leden vast wel lid, want het is gewoon een fijne vereniging met veel gelijkgestemde zielen. Je zou niet-deelnemers bijvoorbeeld tot de cursus kunnen toelaten als deze twee weken voor de cursusdatum nog niet vol zit.
Of een ANWB principe hanteren, ledenvoordeel of verschil lid/geenlid curususprijs teruggeven als je besluit op hetzelfde moment alsnog lid te worden. )
Ik wil zo wie zo geen lid worden van wat voor vereniging dan ook .(uitgezonderd de vpro ) .
In dit land kan ik deelnemen aan verkiezingen zonder lid te zijn van een politieke partij.

@Revanho.Helemaal met je eens dat €99,- niet veel geld is vor zo'n cursus.Dat wil ik dan ook best betalen.Wat de organisatoren met het " teveel " betaalde doen ,laat ik aan hen.In de clubkas of ander goed doel .

Groet.
Kan het subforum Wereldfietseractiviteiten in het ledendeel van het forum geplaatst worden?
26 en 27 September - Basis cursus : Nog 7 plaatsen beschikbaar
03 en 04 Oktober - Basis cursus : Nog 1 plaatsen beschikbaar
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus : Nog 6 plaatsen beschikbaar
26 en 27 September - Basis cursus : Nog 4 plaatsen beschikbaar
03 en 04 Oktober - Basis cursus : VOL!
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus : Nog 5 plaatsen beschikbaar
Hans, ik zou wel een sleuteldag willen om mijn eigen fiets eens uit elkaar te halen en dingen te vervangen.
hoorde van het fietsgroepje uit Groningen dat zoiets ook wel eens georganiseerd is voor bijv alleen dames bij Marten.
Ik heb de basis cursus gevolgd maar..... vrees dat er niet zoveel is blijven hangen.
Zou er animo zijn? Mag ook elders in Nederland, iets centraler misschien?

gr Anja
Anja,

Marten heeft inderdaad voor de vakantie een (sleutel) dag georganiseerd om je fiets 'vakantie-klaar' te maken. Van de dames hoorde ik dat die heel geslaagd was. Volgend jaar zal er wel weer zoiets komen.

Daarnaast is er een poging gedaan om workshops te organiseren. Bijvoorbeeld deze in Rotterdam. Daar was niet heel veel animon voor, maar dat kan ook komen omdat het eigenlijk binnen de vakantie was. Misschien gaan we dit nog een keer proberen.

Hans
Marten is gewoon een klasse apart. Zijn inspirerende cursussen horen dan ook in zijn eigen werkplaats thuis. Daar leer je echt de fijne kneepjes. Of je nu beginner bent of vergevorderde: bij Marten steekje altijd wat op. Kamperen in zijn tuin. Er hangt echt een sfeer: gezellig.
Ach, wat voor een afstandje is Kiel-Windeweer voor een wereldfietser. Ook Vlamingen hebben er totaal geen moeite meer.

Er gaat niets boven Groningen, maar Kiel-Windeweer is het neusje van de zalm.
26 en 27 September - Basis cursus : Nog 2 plaatsen beschikbaar
03 en 04 Oktober - Basis cursus : VOL!
24 en 25 Oktober - Gevorderden cursus : Nog 5 plaatsen beschikbaar
Ik heb voor volgend weekend nog één plekje vrij. Wie maakt me los?

(En voor de vervolgcursus nog meerdere plekken).
Er is nog één plekje vrij bij de vervolgcursus.