Wereldfietsbeurs

Fietsfotograaf Erik van den Boom neemt ons mee op een aantal van zijn fietsreizen.

Hij geeft daarbij een kijkje in zijn creatieve keuken. Overwegingen tijdens het fotograferen en wat voorbeelden van de nabewerking mengt hij luchtig door zijn verhaal.

Ook zijn voorliefde voor bestaande fietsroutes en fietsen buiten het seizoen komen aan bod. Bovenal is het een lezing om te genieten van veel mooie foto's. De nadruk ligt op een reis door La Provence die hij afgelopen herfst maakte aan de hand van het routeboekje van Paul Benjaminse. Hij hoopte op prachtig herfsttaferelen, gestreeld door zijdezacht licht.

Erik is al enige jaren de beeldbewerker van ons tijdschrift - zie ook http://www.bikelike.nl
Wie aangestoken raakt door het fotografie-aspect van de lezing kan in de middag een workshop bij hem doen.

Kom naar zijn presentatie tijdens de Wereldfietsbeurs op zondag 15 maart in Bussum

Afbeelding
Wil je je grenzen verleggen, wil je gaan fietsen door een wit landschap, maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Kom dan naar de lezing over winterfietsen door Marco Geurts op de Wereldfietsbeurs in Bussum.

Afbeelding
Clemens Sweerman: Europees Van Goghjaar 2015: fietsen met Vincent naar Auvers-sur-Oise (Parijs)

In Nederland, België en Frankrijk wordt in 2015 Vincent van Gogh herdacht, die 125 jaar geleden stierf in het Franse dorpje Auvers-sur-Oise (nabij Parijs) ten gevolge van een noodlottige schotwond.
Tal van plaatsen waar Van Gogh woonde en werkte, bezoekerscentra en musea waar zijn werken te zien zijn, manifesteren zich met activiteiten rond het leven van de beroemde kunstenaar.

Voor Mons, Culturele Hoofdstad van Europa 2015, vormt Van Gogh zelfs een van de hoofdthema's. Immers tijdens zijn verblijf in deze streek, de Borinage, besloot hij definitief te gaan tekenen en schilderen. Een van de woningen waar hij onderdak vond werd afgelopen jaar volledig opgeknapt en in die streek worden tevens locaties ontdekt waar hij inspiratie vond. Vincent van Gogh was een natuurobservator en een uitstekende wandelaar. Fietsers kunnen interessante sporen van de eigenzinnige kunstenaar volgen aan de hand van de gids 'Van Gogh route, fietsen met Vincent tussen Nuenen en Auvers-sur-Oise'. Deze Europese route verbindt plaatsen waar de kunstenaar woonde en werkte met belangrijke musea waar zijn werken te bewonderen zijn. In eigen tempo, afwisselend door een rustige landelijke omgeving alswel door enkele hoofdsteden. Daarbij is telkens gezocht naar goed fietsbare wegen en paden, van Nuenen naar Amsterdam, Dordrecht, Zundert, Antwerpen, Brussel en Mons tot in Parijs. Vanaf Amersfoort leidt de fietsroute door Het Gooi langs Bussum, handig om thuis op te stappen.
Medewerking van o.a. het Van Gogh Museum maakte het mogelijk de fietsgids te voorzien van tal van reproducties die zijn afgestemd op herkenbare situaties onderweg: een ware kunstfietsgids voor inspirerende tochten. Daarnaast was Van Gogh een uitstekende literator en in afgedrukte passages uit zijn honderden brieven beschrijft hij zijn omgeving, zoals fietsers die nu nog kunnen waarnemen.

Tijdens de Wereldfietsbeurs op 15 maart 2015 in Bussum neemt de auteur van bekende themafietsgidsen Clemens Sweerman fietsers in zijn presentatie mee op deze route met beelden plus vergelijkende reproducties van tekeningen en schilderijen.

Afbeelding
Bernadette Speet: Fietsen is mijn passie, mijn vrijheid.

De vrijheid om te gaan waar ik wil, hoe ik wil.
Dichtbij, ver weg.
Solo fietsen benadert voor mij het ultieme gevoel van vrijheid.
Solo fietsen is een bijzondere en unieke ervaring!

Luister naar Bernadette's passie tijdens de Wereldfietsbeurs op 15 maart in Bussum!

Afbeelding
Karin van der Lee op De Wereldfietsbeurs: Girl Power en Damesleed

In een informele setting bespreken we de (on)gemakken van de fietsende vrouw. Niet alleen luisteren, je bent van harte uitgenodigd voor het delen van je eigen ervaringen. (LADIES ONLY!)


Afbeelding
Mijn eerste reis
Wat voor fiets, welk kampeermateriaal.
Wim Jongman geeft een overzicht van de beschikbare materialen zodat je misschien tussen de bomen de juiste fiets of tent kunt vinden.

Geïnteresseerd? Kom dan naar een van de presentaties van Wim tijdens de Wereldfietsbeurs op 15 maart in Bussum!

Afbeelding
Henk Lindner is Chinafietser. ‘Solo’: want zonder metgezelschap sta je immers het meest open voor de tomeloze dynamiek van dit grote land, dat maar liefst anderhalf keer zoveel mensen herbergt als de hele Westerse wereld bij elkaar.

Henk bracht in vijf fietsreizen 17 weken en 6.500 kilometer door in China. Hij heeft dan ook heel wat te vertellen over fietsen en over China. Tijdens het reizen houdt hij dagelijks zijn blogvolgers op de hoogte van zijn belevenissen, waarnemingen, plezier en verwondering.

Hij verbindt zijn eigen belevenissen met vragen over de Chinese wereld. Hoe beleven Chinezen liefde, religie, vrijheid, mensenrechten? Hoe is het mogelijk dat de Chinese economie uit het niets zo hard is gaan groeien? Hoe kan het in vredesnaam dat zo’n reusachtig land in twee generaties tijd zomaar zijn achterstand inhaalt en tien generaties Europese ontwikkeling absorbeert? Waarom fietst één op de tien fietsers links? Is die één-kind politiek een zegen of een ramp? Hoe behoud je maximale fietsvrijheid zonder de knellende visumbureaucratie te bruuskeren? Is de smog echt zo verschrikkelijk? Waarom sturen voorbijgangers je zo vaak de verkeerde kant op als je de weg vraagt?

Henk vertelt over het paradijs in Nanking, over hopeloos verdwalen in de smerige industriestad Wuxi, over de stad Linyi waar zes miljoen mensen níet wonen, en over hoe het is om als eerste buitenlander in de stilte van het tijdloze visserseiland Xiliandaote te fietsen.

Kom naar Henks lezing tijdens de Wereldfietsbeurs en neem het risico om aangestoken te worden door zijn passie. Wie weet, word jij ook Chinafietser.

Zie ook http://www.chinafietser.nl

Afbeelding
Onder het motto “wat je thuis laat is mooi meegenomen” laat Bert van Sprang zien hoe je met minimale bagage toch comfortabel kan kamperen.
Ervaar het tijdens zijn presentatie op de Wereldfietsbeurs op 15 maart in Bussum!

Afbeelding
Afbeelding

9000 km van Nairobi naar Kaapstad

Voorbereiding van de reis, fietsen met onbekenden (via het forum van de Wereldfietser)

De route met hoogtepunten van de tien landen, o.a. Kenia, Tanzania, Malawi, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Mogelijke gevaren en hoe de realiteit was.

Een presentatie van Mo Tiel op de Wereldfietsbeurs.
Tijdens de Wereldfietsbeurs op 15 maart in Bussum zal Johan Blom een lezing houden over GPS Navigatie met smartphone - Ook zonder mobiel internet!

Afbeelding
Nepal en Noord-India met een Tibetaans tintje
Afbeelding
Wendy Pols en Marten Zeckendorf reizen in 2012 in zeven maanden tijd geheel over land - deels per trein/ bus, deels op hun bepakte fietsen - van Nederland naar Bangkok. In Thailand stappen ze pas op een vliegtuig om de fietsreis in Nepal te kunnen vervolgen.
Voor Marten is dit na veertien jaar een weerzien met Nepal en een bevestiging dat dit nog altijd zijn favoriete Aziatische land is: de sfeer, de mensen, de landschappen, de dagelijkse warme hap. Ook Wendy voelt zich meteen thuis in Nepal en India, waar het er een stuk alternatiever aan toe gaat dan in Zuidoost-Azië. Beiden maken voor het eerst in hun leven een trekking en hoog in het Himalaya-gebergte benaderen zij te voet de grens met Tibet tot op zeven kilometer. Het vervolg van de fietstocht, twee maanden door het schitterende gebergte van Nepal en Noord-India, eindigt in McLeod Ganj (Boven Dharamsala), de officiële woonplaats van de Dalai Lama.
Tijdens de Wereldfietsbeurs op 15 maart in Bussum zullen Wendy en Marten een presentatie geven over hun reis!
Ook op de Wereldfietsbeurs: GPS basis door Jop Tel

Voor iedereen die de weg wil vinden in de GPS-wereld!


Afbeelding
GRATIS MET DE TREIN NAAR DE WERELDFIETSERSBEURS

Op zondag 15 maart 2015 is het Boekenweekgeschenk 2015 ook je treinkaartje. Geldig voor 1 persoon, 2e klas, in alle binnenlandse treinen van NS en NS International,Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia. Het boekenweekgeschenk krijg je als je in de week voorafgaande aan de beurs een boek met een minimale waarde van 12,50 koopt.
Inderdaad goeie tip: gratis met het boekenweekgeschenk zondag 15 maart treinen.

Afbeelding
Dit jaar is er een beperkte ruimte voor de 2e handsmarkt in de cantine. We zullen daar een paar tafels neerzetten waar jullie je "waar" kunnen uitstallen.

Ronald van der Perk
Ronald van der Perk schreef:Dit jaar is er een beperkte ruimte voor de 2e handsmarkt in de cantine. We zullen daar een paar tafels neerzetten waar jullie je "waar" kunnen uitstallen.

Ronald van der Perk
Mag de fietsenmakelaar uit Eemnes daar ook staan met zijn "waar"? :lol: :lol: :lol:
Afbeelding

CooP-Africa (Cycling out of Poverty)
Met fietsen verbeteren wij de toegang tot inkomsten, gezondheidszorg en onderwijs in Afrika.

CooP-Africa supports small entrepreneurs (Bike4Work), students (Bike4School) and health workers (Bike4Care) in Africa by giving access to bicycles through micro credit. The bicycle plays a major role in enabling Africans to improve their access to income generation, education and health care.

Nieuwsgierig? Ze zijn 15 maart present op de Wereldfietsbeurs.
Heb je géén Boekenweekgeschenk? Je kunt van vanaf vandaag ook weer goedkope treinkaartjes kopen bij Appie Happie (AH). Ook natuurlijk voor andere tripjes: met de fiets in de trein naar een andere stukje Nederland. Zie: http://www.treinreiziger.nl/reizen/kort ... 015-146831
bert sitters schreef:Heb je géén Boekenweekgeschenk? Je kunt van vanaf vandaag ook weer goedkope treinkaartjes kopen bij Appie Happie (AH). Ook natuurlijk voor andere tripjes: met de fiets in de trein naar een andere stukje Nederland. Zie: http://www.treinreiziger.nl/reizen/kort ... 015-146831
Kan je beter een boek kopen :wink:
LET OP: het lezingen-programma is iets gewijzigd, helaas geen Sulawesi, daarvoor wel in de plaats:
10.15u Normandië en Bretagne
11.00u Nepal en Noord-India
De rest is ongewijzigd.