Ombouw Gazelle Champion Mondial A-frame

Nou, dan blijft over een zo te zien in redelijk goede staat verkerende toerfiets gebouwd door een destijds goed bekend staande fabriek samengesteld uit Reynolds 531 buizen/vork. Lijkt me geen slechte afkomst.
Ik heb zelf twee fietsen opgebouwd rond een G-frame oftewel het semi-race model en kan wellicht voor ervaringsdeskundige doorgaan. (Daarnaast heb ik nog een A-frame en AA-special) Ik verbaas mij erover wat een desinfo er toch wordt geplempt door (ongetwijfeld welwillende) leken op het gebied van Gazelle Champion Mondials, die, ondanks de nodige extra informatie toch blijven volharden in het eigen gelijk- daar is de OP niet mee geholpen en de rest van de topicvolgers ook niet. Frame van de OP is wel degelijk een CM, zie o.a. de manier waarop de staande achtervork eindigt op de zadellug. Sommigen alhier zijn in de war met het Gazelle Sprinter-model, ook R531 maar alleen de drie hoofbuizen, de rest bestaat uit gaspijp en gestanst plaatstaal voor de uitvaleinden.

Even terug naar die G-frames; behoren tot de fijnste frames waar ik mee gereden heb. Met 35mm banden, spatborden, suntour frictie barendshifters en Brooks zadel een waar genot. Eigenlijk een gravelbike ‘avant la lettre’.
^^^goede info.


Heel jammer dat dergelijke fietsen niet meer nieuw te koop zijn. Nu zijn we aangewezen op het afstruinen van marktplaats, of het kopen van een (dure) maatfiets waar je over het algemeen ook nog heel lang op moet wachten, waarbij er nauwelijks maatbouwers meer zijn, althans niet in NL, en vaak niet gespecialiseerd in dit soort gelugde frames.
Misschien nog nèt voor de Brexit naar de UK...
Is inderdaad jammer, dergelijke fietsen blijven nu vooral een (erg mooi) nicheproduct waar in de VS en UK nog een redelijk afzetgebied voor is. Soms zie ik nog wel eens een hipster voorbij rijden op een CM, RIH e.d., het aanbod op MP van dergelijke stalen frames lijkt voorlopig nog onuitputtelijk. En dat is mooi, want voor relatief weinig geld kun je met zo’n framepje een erg fijne fiets opbouwen, mits je een beetje handig bent natuurlijk. (En anders biedt o.a. een forum als dit en youtube uitkomst)
pedalman schreef:
wo 02 jan, 2019 13:16
Ik verbaas mij erover wat een desinfo er toch wordt geplempt door (ongetwijfeld welwillende) leken op het gebied van Gazelle Champion Mondials, die, ondanks de nodige extra informatie toch blijven volharden in het eigen gelijk- daar is de OP niet mee geholpen en de rest van de topicvolgers ook niet.
Teruglezend is er volgens mij maar één persoon die steeds volhardde.
ik vraag me overigens wel eens af wat de houdbaarheid van zo'n frame is, of hoe lang een gesoldeerde/gelugde voorvork betrouwbaar is. Het gaat toch al wel over constructies van tegen de 40 jaar inmiddels.
Uiteraard geldt dan dat de mate van gebruik essentieel is, en een fiets heeft geen kilometerteller, noch een manier om te zien op welke wegen de fiets gebruikt is, en door welk gewicht berijder.
Maar goed, toch wel eens wat iets wat in me opkomt, wat dit thema betreft.
Fiets is inmiddels binnen. Fietst prima maar is te klein en ook niet goed om te bouwen. Alles werkt echter perfect. Ga hem weer verkopen. Interesse?
swdick schreef:
za 05 jan, 2019 12:09
Fiets is inmiddels binnen. Fietst prima maar is te klein en ook niet goed om te bouwen. Alles werkt echter perfect. Ga hem weer verkopen. Interesse?
Maat is wel handig om te weten, en wat heb je ervoor betaald?
Maat is 60 cm, hart trapas - bovenkant zitbuis.
Ik heb 150 Euro betaald. Daar mag je hem zo voor meenemen.
De fiets is volgens mij nauwelijks gebruikt en volledig als in de Gazelle folder te vinden was (zie https://drive.google.com/file/d/0B32pci ... J5a1E/edit):
volledig 531 Reynolds buizen, Gazelle crackstel 52-42, 5 pion, Suntour VX achterderailleur, Mafac racer remmen, recht stuur, spatborden, licht, ev. standaard en eenvoudig slot, maar zonder de drager die in de folder staat.
De fiets bleek krom. Marten Gerritsen maakt er weer iets moois van : http://www.m-gineering.nl/semi-race.htm
swdick schreef:
zo 03 feb, 2019 10:13
De fiets bleek krom. Marten Gerritsen maakt er weer iets moois van : http://www.m-gineering.nl/semi-race.htm
Ja, prachtig! Vakman.