Bagagedrager op MTB met steekas

Afgelopen zomer ben ik op de fiets dwars door IJsland getrokken, meest onverhard. Ik wilde met m'n MTB gaan, een alu Canyon 29", maar die heeft geen oogjes om een drager aan te bevestigen en ook de steekas is een probleem. Na wat zoeken leek mij de Thule Pack n Paddle wel wat omdat die om het frame klemt, maar na een paar proefritjes met flink wat bagage bleek het toch niet zo stabiel en het zakte ook elke keer naar beneden. Ook het vele plastic gaf me geen vertrouwen dat het IJsland zou overleven. Die is dus naar de voorvork verhuisd voor wat lichtere spullen en voor achter is het na lang zoeken en puzzelen het volgende geworden:
De steekas heb ik vervangen door een exemplaar dat eigenlijk bestemd is voor een BOB trailer, gekocht bij Robert Axle rechtstreeks uit de USA. De drager is een Tubus Logo Classic 29" en de zadelstrop is vervangen door een met draadoogjes en die komt van Singlespeed Central.nl. Voor de verbinding tussen het rek en de as heb ik zelf dan nog de aluminium verbindingsstukjes gemaakt. Uiteindelijk ziet het er redelijk strak uit en er zit geen mm beweging in alsof het onderdeel van het frame is. IJsland heeft ie dus ook met gemak overleefd! Misschien dat iemand met dezelfde problemen hier wat aan heeft.
Afbeelding
Afbeelding
Old Man Mountain heeft ook het een en ander: https://www.oldmanmountain.com/
:) Handig zeg, een goeie tip en idd. stevig gemaakt en het ziet er ook zo uit. Ook fijn dat je zelfs officieel hier wat voor kunt kopen wat ik zo zie, via de linkjes van Old Man.. voor zowel voor- als achterbagagerek , handig dat je het voorrekje bv. dan kunt bevestigen aan de remnokjes oa.
In eerste instantie kwam ik ook bij oldmanmountain uit maar vond het er allemaal niet zo fraai uitzien, met name de verbinding met de stripjes naar het frame toe is wel erg houtje-touwtje. En ook de prijs is nogal stevig ($242+verz), nu heeft het me totaal €80 (rack)+ €65 (as) + €15 (zadelklem)= €160,- gekost.
Beste Bart,
De foto's zijn niet meer zichtbaar. Kun je laten zien hoe die aluminium verbindingsstukjes eruit zien die jezelf hebt gemaakt?

Groeten,
T
Ik ben bang dat Bart hier niet meer rondfietst gezien het aantal posts dat op 2 is blijven steken. Tubus heeft overigens ook mogelijkheden om een bagagedrager te monteren op een mountainbike, niet op een steekas overigens en daarnaast wordt je wel beperkt in het maximaal belastbare gewicht dat je mee kan nemen.
Ik ben bang dat het een houtje touwtje oplossing word, of iets als die van Thule moet passen op de staande achtervork
Hallo T33 en Peter,
Ik fiets nog overal en nergens hoor, maar op het forum ben ik iets minder actief....Tubes heeft idd wel een oplossing voor een uitvalnaaf maar voor een steekas kon ik destijds niks vinden dus vandaar dat ik zelf wat verzonnen had. Is vrij simpel en het rek zit als huis, lijkt onderdeel van het frame zo stevig is het! Bijgaand de foto's die zijn weggevallen en een tekening van het verbindingsstukje. Let wel, dit is uiteraard op maat voor de Tubes 29" drager, maar het idee kan je natuurlijk op elke drager toepassen. Succes!

Bijlagen

Dit lijkt erg op de verhoging die Tubus zelf ook aanbiedt https://www.tubus.com/en/products/acces ... ension-set
En zo te zien heb je op de een of andere manier ook de steekas aangepast. Ik denk dat mensen ook wel willen weten hoe je dat voor elkaar gekregen hebt. Want volgens mij ben je de enige (of een van de weinige) die dit zo gedaan heeft.
Ik ben wel super tevreden over mijn Old Man mountain bagagedrager. Ik heb dit gekocht toen ik de Great Devide (VS) fietste en onderweg problemen had met mijn Topeak-rek. Het Old Man mountain rek heeft erna probleemloos 4 000 offroad km's overleefd. Erna heb ik ontdekt dat er ook zoiets bestaat als Bikepacking ;-)
Steekas heb ik niks aan aangepast, die is standaard te koop bij Robert Axle Projects (https://robertaxleproject.com/bob-trailers/) en is eigenlijk bestemd om een BOB kar aan te bevestigen. As heeft aan beide zijden een verjonging van ca. rnd9,5x12 met op de kopse kanten een draadgaatje waar je het verloopje overheen schuift en vervolgens opsluit met een ringetje+boutje. Hoop dat het zo wat duidelijker is.

Bijlagen

Oja, de steekas is dus standaard te koop maar wel goed meten welke lengte en type draad je nodig hebt. Staat een handig hulpmiddel op hun site wat je uit kunt printen en je je huidige as op kunt leggen: https://robertaxleproject.com/what-axle-do-i-need/ Voor mijn Canyon Grand Canyon AL SLX 9.9 kwam ik uit op deze: https://robertaxleproject.com/product/1 ... 82&qid=350
Dankjewel Bart, dat maakt het voor mensen met een fiets zonder nokjes en steekas dus weer wat makkelijker om een drager te monteren. Je moet het allemaal wel weten te vinden.
Slim gevonden om zo'n steekas te gebruiken :)