Gedrag, regels en moderatie op het forum vd Wereldfietser

Mededelingen van de beheerders.
Gebruikersavatar
moderator
Moderator
Moderator
Berichten: 488
Lid geworden op: 27 mei 2013
x 71
Contacteer:
Gedrag, regels en moderatie op het forum van de Wereldfietser

Versie 5, 2 april 2018

Het forum wordt je aangeboden door vereniging De Wereldfietser. Je treft hier mensen die net als jij een passie hebben voor het reizen per fiets. Naast die passie zijn we allemaal verschillend. Om alles in goede banen te leiden, hanteert de vereniging regels.
Dit document beschrijft welk gedrag er wordt verwacht op het forum. Er wordt beschreven welke regels er zijn, hoe we modereren en hoe we ermee omgaan

1. Gedrag

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen zich op internet anders gedragen dan in het echte leven, zeker als ze anoniem zijn. Daar kun je rekening mee houden. Eigenlijk zijn er maar een paar handelingen die je uitvoert op het forum. In dit eerste deel een leidraad voor die handelingen en hoe je er mee om kunt gaan.

1a. Als je een vraag wilt posten.
Kijk even of je vraag misschien al beantwoord is. Hiervoor kun je de zoekfunctie gebruiken. Probeer je vraag helder en duidelijk te formuleren. Wat wil je specifiek weten? Hoe kunnen anderen je helpen? Wat voor informatie heb je nodig? Met name bij technische vragen kan informatie over merk, model of type nuttig zijn. Een foto erbij kan helpen. Kijk welk sub-forum bij je vraag past en plaats het daarin.
Lees je tekst nog even door voordat je op verzenden drukt.
n.b. Als je na het plaatsen nog fouten in je bericht ontdekt, is dit gedurende één week nog aanpasbaar.

1b. Als je op een vraag wilt reageren.
Lees goed wat de vraag is. Wat wil de vrager weten? Hoe kan jij hem of haar ermee helpen? Probeer bij het onderwerp (on-topic) te blijven. Er bestaan geen domme vragen, dus antwoord ook niet als zodanig. Houd er rekening mee dat de vragensteller niet zo technisch onderlegd hoeft te zijn als jij. Of niet zo sportief hoeft te zijn als jij. Er zijn zelfs mensen met een mindere beheersing van de Nederlandse taal dan jij. Probeer je in te leven in de vraag. Als iets niet duidelijk is, vraag dan even door. Een grapje is leuk, maar zorg dat je er allebei om kan lachen. Maak geen kwetsende opmerkingen.
Lees je tekst nog even door voordat je op verzenden drukt. Probeer je dan even voor te stellen of je zelf blij en/of geholpen zou zijn als jij dit antwoord zou krijgen.

1c. Als je wilt reageren op een antwoord op je vraag
Bedenk dat de beantwoorder tijd en moeite in het antwoord heeft gestoken om jou te helpen. Bedenk ook dat niet iedereen even goed is met woorden, dus soms kan het anders over komen dan het bedoeld is. De meeste mensen zijn er niet op uit om iemand te kwetsen, dus interpreteer het antwoord niet als zodanig. De beantwoorder kan je vraag verkeerd begrepen of gelezen hebben. Dat doet hij/zij niet met opzet. Het zou ook aan jouw uitleg kunnen liggen. Is het antwoord niet duidelijk, vraag dan even door, eventueel via een Persoonlijk Bericht (PB). Het is netjes om te bedanken als je geholpen bent.

1d. Voel je je toch onheus bejegend?
Reageer dan niet publiekelijk via het forum. Het is iets tussen jou en de andere persoon, dus het hoeft niet openbaar. Stuur eerst even een PB om te vragen wat er bedoeld wordt. Misschien interpreteer je het bericht verkeerd. Probeer het zakelijk te houden. Lees je reactie door voordat je die verstuurt en reageer niet meteen als je boos bent. Mocht je dan nog het idee hebben dat je niet netjes behandeld wordt, stuur dan een PB aan de moderator. Die kan bemiddelen of helpen. Persoonlijke discussies die toch via het forum gevoerd worden, kunnen door de moderator verwijderd worden. Je krijgt hier dan bericht van, en vaak een waarschuwing.

1e. Ben je na dit alles toch nog boos?
Neem een pauze. Ga een stukje fietsen, of hardlopen. Laat het in elk geval even bezinken en slaap er een nachtje over voordat je gaat reageren. Een enkele keer escaleert het en wil iemand al zijn berichten ineens verwijderd hebben. Dat doen we in principe niet. Het is ook onbegonnen werk, want het haalt de context uit een topic en het forum. (Zie ook 2.)

1f. Kritiek
Kritiek moet kunnen mits het opbouwend is, en niet bedoeld om een ander in een kwaad daglicht te zetten.
Reageer op het onderwerp en niet op de persoon (tenzij het een compliment is). Voel je bij kritiek niet persoonlijk aangevallen. Spreek de ander rustig aan op zijn of haar gedrag (niet op de persoon), vraag na wat de ander bedoelt voordat je reageert. Ga in op de inhoud en niet op de manier waarop iets gezegd wordt. En probeer te reageren met humor. Dit haalt vaak de angel er uit.

2. Regels

Op het forum kennen we een aantal regels. In dit hoofdstuk worden deze aangegeven. Voor het advertentieforum kennen we een aantal extra regels. Die worden apart behandeld. Overtredingen leiden tot een waarschuwing, of indien ernstig genoeg, tot een verbanning (ban) van het forum.

Verboden activiteiten op het forum

2a. Wet
Iedere gebruiker dient zich te houden aan de van toepassing zijnde wetten en regels. Het is dus niet toegestaan om via het forum tips te geven over, vragen te stellen over, of hulp te vragen voor, activiteiten die bij wet verboden zijn. Voorbeelden zijn het vragen van hulp bij het stelen van een fiets of het aanbieden van materiaal waar copyright op berust. Berichten met deze intentie worden zondermeer verwijderd. De gebruiker krijgt een waarschuwing.

2b. Persoonlijke aanvallen
We tolereren geen aanvallen op personen ons forum. Berichten die wij als een persoonlijke aanval interpreteren worden zondermeer verwijderd. De aanvaller krijgt een waarschuwing of in ernstige gevallen een (tijdelijke) ban.

2c. Asociale berichten
We tolereren geen kwetsende, obscene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende of seksueel georiënteerde berichten en/of foto’s. Berichten en foto’s die deze intentie hebben, worden zondermeer verwijderd. De verzender van dergelijke berichten krijgt een waarschuwing of in ernstige gevallen meteen een (tijdelijke) ban.

Ongewenste activiteiten op het forum.

2d. Onderschrift en gebruikersnaam
Het onderschrift onder een bericht op het forum wordt tot één regel beperkt, de inhoud is vrij voor zover het consistent is met de andere regels. Neem als gebruikersnaam liever je echte naam, geen pseudoniem.

2e. Commercieel belang
Als je een commercieel belang hebt, vermeld dit dan. Zeg je iets over een product dat je gratis hebt gekregen, geef dat dan aan in je bericht. Werk je bij een winkel of bedrijf gericht op fietsen/reizen per fiets, of wordt je gesponsord, vermeld dan merk, naam, bedrijf etc. waaruit klip en klaar de relatie blijkt. Dit kan in het bericht, met je gebruikersnaam of onderschrift. Heb je onvoldoende ruimte in je onderschrift, zet er dan een :wf_blue in als link naar je profiel of andere pagina, en maak daar je belang bekend. Doe je dit niet, dan zullen we je erop aanspreken.
Heb je het idee dat een andere bezoeker zich niet aan deze regel houdt, meld het dan bij de moderator en ga niet zelf voor moderator spelen.

2f. Verkeerde categorie
We hebben het forum ingericht in categorieën. Soms publiceren gebruikers berichten in een categorie die niet het beste past bij de inhoud van het bericht. De moderators verplaatsen dit bericht naar de juiste categorie.

2g. Commerciële uitingen
In het subforum 'Commercieel nieuws' is het toegestaan om reclame te maken voor commerciële bedrijven en producten. Het moet dan gaan om fiets(reis)-gerelateerde producten of reclames. Je kunt hier ook medefietsers tippen voor gunstige aanbiedingen of uitverkopen. In andere subfora laten we geen commerciële uitingen toe.

Publiceren in dit sub-forum dient met 'open vizier' te gebeuren. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om je als 'tevreden klant' voor te doen terwijl je zelf de verkoper bent. Links moeten 'directe' links zijn. Het is niet toegestaan om via affiliate marketing te werken zodat je geld verdient aan de link. Doe je dit wel, dan wordt het gehele topic, zonder in kennis stelling, verwijderd en krijg je een waarschuwing.

2h. Quoten
Goed quoten is belangrijk om de context tussen een discussie of een reactie op een specifiek deel van het bericht te waarborgen. Herhaal alleen het gedeelte waar je op reageert en niet het hele bericht of de delen waar het niet over gaat. Gebruik bij het quoten de forumfuncties die aangeven dat het een quote is en van wie de quote is.

2i. Technisch belastende berichten
Moderatoren kunnen berichten om technische redenen aanpassen. Een voorbeeld is een foute link of een verkeerd gebruik van tags zoals [ b ] [ / b ].

2j. Laadtijd onderwerpen
Niet-functionele, kwetsende of hoge-bandbreedte-vragende afbeeldingen kunnen door een moderator verwijderd worden. Dit is ter beoordeling van de moderator. Een afbeelding kan functioneel zijn bij bijvoorbeeld uitleg over een reparatie, een onderwerp over fotoalbums of een onderwerp als "Raad plaatje!".

2k. Enquêtes
Enquêtes dienen geplaatst te worden in de rubriek 'Overige vragen'. De titel moet beginnen met 'Enquête:'. Hierdoor is voor iedereen duidelijk waar het om gaat. De enquête moet fiets(reis) gerelateerd zijn. Leg even uit wie je bent, waarom je de enquete doet en waar hij over gaat. Het is netjes om naderhand de resultaten terug te koppelen.

Verwijderen en anonimiseren
Soms verzoeken forumleden al zijn/haar bijdragen te verwijderen. Dit doen we niet.
Je kunt te alle tijde zelf je gebruikersnaam wijzigen c.q. zorg dragen voor het anonimiseren van je gebruikersnaam zodat deze niet naar jou is terug te leiden.


Voor het subforum “Te Koop/te ruil” zijn een aantal extra regels opgesteld. Deze worden hieronder toegelicht.

3a. Commercieel en niet-commercieel
Als je iets wilt verkopen wat fiets(reis)-gerelateerd is, mag je dat doen op dit forum. Hierbij maken we onderscheid tussen ‘handelaren’ en ‘particulieren’. De eerste groep moet het subforum ‘Commercieel nieuws’ gebruiken. Particulieren mogen het subforum ‘Te koop/te ruil’ gebruiken.

3b. Advertentie plaatsen
Het te verkopen artikel moet zo volledig mogelijk omschreven zijn. Bij voorkeur met naam, merk, type, ouderdom en hoe gebruikt het is. Zijn er bekende mankementen aan? Wat is de vraagprijs? Waar te bezichtigen? Kun je een linkje geven naar het artikel bij de fabrikant? En, nog beter, kun je een paar foto's plaatsen (hoe je dat doet, lees je hier).


Dus niet

Te koop:
fiets


Maar

Te koop:
damesfiets van het merk Blablablabla, type papperlepap.
Kleur turqoise, framehoogte 56 cm
Gekocht in 2009, ongeveer 10.000 km mee gefietst.
Banden zijn versleten, de rest is nog goed. Er is wel een ander zadel van merk xyz opgezet.
Extra's een kilometerteller en een voordrager.
Je kunt de fiets zien en testen in ...
De vraagprijs is XXX maar er is wel/niet over te onderhandelen.
Je kunt contact opnemen via een PB, mail@example.com of via nummer 0612345678


Bij onvolledige omschrijvingen zal de moderator verzoeken dit aan te vullen. Gebeurt dit niet, dan wordt de advertentie verwijderd. Als de advertentie alléén een verwijzing naar Marktplaats bevat, dan word je gevraagd deze aan te vullen. Als je dat niet doet, dan wordt de advertentie verwijderd.

3c. Prijsstelling en woordgebruik
Je bent vrij om je eigen prijs te bepalen en de bewoordingen om het product aan te prijzen. Houd er rekening mee dat wereldfietsers kritisch zijn. Een (te) hoge prijs kan betekenen dat iemand een goedkopere of vergelijkbare prijs meldt. Ook het gebruik van superlatieven (‘beste’, ‘mooiste’, etc.) kan kritische reacties opleveren.

3d. Reacties op advertenties
Reageren op de advertentie kun je doen als je verduidelijking van het aangebodene wilt hebben of een andere vraag over het product hebt. Als het een relevante vraag is, dan is de verkoper verplicht hier binnen een week antwoord op te geven. Gebeurt dit niet, dan heeft de moderator het recht de advertentie te verwijderen. De moderatoren gaan ervan uit dat de verkoper dan niet meer geïnteresseerd is in de verkoop.
Het handelen en/of het doen van de aankoop dient te gebeuren via PB en/of email.

3e. Oplichterij melden
Tref je een advertentie aan die overduidelijk oplichting tot doel heeft, stuur dan een PB aan gebruiker ‘moderator’ of gebruik het 'melding maken' knopje (het rode uitroepteken onderaan elk bericht). Geef daarin aan waarom de advertentie malafide is. De moderator zal hier vervolgens al dan niet actie op nemen. Je krijgt altijd een reactie met wat er met je commentaar is gedaan.

3f. Overige reactiemogelijkheid
Natuurlijk is het ook toegestaan om naar aanleiding van een advertentie een nieuw topic te openen over de voorgenomen aankoop van een product, zoals dat al kan zonder dat er een advertentie aan ten grondslag ligt. In zo'n topic mag wel over de prijs(ontwikkeling) worden gesproken of een mening over een product worden gegeven (uiteraard verwoord door argumenten, "ik vind, want ...", en bronvermeldingen). Daarmee wordt de discussie over een product gescheiden van een advertentie op het forum of elders.

3g. Product verkocht
Als het product verkocht is, of niet meer te koop is, dan kun je het topic laten sluiten door een moderator. Geef dit aan via een PB aan de gebruiker "moderator" of door te reageren op je eigen onderwerp met in de titel van dat bericht de letterlijke tekst "Verkocht". Advertenties worden niet verwijderd.

3h. Medicijnen
Het is nooit toegestaan om medicijnen via dit forum te koop aan te bieden (of te koop te vragen). De wet verbiedt dit. Om het klip en klaar te stellen geldt dit voor alle medicijnen, of het nu aspirine is of een doos anti-malaria pillen. Berichten die de verkoop van medicijnen tot doel hebben worden verwijderd. De aanbieder krijgt hiervoor een waarschuwing.

3. Moderatie

Moderatoren zijn altijd bereid om te helpen of vragen te beantwoorden. Stuur hiervoor een PB naar de gebruiker ‘moderator’. Soms duurt het even voordat je een reactie ontvangt, maar je krijgt altijd een terugkoppeling.

Moderatoren letten vooral op de ‘sfeer’ op het forum. Het forum moet behulpzaamheid, tolerantie en gezelligheid uitstralen. Daarop wordt gemodereerd.

Moderatoren houden website zo veel mogelijk schoon door ongewenste teksten te verwijderen. Bij "kleine" overtredingen (bijvoorbeeld verkeerd onderschrift, ongewenste commerciële uitingen) kunnen we je vragen het bericht aan te passen. Doe je dit niet of niet snel genoeg, dan zal de moderator het voor je doen en kun je een waarschuwing krijgen.

Moderatoren informeren meestal als een bericht verwijderd is. Bij grotere overtredingen (overduidelijke spam, persoonlijke aanvallen, asociale berichten) verwijderen moderatoren berichten zo snel mogelijk van de site.

Overtredingen

Bij overtredingen van de forumregels kun je een waarschuwing krijgen. De moderator zal altijd aangeven welke regel overtreden is, gebruikmakend van de nummering hierboven.

Na drie waarschuwingen binnen één jaar krijg je een ban van drie maanden. Bij ernstige overtredingen kan het voorkomen dat je sneller een ban krijgt. Als er aanleiding is tot een tweede ban, dan zal deze een jaar duren. De derde ban is permanent.

Het bestuur van de Wereldfietser wordt op de hoogte gesteld als een gebruiker een ban heeft gekregen.

Wanneer je wel of niet een waarschuwing krijgt is niet altijd in regels te gieten. Sommigen zijn heel helder (bijvoorbeeld 2a, 2b en 2c), maar andere overtredingen zijn lastiger te beoordelen. De moderatoren doen hun best om dit rechtvaardig en onpartijdig te beoordelen.

Je kunt altijd de moderator om een extra toelichting vragen. En die zal je dan ook altijd krijgen. De moderator zal géén discussie aangaan over het al dan niet terecht zijn van een waarschuwing.

Mocht je het niet eens zijn met een waarschuwing of ban, dan kun je binnen drie weken na de waarschuwing of ban contact opnemen met het bestuurslid internet (bestuurslid-internet[at]wereldfietser.nl). Leg hierin uit wat er volgens jou gebeurd is en geef aan waarom je het niet eens bent met de beslissing van de moderator. Het bestuur zal een wederhoor doen bij de moderator en op basis daarvan de beslissing van de moderator bevestigen of terugdraaien. Je krijgt hier bericht van.

Mocht je het niet eens zijn met een moderatorbeslissing of de manier waarop gemodereerd wordt, ga dan eerst met ons in overleg. Het liefst via email (moderator@wereldfietser.nl) maar een PB mag ook. We zullen toelichten waarom We iets doen of laten maar gaan geen uitgebreide discussie voeren. Ben je het daarna nog niet eens met de beslissing, dan kun je contact opnemen met het bestuur (bestuurslid-internet@wereldfietser.nl)
Het is niet acceptabel om de moderators in het openbaar aan te klagen of weg te zetten . Je zult erop worden aangesproken (waarschuwing) als je dat wel doet.Heb je vragen en/of opmerkingen over dit stuk, neem dan contact op, via een PB, met de gebruiker ‘moderator’. We zijn blij met alle hulp.
0 x
Het moderator-team van de Wereldfietser.

Terug naar “Mededelingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten