Welke E Bike raden jullie?

loknor schreef:Er zijn niet zoveel merken met Yamaha en een vaste voorvork.
Voorvorken kunnen gewisseld worden, dus ik zou dat niet snel als argument tegen een fiets gebruiken.

Renaat
Dat zijn extra kosten, kleur die niet erbij past. Alles kan, maar wie doet dat in de praktijk?

Ik vind het een prima argument voor of tegen een fiets... je kan immers alles vervangen.
loknor schreef:
RanzH schreef:
FWIW:

1. Proefrijden
2. Als je afhankelijk bent van een FM of gewoon een goede relatie hebt met een FM (gun factor) zou ik gewoon kijken wat hij in zijn assortiment heeft. De grote dealer ketens (Derby, Accell, Ginat, Merida) hebben echt wel modellen die aan je eisen voldoen.

Bij een ebike is een goede dealer belangrijk, omdat een motor issue meestal niet door de FM kan (mag!) worden opgelost. Overigens zijn de huidige motoren wel een stuk minder storingsgevoelig, dus laat dit je niet afschrikken.
Ik heb niet speciaal een goede band met een FM, al ben ik wel zeer tevreden van Tinus van Overveld in Hoogerheide. Als Belg keer ik graag terug naar daar omwille van de snelle, klantvriendelijke en kwaliteitsvolle bediening. Zoals je aangeeft, is ook dit iets wat mijn keuze zal sturen: een dichtbij zijnde FM waar ik snel bij terecht kan en waarvan ik weet dat deze betrouwbaar is. Als ik door hun assortiment heen ga, lijken vooral Cube Touring en de Trek 2018 lm5 interessante opties... Of lijken ze je prijs-kwaliteit wat aan de dure kant?

(https://www.tinusvanoverveld.nl/elektri ... C2730-3310)
CapoJan schreef:De prijsklasse is hoger, maar de Riese & Müller Charger Touring kan een mooie optie zijn. De fiets is helemaal configureerbaar (type en aantal versnellingen, 1 of 2 accu's ...).
Een collega rijdt ermee en is er zeer enthousiast over. Het frame is erg stijf uitgevoerd, want dezelfde fiets kan ook als speed pedelec gekozen worden en is daarop voorzien.
Kies je hem met dual battery, dan moet je al helemaal geen zorgen maken over de autonomie. Dan heb je 1000 Wh ter beschikking. De prijs is er dan ook naar.
Daarnaast, zou het gewoon niet goedkoper zijn om nog aparte accu te kopen en zo een opgeladen reserve op zak te hebben?
Ik neig sterk naar Cube vanwege de prijs en wat ik hoor van zowel gebruikers als vakhandel.

Betreft een 2e accu moet je er wel rekening mee houden dat een Accu een beperkte levensduur heeft, dus 2 accu's is een flinke investering met weinig restwaarde. Ik zou toch eerst kijken naar maximering van de reikwijdte op 1 accu, dat is zelfs als je 2 accu's aanschaft een goed idee omdat je minder wil laden.
De Gaastra Fyts E is echt een goede optie. Geen fratsen, oersterk en door de brede banden toch heel comfortabel. Ook qua prijs nog enigszins in de richting van het budget.
loknor schreef:Ik neig sterk naar Cube vanwege de prijs en wat ik hoor van zowel gebruikers als vakhandel.

Betreft een 2e accu moet je er wel rekening mee houden dat een Accu een beperkte levensduur heeft, dus 2 accu's is een flinke investering met weinig restwaarde. Ik zou toch eerst kijken naar maximering van de reikwijdte op 1 accu, dat is zelfs als je 2 accu's aanschaft een goed idee omdat je minder wil laden.
Ik ben zonet langs een eerste dealer gegaan en deze was ook lovend over de Qwic Performance RD-10. De fiets was niet op voorraad, dus geen testritje kunnen doen. Ik ben wel gecharmeerd van het strakke design! Alleen deze heeft een achtermotor. Wat is, volgens jou, het precieze nadeel tegenover een middenmotor? De handelaar zelf zag er alleen de voordelen van in, van zo een krachtige motor.

--> https://qwic.nl/product/performance-rd10/
De handelaar is een verkoper en l.u.l.t. maar wat als hij de motor krachtig noemt en niet de nadelen weet van een naafmotor. Naafmotoren zijn VEEL minder krachtig dan een Bosch of yamaha motor.

Kort voor/nadelen:

Middenmotor:
+ Sterk
+ Efficient
+ Geen kabelboom naar het voor of achterwiel (dus minder storingsgevoelig).
- Meer belasting op de aandrijving (ketting en achtertandwiel).
- Minder natuurlijk fietsgevoel dan de beste achterwielmotoren.

Achterwielmotor
+ Vaker een natuurlijk fietsgevoel, maar dan wel bij de betere merken.
+ Aandrijving wordt minder belast.
- Minder sterk
- Minder efficient (kleinere actieradius)
- Minder geschikt voor heuvels.
- Langere kabels en meer stekkers, wat meer zwakke punten oplevert

In jouw geval waarbij kracht (zware kar) en actieradius van belang zijn is de Qwic geen goed idee. Sowieso is een naafmotor voor een vakantiefiets inferieur, zie ook de tests van de fietsersbond. Kortweg; een naafmotor loopt thermisch tegen de limiet en valt dan uit (of gaat zelfs kaput).
loknor schreef: Betreft een 2e accu moet je er wel rekening mee houden dat een Accu een beperkte levensduur heeft, dus 2 accu's is een flinke investering met weinig restwaarde. Ik zou toch eerst kijken naar maximering van de reikwijdte op 1 accu, dat is zelfs als je 2 accu's aanschaft een goed idee omdat je minder wil laden.
Denk dat een tweede accu wel degelijk nut heeft voor lange tochten. Zo kun je een nacht overslaan met opladen. Stel je wilt dus ergens wildkamperen hoeft dat geen probleem te zijn. Ook verhoog je de actieradius en kun hoef je dus niet meteen in de problemen te komen als je op een besteming niet kunt opladen. Ook als 1 accu stuk gaat of beschadig raakt heb je dan nog de andere.

Ik zou dan ook zekers een reserve accu meenemen voor een lange fietstocht. Heb er zelf ook 1 extra meegenomen op mijn tocht door Amerika en er echt geen spijt gehad.
Dank je allen voor de goede en snelle feedback.

Mijn voorkeur gaat nu uit naar de Cube Kathmandu Hyrbrid Pro 500 . Gezien de prijsklasse die ik voor ogen had, lijkt deze E bike te voldoen aan de meeste voorwaarden. Bovendien wordt deze fiets aangeboden bij een door mij gekende en vertrouwde FM. Esthetisch vind ik het ook een heel mooi exemplaar!

Ik hou jullie verder op de hoogte wanneer ik de fiets eens echt getest heb.

Meer over de bike zelf, kan je terug vinden op: https://www.cube.eu/nl/2018/e-bikes/tre ... reen-2018/
Prachtige mooie fiets. Ziet er goed uit. Hier een link naar de web site van Bosch waar je de actieradius kunt uitreken. Klopt niet 100% maar geeft toch een goede indicatie van wat je kunt verwachten. Erg simpel te gebruiken:

https://www.bosch-ebike.com/us-en/servi ... assistant/#
Prima keuze! Ik zie niks aan die fiets waar ik het niet mee eens ben.
Als ervaren E-Bike specialist adviseer ik je een Fiets met Bosch Performance of Perf. CX, Bosch is het merk met de meeste service punten in de wereld. De performance geeft veel trekkracht en met een 500 Wh. accu kom je een heel eind, de compacte lader 110/240 v. kun je makkelijk meenemen en in een uurtje laad je wel tot 50% .
Velo de Ville maakt mooie trekking fietsen met Bosch, succes Alexander