Reizen met de e-bike

Goed: naast het onderwerp 'batterijen' nu ook gebruikerservaringen. Ik wil wel de spits afbijten.
Waarschuwing vooraf: het is een lang bericht.

Eerst even het materiaal (dat kwam in 'batterijen' ook al even aan bod): geen 'rechtopfiets', maar een Flevobike E-Orca ofte een elektrisch ondersteunde velomobiel.

In 2014 maakte ik er een vrij lange reis mee door Frankrijk. Grosso modo van thuis naar de baai van de Somme, dan langs de kust naar Bretagne. Na een (bedoeld) oponthoud daar ging het naar Saint-Nazaire, dan via 'Loire à Vélo' tot Tours en dan via een Sint-Jacobsroute over Chartres terug noordwaarts, naar Gent, waar ik woon.

De reisconfiguratie bestond uit een volgeladen E-Orca en daarachter een Radical Cyclone. Ik kampeerde en in Bretagne ging ik zeilen, dus moest ook daarvoor het nodige mee (neen, geen boot). Dat geeft een idee van wat ik en de ondersteuning moesten trekken.
Even technisch, omdat het van belang is, de accu is een 500 Wh (13 Ah) LiFePo4 exemplaar van Flevobike. De ondersteuning gebruik ik meestal in de laagste stand. Op die manier haal ik gemiddeld zowat 150 km op één lading in normale omstandigheden.

Het spreekt voor zich dat op zo'n reis ook de lader mee moet. Dat is een 5 A lader, die dus de accu op pakweg 2,5 uren vol laadt.

Een eerste gevolg van ondersteund reizen, is dat je de accu moet kunnen laden. Dat betekent - omdat ik kampeer - telkens op een camping een plekje zoeken met een stroomaansluiting. Dat is in Frankrijk nooit een probleem gebleken (mijn voorkeur gaat naar de vrij eenvoudige 'camping municipal' als het even mogelijk is).
Was er geen plek met netaansluiting beschikbaar, dan kon ik aan de receptie laden. Eén keer deed ik dat in het sanitaire blok. Dat was minder leuk, omdat zo'n accu toch een behoorlijke som vertegenwoordigt. Anderzijds: op campings maakte ik nog nooit mee dat er gestolen werd (maar het kan natuurlijk altijd voorvallen).

De eerste dagen, van thuis tot aan de baai van de Somme, haalde ik ruim 120 km op één lading. Dat was voldoende. Daarna volgde de Normandische kust, met venijnig steile klimmen en af en toe een stevige tegenwind. Op de slechtste dagen daalde het bereik tot 80 km (hellingen, tegenwind, regen). Daarbij moet ik zeggen dat de ondersteuning op de steilste hellingen - misschien 20% - op de derde van vier standen stond en dat doet natuurlijk ook wat.

Als ik merkte dat het verbruik tegenviel, werd 's middags een pauze ingelast op een terrasje of een restaurantje, waar ondertussen de accu en lader bovengehaald werden. Met 5 A kun je op een uur de accu redelijk aanvullen: dat geeft 25 tot 50 km extra. Nooit bleek dat een probleem. Een enkele keer werd gevraagd naar het vermogen dat die lader vroeg, maar mits enige uitleg werd het vlot aanvaard. Het probleem was niet te kost, maar bezorgdheid of het net in de zaak de belasting aan zou kunnen. Met 'ongeveer zoveel als een flink tv-toestel' werd dat bevattelijk.

Nu is zo'n velomobiel wel iets bijzonders, zeker buiten onze lage landen, en dus een onderwerp van gesprek. Ook dat maakte wellicht de bereidwilligheid wat groter. Fietsreizen spreekt - alvast in Frankrijk - toch nog tot de verbeelding en mensen willen graag weten wat je drijft. De laadtijd wordt op die manier snel gevuld.

Bij twee gelegenheden ontstond er wel een probleem. De ene keer was een zondag, waarop de geplande afstand wel wat groter was (ongeveer 190 km) en dus ook in de namiddag een extra laadbeurt noodzakelijk werd. Op zondagnamiddag is in Bretagne zowat alles dicht. De oplossing was toen: mensen aanspreken en vragen of het bij hen thuis kon. Ook weer geen probleem. De tweede keer was ergens voorbij Chartres, in een streek waar wel dorpen zijn, maar geen winkels of horeca-zaken. Ook daar belde ik aan en werd vlot geholpen.

Conclusie 1: het bereik kan een probleem vormen (maar je kunt je ritafstand erop afstellen)
Conclusie 2: niemand maakte bezwaar tegen het laden van een accu
Conclusie 3: in 2015 kwam er een 2de accu bij (400 Wh) om het bereik te vergroten
Conclusie 4: dit jaar doe ik weer zoiets, maar dan wat langer in afstand en tijd

Concrete informatie in de verslagen op de blog. De link verwijst naar dag 1 van die reis.
Leuk dat er een topic is over ervaringen met de e-bike. Komen er waarschijnlijk nog goede tips voorbij.
Sinds de vorige zomer heb ik ook een e-bike, maar nog slechts één korte hotel-trektocht mee gereden; van Groningen naar Amsterdam. Opladen was dus geen probleem want dat kon elke avond en de afstanden waren rond de 75 km en ik had daardoor ook steeds energie genoeg.
Voor de komende zomer staat er een 4 weekse kampeertocht op de planning in Noorwegen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.
CapoJan schreef:in 2015 kwam er een 2de accu bij (400 Wh) om het bereik te vergroten.
Wat weegt zo'n (extra) accu?

Berekening: als je een accu met een capaciteit van 500 Wh vanaf helemaal lege toestand met een totaalrendement van 50% oplaadt kost dat 1 kWh aan electriciteit uit het net. In Nederland kost dat aan particulier tarief ergens tussen € 0,20 en 0,25.
BertKremer schreef:Opladen was dus geen probleem want dat kon elke avond […]
Waren daar kosten aan verbonden?
In de hotels niet; het kan gewoon op je kamer net als een mobiele telefoon.
De ene nacht bij "Vrienden op de fiets" hebben we wel iets betaald.
Leon schreef:
CapoJan schreef:in 2015 kwam er een 2de accu bij (400 Wh) om het bereik te vergroten.
Wat weegt zo'n (extra) accu?
Het gewicht voor een bepaalde capaciteit hangt samen met de technologie. LiFePo heeft geen zo'n grote energiedichtheid. In dit geval weegt de accu 3,25 kg.
BertKremer schreef:In de hotels niet; het kan gewoon op je kamer net als een mobiele telefoon.
De ene nacht bij "Vrienden op de fiets" hebben we wel iets betaald.
Niet de plek om hierover te miepen, ik weet het, maar dit vind ik wel opvallend, in de negatieve zin des woords.
Travelmaster schreef:
BertKremer schreef:In de hotels niet; het kan gewoon op je kamer net als een mobiele telefoon.
De ene nacht bij "Vrienden op de fiets" hebben we wel iets betaald.
Niet de plek om hierover te miepen, ik weet het, maar dit vind ik wel opvallend, in de negatieve zin des woords.
Helaas is het aantal mensen dat watturen niet kan omrekenen naar kilowatturen en wat die kosten in de overgrote meerderheid en hebben deze mensen dus geen flauw idee van wat het opladen van een accu kost, noch zijn ze door het voordoen van deze som te overtuigen, anders dan iets waarmee je weer een opmerking krijgt dat je daar dan wel voor gestudeerd zult hebben.

Grappig is dat zodra het om Goudse kaas gaat ze de grammen weer wel kunnen omgereken naar kilo's die uiteraard soms twaalf euro per stuk kosten, terwijl dat, mocht je het niet weten, een identieke rekensom is.

Samengevat: bij Vrienden voor de Fiets weten ze nog niet dat een extra botermham met kaas bij het ontbijt duurder is dan het opladen van de fietsaccu.
Zeker bij pleisterplaatsen die veel door (e-)fietsers gefrequenteerd worden, tellen al die kleine beetje samen wel op (het salami-principe), en komt er een moment dat ervoor betaald gaat worden. Ofwel door de gebruikers, ofwel door alle gasten samen. Punt is: alles heeft een prijs, het is vooral die vraag wie hem betaald.
Dan ben je m.i. veel slimmer bezig als je je kosten op een andere manier dekt, dan het opladen per keer af te rekenen.

Vingers opsteken als je denkt dat "gratis WiFi" in hotels niet verdisconteerd zit in de overnachtingsprijs.

Ok, back O.T. ;)!