Solo fietsvakantie en coeliakie (gluten) en vegetarisch..

Gezondheid, veiligheid, verzorging en voeding. Prettig op fietsvakantie en weer heelhuids terugkomen.
Fietssmurf
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 november 2019
Ik wil in de toekomst een fietsreis naar Rome maken en vraag mij af hoe dit met mijn noodzakelijke glutenvrije dieet zal gaan.

Ik eet dus noodgedwongen glutenvrij en ohja vrijwillig vegetarisch. Sjoemelen met gluten is geen optie omdat ik dan serieus ziek word. En ik zou gedurende mijn reis uiteraard graag vegetarisch willen blijven eten.

Ik wil gaan kamperen en hoofdzakelijk dus op de camping mijn prakje klaar maken.

Ik lees in veel reisverslagen dat mensen even snel bij een bakker of op een markt een broodje halen of even een schnitzel eten op een terras zodat ze hun fietsen niet uit het oog verliezen. Voor mij zal dat niet gaan. Ik zal veelal winkels in moeten gaan op zoek naar eten. Maar ik kan niet te veel eten meesjouwen op de fiets dus groot inslaan wanneer ik eens glutenvrije producten vind. Nou zijn groentes en fruit, rijst en aardappelen glutenvrij. Maar het is ook wel eens fijn om glutenvrij brood, havermout etc te eten.

Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die ervaring hebben met een fietsvakantie buiten Nederland in combinatie met een glutenvrij dieet. Was het een beetje te doen? Geen stress gehad om veilig voedsel te kunnen eten?

Ik hoor het graag! :)
0 x

Gebruikersavatar
groverr
Forum Lid
Berichten: 407
Lid geworden op: 30 april 2017
x 51
Gewoon een klein kabelslotje om je fiets en het liefst om een paal. Als het ff kan wikkel je hem nog een keer, zodat losrukken moeilijker wordt. Ik zet hem altijd opvallend (dat kan men asociaal ervaren) neer en trek de aandacht met mijn klikpedaaltjes.

Ik ga gewoon grote supermarkten in. Naarmate de vakantie vordert slijten mijn plaatjes van mijn klikpedaaltjes en glij ik binnen over de tegels. Dus al zou ik zien dat hij gestolen wordt ben ik volkomen machteloos.

Ik heb het beste gevoel bij stadscentra of op het platte land. Het slechtste bij de supermarkten in sommige buitenwijken van grote steden. Ik ben 1x verder gefietst, nadat ik in Pocket Earth had gezien dat er spoedig nog 1 kwam.

Ik hou altijd ruimte in mijn 2 tassen voor de boodschappen. Je kan ook een klein rugzakje meenemen.

In verband met de kosten kook ik eigenlijk altijd zelf. Na 150 kilometer is een portie in een restaurant vaak niet genoeg. Een bakkertje is meteen het koffiemomentje en de plek om de lunch in het wild op een bankje compleet te maken.

Kortom, het verschil zal zijn dat je 2x per dag naar een supermarkt gaat ipv een bakker en supermarkt. En een ander verschil kan zijn dat je iets onderweg wil klaar maken op een brandertje als lunch. Over het algemeen zijn er genoeg supermarkten, maar hou ook gewoon wat ruimte in je tassen voor eten, ook de restanten van de dag ervoor. Hoe langer je fietst, hoe lekkerder het wordt in je tas door je toenemende trek. :D
0 x

Dieuwertje & Franzi
Forum Lid
Berichten: 722
Lid geworden op: 15 juli 2013
x 98
Havermout is toch glutenvrij? Wij maken hier weleens overnight oats. Nou das overal te krijgen en kan je sóctends prepareren met wat gedroogd fruit en water. Heb je onderweg te eten in plaats van brood. Wij eten ook steeds meer vegetarisch. Peulvruchten in blik zijn overal te krijgen en samen met wat olie, citroen, olijven en/of kaas en flink wat groentes een makkelijke maaltijdsalade. Standaard een vooraadje groentes, blikje peulvruchten, gedroogd fruit en havermout in je tas dus. Boekweit is ook een goede ontbijter en diner als je het krijgen kan. Sowieso ongeacht je dieet is een noodvooraadje bij je hebben altijd handig.
0 x

Revanho
Forum Lid
Berichten: 2912
Lid geworden op: 23 januari 2010
x 131
Ik kan je niet vertellen hoe het in andere Europese landen zit, maar de laatste jaren is het aanbod aan glutenvrije producten in elke Belgische en Nederlandse supermarkt gigantisch gegroeid. Zou dat fenomeen ook niet spelen in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië?
0 x
Acht niet hen hoog die al uw woorden en daden prijzen, maar hen die u welgemeend op uw fouten wijzen.

dijken63
Forum Lid
Berichten: 544
Lid geworden op: 21 juni 2014
x 31
Glutenvrij en vegetarisch is best een uitdaging en zal meer planning vragen dan die bakker om de hoek.
Wij eten weinig vlees en hebben gelukkig geen allergie, maar ik heb gemerkt dat je na een paar weken toch wat tekort aan voedingstoffen oploopt als je niet oppast.
Daarom af en toe vlees als het biologisch is en wat vaker kaas, kwark en ei voor de vit B12

Ochtend;
- kwark, gewoon volle dat vult goed, met fruit en noten.
-havermoutpap van melkpoeder/ amandelmelkpoeder met noten en banaan etc
-Pannenkoekjes bakken van boekweitmeel of havermeel, ei, melk of amandelmelkpoeder de dag van te voren en als ontbijt en lunch mee nemen.

Lunch en diner;
Maaltijdsalade met linzen, avocado, groente etc. wel klein flesje olie en balsamico azijn mee nemen.
Kwark met van alles
Die pannenkoeken van hierboven, hartig of zoet.
Glutenvrije wraps beleggen met alles wat je lekker vindt. Hartig of zoet.

Kaneel mag ook niet ontbreken in je keukentas vind ik.
Banaan, honing en wat kaneel op de havermout of pannekoek geeft net wat meer smaak.
Benieuwd of er nog meer leuke tips voorbij komen.

Succes.
Anja
0 x

derdekeer
Forum Lid
Berichten: 392
Lid geworden op: 11 juni 2015
x 86
De supermarkten van Carrefour hebben in Frankrijk normaal gezien een aanbod glutenvrije producten.
Zie bv. https://www.carrefour.fr/marques/no-gluten.

De grotere Casino's ook, zie https://www.geantcasino.fr/gamme-casino-sans-gluten/.

Enig googlen suggereert dat ook Monoprix en Intermarché glutenvrije producten hebben, maar dat moet je zelf nog eens checken.

De vraag is vanzelfsprekend of die supermarkten bij of op de route liggen.
0 x

Mariken69
Berichten: 7
Lid geworden op: 13 maart 2014
Uit ervaring (ik heb een dochter met Coeliakie) weet ik dat er steeds meer winkels in Belgie, Frankrijk, Duitsland, en Italie een glutenvrij assortiment hebben. Met het jaar wordt dat assortiment steeds ruimer. Je vindt glutenvrije producten in deze landen niet alleen in de supermarkten, maar ook in BIO-winkels, drogisterijen (DM-drogist in Duitsland) en bij sommige apotheken. Ook bakkerijen en restaurants spelen hierop in vanwege de toenemende vraag naar glutenvrije producten. In een restaurant moet je van te voren er wel naar vragen en uitleggen dat het helemaal glutenvrij moet zijn ivm ziek worden. Ik heb zelden meegemaakt dat er geen glutenvrije maaltijd geserveerd kon worden. Op steeds meer menukaarten staan zelfs glutenvrije, vegetarische en vegan gerechten vermeld.
0 x

Gebruikersavatar
Pieter.w
Forum Lid
Berichten: 25
Lid geworden op: 25 juni 2004
Locatie: Harderwijk
Contacteer:
Hoi smurf.

Wij gezin met 2 kids beide kids glutenvrij gaan al jaren op fiets of wandelvakantie. Wij hebben ons nooit laten beperken hierdoor, In de loop van de jaren is er veel meer plekken GV eten beschikbaar gekomen.
Landen als Zwitserland Oostenrijk Duitsland is het prima verkrijgbaar. Italie is helemaal perfect, raar maar waar hier kan je echt prima uit de voeten.

Wel hebben altijd een zak pasta in de tas voor nood.

Heel veel supermarkten hebben vaak wel wat liggen... maar wat als ze niets hebben of er is alleen een klein dorps winkeltje dat is de meest interessante vraag, en dan is de vraag wat kan wel, en dat is best veel... Fruit, Yoghurt, boonen, naturel chips, rijst, mihoen, groente, kwark, aardappels (patat gebakken aardappels) eieren etc etc.

In frankrijk wel eens een week zonder gv brood, maar dan fruit en kwark als ontbijt, uit nood een keer chips en fruit als lunch en rijst als avondeten en gelijk extra rijst gekookt en met melk als pap voor de ochtend. Blik boonen vult ook goed, onze kids vinden dat heel lekker met stroop.....

Wat ik hierboven beschrijf zijn de uitzondering want meestal kan je het gv brood en pasta prima krijgen. Wij koken altijd zelf zo dat we de zekerheid hebben dat het echt glutenvrij is. soms gaan we ook uit eten maar dan zoeken we dit echt op en vragen altijd eerst wat de mogelijkheden zijn en hoe ze reageren. Hebben ze er geen zin in of is het lastig dan koken we liever zelf.

Dat winkels melden op de website dat ze gv producten in het assortiment wil niet altijd zeggen dat ze het hebben liggen, ook wel eens gehad dat al het brood uitverkocht was, en er zijn ook grote verschillen tussen de supermarkten...

Fietsen bij de supermarkt parkeren we lekker in het zicht, met een ketting om de fietsen, (ook handig op de camping)

Kortom, GV geeft een leuke uitdagende dimensie aan je vakantie.....

Heb je meer vragen mail ons gerust,

Groet Pieter en Cynthia
0 x
Eigenaar van de http://www.dekleinespaak.nl lichtgewicht kinderfietsen.

Lisanne
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 februari 2009
Italië is fantastisch wat glutenvrij eten betreft. Niet alleen is in de supermarkt vaak van alles te vinden, ook uit eten gaan is geen groot probleem, meestal is er wel een restaurant te vinden waar ze glutenvrij eten kunnen maken.

In de supermarkten is over het algemeen in alle landen die je doorkruist glutenvrij eten te vinden. Vaak is er naast brood en pasta, ook wel een pak gv koekjes te vinden. Alleen gv havervlokken heb ik nog niet overal gevonden. Dat is makkelijk op te lossen door een pak mee te nemen, daarmee houd ik het normaal gesproken wel een paar dagen vol. En dan eventueel een paar dagen met brood, rijst of yoghurt en fruit tot ik weer een nieuw pak gevonden heb.

Ik maak meestal s avonds iets meer zodat ik voor de volgende dag nog lunch heb. Voor mij werkt dat prima. Nog een ding wat Italië betreft: daar hebben ze vaak meer crackers in plaat van brood.

Coeliakie en fietsvakantie gaat prima samen. Veel plezier!
0 x


Terug naar “Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron