Solo fietsvakantie en coeliakie (gluten) en vegetarisch..

Ik wil in de toekomst een fietsreis naar Rome maken en vraag mij af hoe dit met mijn noodzakelijke glutenvrije dieet zal gaan.

Ik eet dus noodgedwongen glutenvrij en ohja vrijwillig vegetarisch. Sjoemelen met gluten is geen optie omdat ik dan serieus ziek word. En ik zou gedurende mijn reis uiteraard graag vegetarisch willen blijven eten.

Ik wil gaan kamperen en hoofdzakelijk dus op de camping mijn prakje klaar maken.

Ik lees in veel reisverslagen dat mensen even snel bij een bakker of op een markt een broodje halen of even een schnitzel eten op een terras zodat ze hun fietsen niet uit het oog verliezen. Voor mij zal dat niet gaan. Ik zal veelal winkels in moeten gaan op zoek naar eten. Maar ik kan niet te veel eten meesjouwen op de fiets dus groot inslaan wanneer ik eens glutenvrije producten vind. Nou zijn groentes en fruit, rijst en aardappelen glutenvrij. Maar het is ook wel eens fijn om glutenvrij brood, havermout etc te eten.

Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die ervaring hebben met een fietsvakantie buiten Nederland in combinatie met een glutenvrij dieet. Was het een beetje te doen? Geen stress gehad om veilig voedsel te kunnen eten?

Ik hoor het graag! :)
Gewoon een klein kabelslotje om je fiets en het liefst om een paal. Als het ff kan wikkel je hem nog een keer, zodat losrukken moeilijker wordt. Ik zet hem altijd opvallend (dat kan men asociaal ervaren) neer en trek de aandacht met mijn klikpedaaltjes.

Ik ga gewoon grote supermarkten in. Naarmate de vakantie vordert slijten mijn plaatjes van mijn klikpedaaltjes en glij ik binnen over de tegels. Dus al zou ik zien dat hij gestolen wordt ben ik volkomen machteloos.

Ik heb het beste gevoel bij stadscentra of op het platte land. Het slechtste bij de supermarkten in sommige buitenwijken van grote steden. Ik ben 1x verder gefietst, nadat ik in Pocket Earth had gezien dat er spoedig nog 1 kwam.

Ik hou altijd ruimte in mijn 2 tassen voor de boodschappen. Je kan ook een klein rugzakje meenemen.

In verband met de kosten kook ik eigenlijk altijd zelf. Na 150 kilometer is een portie in een restaurant vaak niet genoeg. Een bakkertje is meteen het koffiemomentje en de plek om de lunch in het wild op een bankje compleet te maken.

Kortom, het verschil zal zijn dat je 2x per dag naar een supermarkt gaat ipv een bakker en supermarkt. En een ander verschil kan zijn dat je iets onderweg wil klaar maken op een brandertje als lunch. Over het algemeen zijn er genoeg supermarkten, maar hou ook gewoon wat ruimte in je tassen voor eten, ook de restanten van de dag ervoor. Hoe langer je fietst, hoe lekkerder het wordt in je tas door je toenemende trek. :D
Havermout is toch glutenvrij? Wij maken hier weleens overnight oats. Nou das overal te krijgen en kan je sóctends prepareren met wat gedroogd fruit en water. Heb je onderweg te eten in plaats van brood. Wij eten ook steeds meer vegetarisch. Peulvruchten in blik zijn overal te krijgen en samen met wat olie, citroen, olijven en/of kaas en flink wat groentes een makkelijke maaltijdsalade. Standaard een vooraadje groentes, blikje peulvruchten, gedroogd fruit en havermout in je tas dus. Boekweit is ook een goede ontbijter en diner als je het krijgen kan. Sowieso ongeacht je dieet is een noodvooraadje bij je hebben altijd handig.
Ik kan je niet vertellen hoe het in andere Europese landen zit, maar de laatste jaren is het aanbod aan glutenvrije producten in elke Belgische en Nederlandse supermarkt gigantisch gegroeid. Zou dat fenomeen ook niet spelen in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië?
Glutenvrij en vegetarisch is best een uitdaging en zal meer planning vragen dan die bakker om de hoek.
Wij eten weinig vlees en hebben gelukkig geen allergie, maar ik heb gemerkt dat je na een paar weken toch wat tekort aan voedingstoffen oploopt als je niet oppast.
Daarom af en toe vlees als het biologisch is en wat vaker kaas, kwark en ei voor de vit B12

Ochtend;
- kwark, gewoon volle dat vult goed, met fruit en noten.
-havermoutpap van melkpoeder/ amandelmelkpoeder met noten en banaan etc
-Pannenkoekjes bakken van boekweitmeel of havermeel, ei, melk of amandelmelkpoeder de dag van te voren en als ontbijt en lunch mee nemen.

Lunch en diner;
Maaltijdsalade met linzen, avocado, groente etc. wel klein flesje olie en balsamico azijn mee nemen.
Kwark met van alles
Die pannenkoeken van hierboven, hartig of zoet.
Glutenvrije wraps beleggen met alles wat je lekker vindt. Hartig of zoet.

Kaneel mag ook niet ontbreken in je keukentas vind ik.
Banaan, honing en wat kaneel op de havermout of pannekoek geeft net wat meer smaak.
Benieuwd of er nog meer leuke tips voorbij komen.

Succes.
Anja
De supermarkten van Carrefour hebben in Frankrijk normaal gezien een aanbod glutenvrije producten.
Zie bv. https://www.carrefour.fr/marques/no-gluten.

De grotere Casino's ook, zie https://www.geantcasino.fr/gamme-casino-sans-gluten/.

Enig googlen suggereert dat ook Monoprix en Intermarché glutenvrije producten hebben, maar dat moet je zelf nog eens checken.

De vraag is vanzelfsprekend of die supermarkten bij of op de route liggen.
Uit ervaring (ik heb een dochter met Coeliakie) weet ik dat er steeds meer winkels in Belgie, Frankrijk, Duitsland, en Italie een glutenvrij assortiment hebben. Met het jaar wordt dat assortiment steeds ruimer. Je vindt glutenvrije producten in deze landen niet alleen in de supermarkten, maar ook in BIO-winkels, drogisterijen (DM-drogist in Duitsland) en bij sommige apotheken. Ook bakkerijen en restaurants spelen hierop in vanwege de toenemende vraag naar glutenvrije producten. In een restaurant moet je van te voren er wel naar vragen en uitleggen dat het helemaal glutenvrij moet zijn ivm ziek worden. Ik heb zelden meegemaakt dat er geen glutenvrije maaltijd geserveerd kon worden. Op steeds meer menukaarten staan zelfs glutenvrije, vegetarische en vegan gerechten vermeld.
Hoi smurf.

Wij gezin met 2 kids beide kids glutenvrij gaan al jaren op fiets of wandelvakantie. Wij hebben ons nooit laten beperken hierdoor, In de loop van de jaren is er veel meer plekken GV eten beschikbaar gekomen.
Landen als Zwitserland Oostenrijk Duitsland is het prima verkrijgbaar. Italie is helemaal perfect, raar maar waar hier kan je echt prima uit de voeten.

Wel hebben altijd een zak pasta in de tas voor nood.

Heel veel supermarkten hebben vaak wel wat liggen... maar wat als ze niets hebben of er is alleen een klein dorps winkeltje dat is de meest interessante vraag, en dan is de vraag wat kan wel, en dat is best veel... Fruit, Yoghurt, boonen, naturel chips, rijst, mihoen, groente, kwark, aardappels (patat gebakken aardappels) eieren etc etc.

In frankrijk wel eens een week zonder gv brood, maar dan fruit en kwark als ontbijt, uit nood een keer chips en fruit als lunch en rijst als avondeten en gelijk extra rijst gekookt en met melk als pap voor de ochtend. Blik boonen vult ook goed, onze kids vinden dat heel lekker met stroop.....

Wat ik hierboven beschrijf zijn de uitzondering want meestal kan je het gv brood en pasta prima krijgen. Wij koken altijd zelf zo dat we de zekerheid hebben dat het echt glutenvrij is. soms gaan we ook uit eten maar dan zoeken we dit echt op en vragen altijd eerst wat de mogelijkheden zijn en hoe ze reageren. Hebben ze er geen zin in of is het lastig dan koken we liever zelf.

Dat winkels melden op de website dat ze gv producten in het assortiment wil niet altijd zeggen dat ze het hebben liggen, ook wel eens gehad dat al het brood uitverkocht was, en er zijn ook grote verschillen tussen de supermarkten...

Fietsen bij de supermarkt parkeren we lekker in het zicht, met een ketting om de fietsen, (ook handig op de camping)

Kortom, GV geeft een leuke uitdagende dimensie aan je vakantie.....

Heb je meer vragen mail ons gerust,

Groet Pieter en Cynthia
Italië is fantastisch wat glutenvrij eten betreft. Niet alleen is in de supermarkt vaak van alles te vinden, ook uit eten gaan is geen groot probleem, meestal is er wel een restaurant te vinden waar ze glutenvrij eten kunnen maken.

In de supermarkten is over het algemeen in alle landen die je doorkruist glutenvrij eten te vinden. Vaak is er naast brood en pasta, ook wel een pak gv koekjes te vinden. Alleen gv havervlokken heb ik nog niet overal gevonden. Dat is makkelijk op te lossen door een pak mee te nemen, daarmee houd ik het normaal gesproken wel een paar dagen vol. En dan eventueel een paar dagen met brood, rijst of yoghurt en fruit tot ik weer een nieuw pak gevonden heb.

Ik maak meestal s avonds iets meer zodat ik voor de volgende dag nog lunch heb. Voor mij werkt dat prima. Nog een ding wat Italië betreft: daar hebben ze vaak meer crackers in plaat van brood.

Coeliakie en fietsvakantie gaat prima samen. Veel plezier!
Bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik ben erg opgelucht te lezen dat jullie menen dat mijn dieet geen belemmering hoeft te zijn voor mijn reis. Ik zal dan goed slot meenemen voor mijn fiets en genoeg tasruimte bewaren voor proviand. Ik was eerder nogal huiverig om de fiets buiten te laten staan, maar ik heb hier goede tips gelezen. Fijn om te lezen dat dit gewoon goed moet kunnen gaan :)

Iemand vroeg of havermout glutenvrij was. Ja, in principe wel. Alleen havermout wordt vrijwel altijd besmet met gluten: soms al op de akker (van een verdwaalde tarwekorrel van het jaar ervoor) of tijdens transport of het inpakproces. Om die reden kan een persoon met coeliakie absoluut niet ongecertificeerde haver nuttigen.

Iemand anders waarschuwde voor de risico’s van geen vlees eten: dank voor de waarschuwing maar ik eet al bijna 20 jaar geen vlees meer en ik mis niets. Ik ben zo gezond als een vis en heb geen tekorten.

Ik ben benieuwd of ik in het buitenland genoeg glutenvrije pasta en brood zal kunnen vinden, maar jullie berichten bieden positief perspectief! Het gaat vast goed komen, ook zonder terrasjes te kunnen doen en door gewoon toch supermarkten in te gaan! Wellicht door soms geen pasta en soms geen brood, maar er zijn inderdaad genoeg alternatieven!

Oh ik kan niet wachten tot dat ik op reis zal gaan!!
Goed om te horen.
Gezond eten kost energie maar geeft het ook. Ik heb de indruk dat veel lange afstand fietsers minder/geen vlees eten. Benieuwd of dit echt waar is of mijn indruk. Maar dat is off topic.

Leuke plannen maken en je verheugen is een goed begin van een fiets vakantie.
Anja
Wellicht nog een aanvulling: Schär heeft een app, waar je de dichtstbijzijnde verkooppunten kunt opzoeken. Dit bleek erg handig afgelopen zomer in Polen en Duitsland. Ik had altijd een pakje brood of crackers bij me voor de lunch en ook wij aten havermout met van alles erin als ontbijt.

Qua vega/vegan: daarvoor gebruik ik altijd de app van Happy Cow.

Veel plezier & goede reis gewenst!
derdekeer schreef:
zo 03 nov, 2019 22:08
De supermarkten van Carrefour hebben in Frankrijk normaal gezien een aanbod glutenvrije producten.
Zie bv. https://www.carrefour.fr/marques/no-gluten.

De grotere Casino's ook, zie https://nlcasinospot.nl/online-casinos/ ... ns-casino/.

Enig googlen suggereert dat ook Monoprix en Intermarché glutenvrije producten hebben, maar dat moet je zelf nog eens checken.

De vraag is vanzelfsprekend of die supermarkten bij of op de route liggen.
Ik ben het ermee eens dat u uw producten altijd moet controleren op dergelijke onderdelen.
dijken63 schreef:
za 23 nov, 2019 07:29
Goed om te horen.
Gezond eten kost energie maar geeft het ook. Ik heb de indruk dat veel lange afstand fietsers minder/geen vlees eten. Benieuwd of dit echt waar is of mijn indruk. Maar dat is off topic.

Of er veel lange afstandsfietsers zijn die minder of geen vlees eten, weet ik niet. Maar ikzelf eet eigenlijk ook al een hele poos geen vlees meer thuis. Buitenshuis eet ik een enkele keer nog wel vlees als het zo uitkom maar liever niet. Zuivel, eieren en vis nog wel een beetje. Dit vanwege een aantal overwegingen ethisch, milieu gezondheid enzovoorts. Geen vlees hoeft niet per se ongezonder of gezonder te zijn. Dat ligt aan het hele voedingspatroon. Je hebt mensen die met vlees supergezond eten en dito vegetariers. Maar ook vleeseters of vegetariërs die super ongezond. Als je je erin verdiept kan je zonder vlees heel gezond eten. Gezonder zelfs dan menig vleeseter die zich niet in voeding verdiept en de vaste prak eet (vlees aardappelen heeel klein beetje groente). Dit omdat je in plaats van het vlees meer gezonde dingen eet zoals meer soorten groentes per gang (dus een gevarieerder aanbod aan vitamines en mineralen), noten en peulvruchten, vezels en andere goed stoffen enzovoorts binnenkrijgt. Ook zal menig vegetariër ook eerder voor volkoren producten gaan. Maar goed das niet zo zwart wit te stellen en afhankelijk van hoe goed een vlees- of niet vlees eter zich verdiept in zijn voeding en er ook naar leeft. Ik vind mijn nieuwe manier van eten in ieder geval een stuk lekkerder. En mis het vlees eigenlijk niet meer, terwijl je me vroeger wakker kon maken voor braadworst.
Fietsen al jaren (lage) tochten door heel Europa en af en toe Afrika op een Vegetarisch / Veganistisch dieet. Ben nog nooit iets te kort gekomen qua voedingsstoffen.
Al reizend wordt er er steeds handiger in om de juiste adressen te vinden voor je boodschappen.
Zelfde ervaringen Negrelli, het lijkt alsof het minderen met vlees vanzelf gaat. Kost ook geen moeite meer om alternatieven te vinden en maken.
Wij hebben een bio boer in de buurt en daar halen we soms een pakket waar we maanden mee doen.
Vroeger was dat in 2 weken op.
Of we helemaal zonder vlees gaan... misschien gaat dat ook vanzelf :D
Maar ook volledig afscheid nemen van kaas, ei en kwark is nog wel een stap te ver voor ons.
Volgens mij is er ook ergens een topic wat over veganistisch en vegetarisch gaat.

De fietsers die ik tegen kom, eten geen of zelden vlees, zeker niet op reis, mogelijk ook omdat het meer moeite kost om het koel te houden en te bereiden?

Anja
En toen stond het bericht er 2x :(
Anja