Fysiotherapeut/fietsafsteller

Gezondheid, veiligheid, verzorging en voeding. Prettig op fietsvakantie en weer heelhuids terugkomen.
mieke
Forum Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 23 februari 2006
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor mieke » zo 30 okt, 2016 18:49

Hallo allemaal,

Volgens mij is fietsen niet de geschikte hobby voor mij. ;)
Ik heb (bijna) altijd last van m'n knieën, polsen, vingers en doof gevoel in mijn benen en voeten. Dat zal ongetwijfeld aan mijn eigen spierkracht liggen, maar ik wil toch ook eens de afstelling van mijn fiets laten bekijken.

Ik heb al wat rondgekeken op het forum, maar nog niet helemaal gevonden wat ik zoek: een fysiotherapeut (of iemand anders die verstand heeft van ergonomie) die ook fietsen afstelt. Ik wil gewoon eens bij iemand langs die kijkt naar afstelling, houding e.d. en me niet alleen met een standaardhandleiding of computerprogramma doormeet (dat laatste kom ik vooral tegen als ik op 'bikefitting' google).

Wie heeft zoiets wel eens gedaan, en kan iemand aanbevelen?

Groeten,
Mieke.
0 x
Natuurlijker en eenvoudiger, http://bladzijdeacht.com

_Peter_
Forum Lid
Berichten: 2765
Lid geworden op: 19 augustus 2003
Locatie: Apeldoorn
x 84
Aangezien je in Amsterdam woont zou je gewoon eens naar de Vakantiefietser kunnen gaan. Eric Schuijt is volgens mij ervaren genoeg om (ook uit zijn eigen ervaring) te vertellen wat er waar aan schort.
0 x

CCtje
Forum Lid
Berichten: 75
Lid geworden op: 24 oktober 2011
Locatie: Tussen Arnhem en Nijmegen

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor CCtje » zo 30 okt, 2016 19:48

In Nijmegen heb je een fysiotherapeut die helpt om een fiets goed af te stellen zodat je zo min mogelijk klachten krijgt (defietsfysio.nl). Niet echt in de buurt, maar mogelijk heb je zoiets ook wel bij jou in de buurt.

Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar heb van deze fysiotherapeut wel fysiotherapie gehad toen ik een hardnekkige knieblessure had. Erg fijn om therapie te krijgen van iemand die je passie voor fietsen begrijpt.
0 x

Eric Picard
Forum Lid
Berichten: 365
Lid geworden op: 13 april 2014
x 5
Hoi Mieke,

Het beste kun je een bike-fitter bezoeken. Als je erop googelt vind je er wel een paar. Ik heb zelf goede ervaringen met Jurrian in Almkerk. Professionele aanpak. https://jurrian.bike

Groet,
Eric
0 x

Wit
Forum Lid
Berichten: 4273
Lid geworden op: 27 september 2003
x 25

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor Wit » zo 30 okt, 2016 20:05

Marlous is Wereldfietser en oefentherapeute in Amsterdam. Zij heeft als geen ander zicht op hoe jouw lichaam en fiets bij elkaar passen. Succes!

http://www.oefentherapiezeeburg.nl
0 x

Loes van den Bergen
Forum Lid
Berichten: 574
Lid geworden op: 18 november 2007
Locatie: Amsterdam
x 25
Ook toevallig, 'k had ook meteen Marlous, mensendieck, in gedachten. Met cijfertjes door laten meten??? Praten en kijken met verstand heeft mijn voorkeur in dit geval.
Loes
0 x

PeeKaa
Forum Lid
Berichten: 990
Lid geworden op: 22 augustus 2005
x 33
.
Laatst gewijzigd door PeeKaa op ma 31 okt, 2016 08:16, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x
Wegens getreiter op dit forum, vanuit moderatie en vanuit bestuur voorlopig minder actief hier.

math
Forum Lid
Berichten: 1225
Lid geworden op: 03 november 2009
x 97

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor math » zo 30 okt, 2016 21:13

Bij Sportmax in Eindhoven, het Sport Medisch Centrum van het Maxima Ziekenhuis, zijn ze gespecialiseerd in fietsergonomie. Ze meten zowel de positie op je eigen fiets als op een verstelbaar fietsmodel rekening houdend met je klachten. Ze hebben geen binding met de fietshandel.
0 x

Gebruikersavatar
AndreM
Forum Lid
Berichten: 391
Lid geworden op: 26 mei 2015
x 35
mieke schreef:Hallo allemaal,

Volgens mij is fietsen niet de geschikte hobby voor mij. ;)
Ik neem aan dat je dat niet echt meent. Ik heb net even je blog bekeken en volgens mij ben jij een Wereldfietser pur sang.

Vertrouwen is volgens mij het sleutelwoord. Het is niet zo dat er maar een oplossing is op jouw vraag. Gelukkig niet want zoveel deskundigen, zoveel meningen... Ik las laatst een vergelijkend onderzoek onder bikefitters... Tja, het is geen fundamentele wetenschap, dat blijkt maar weer! Je kunt zelf ook een hoop experimenteren en daar is niks mis mee. Maar begin inderdaad eens met iemand waar je 'wat mee hebt' en zoek samen naar de voor jou optimale instellingen.

Daarbij is het niet uitgesloten dat één magic trick alles oplost. Realistischer is denk ik dat er meerdere gebieden zijn die je aan moet pakken. Rechterop fietsen kan helpen een doodgevoel in handen, vingers en polsen te verminderen. Pijnlijke knieën met uitstraling naar de benen kan te maken hebben met hoogte en verhouding tussen horizontale positie van het zadel tov je trapas. Van die dingen. Misschien een dooddoener: heb je de standaard kunstjes al geprobeerd? Deze bijvoorbeeld? Niet onafhankelijk maar wel toegankelijk: http://richtigradfahren.de/nl/index.php
0 x
"The thing about quotes on the internet is you can not confirm their validity" - Abraham Lincoln

Gebruikersavatar
Shrek
Forum Lid
Berichten: 626
Lid geworden op: 30 juni 2014
x 54

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor Shrek » ma 31 okt, 2016 07:33

Peter_K schreef: Weet je wel zeker dat je fiets de juiste maat heeft, en goed is afgesteld? (Dat laatste betreft vooral zadelhoogte.)
Nee dat weet ze niet, daarom juist dit topic :wink: :idea:
0 x
"Uiteindenlijk zal ieder topic uitlopen op een pro- vs anti-helm, -Santos/Idworx of -ebikediscussie."

loknor
Forum Lid
Berichten: 946
Lid geworden op: 15 september 2014
x 57
Loes van den Bergen schreef:Ook toevallig, 'k had ook meteen Marlous, mensendieck, in gedachten. Met cijfertjes door laten meten??? Praten en kijken met verstand heeft mijn voorkeur in dit geval.
Loes
100% mee eens.

Hou er rekening mee, dat er geen enkele wetenschappelijk bewezen pas-methodiek is. Liever iemand die er rustig naar kijkt, naar je luistert en ervaring heeft dan iemand die zich baseert op formules die nooit bewezen zijn.
0 x

Gebruikersavatar
Leon
Forum Lid
Berichten: 15779
Lid geworden op: 28 februari 2003
Locatie: Maastricht
x 646

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor Leon » ma 31 okt, 2016 08:22

AndreM schreef:Misschien een dooddoener: heb je de standaard kunstjes al geprobeerd? Deze bijvoorbeeld? Niet onafhankelijk maar wel toegankelijk: http://richtigradfahren.de/nl/index.php
Bedankt voor deze link. De plaatjes onder 2 zijn erg mooi om te laten zien dat er nu eenmaal verschillende voorkeuren zijn op basis van, voor een flink deel, het gewenste inspanningsniveau. De verschillen in geometrie van de fietsen in deze 4 afbeeldingen zijn daarbij ook meteen duidelijk te zien. Niet iedereen past op elk type fiets!
Ik mis in de hele uitleg wel in vrij extreme mate de mededeling dat het stuur in ieder geval zo afgesteld moet worden dat de armen niet volledig gestrekt blijven. Ik gok dat er in Nederland een half miljoen fietsers rondrijden aan wie je al van honderd meter afstand kunt zien dat hun fiets niet goed (afgesteld) en daardoor hun armen voleldig gestrekt of zelfs overstrekt zijn.

Mooie website Mieke. As in Tas staat bij mij nog steeds ongelezen in de kast :oops: Een zelfportret van jou op de fiets kon ik niet vinden, misschien was daar al iets aan af te lezen geweest. Het stuur van je fiets (onder uitrusting) heeft maar erg eenvoudige bar-ends. Dat geeft niet erg veel mogelijkheden. Maar zoals gezegd laat er een (ervarings)deskundige in real life naar kijken. Mogelijkheden voor aanpassingen zijn er veel, te veel om hier schriftelijk over in duscussie te gaan.

Toevoeging: ik heb op facebook een paar foto's van Mieke op de fiets gezien. Ik ga ze hier om privacyredenen niet linken. Als je nog steeds zo op de fiets zit als op de profielfoto van 12-2-2012 dan verbaast het me dat je het zo lang hebt volgehouden: een schoolvoorbeeld van overstrekte armen. Mijn advies om de deur uit te gaan naar iemand die je kan helpen blijft.
0 x
De kern van alle milieuproblemen is niet zo zeer dat we iets moeten doen maar meer dat we iets moeten laten.

Bikefools
Forum Lid
Berichten: 75
Lid geworden op: 29 januari 2015
x 4
Ik kan Robic in Amsterdam aanbevelen. Combinatiepraktijk van sportarts en fysiotherapeut gespecialiseerd in fietsen. Florian (de fysiotherapeut) heeft bij mij goede diagnose gesteld, na jaren zoeken naar oorzaak van knieprobleem (bij diverse fysiotherapeuten) en het probleem verholpen.

Groeten Robert
0 x

Stadjer
Forum Lid
Berichten: 138
Lid geworden op: 20 maart 2014
Locatie: Groningen
x 13
Ik vraag mij af of je de problemen die Mieke omschrijft te maken heeft met de afstelling van haar fiets en opgelost kunnen worden door een fysiotherapeut. Maar goed.

@Mieke: ik neem aan dat je deze klachten alleen tijdens het fietsen hebt? Ik denk dat een goede fietsenmaker (zoals Vakantiefietser) al goed kan helpen. Een fysiotherapeut is wellicht een volgende stap.
0 x

peter123
Forum Lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 22 juni 2015
x 10
De standaard zaken heb je waarschijnlijk al bekeken. Zoals je knieën mogen niet worden overstrekt, hetzelfde voor de ellebogen. Stuur moet niet te breed zijn. Dames hebben meestal een smaller stuur en vaak een breder zadel. Demping in de handvatten is handig. Een carbon voorvork is wellicht minder geschikt als pakezel maar het dempt wel trillingen.
Op mijn oude stalen fiets had ik last van mijn handen door trillingen. Op mijn nieuwe aluminium woon-werk fiets met dempende handvatten en carbon voorvork heb ik nergens meer last van. Beide hebben de juiste maat.
0 x
Trek FX 7.4

Peter Rodenburg
Forum Lid
Berichten: 614
Lid geworden op: 01 juli 2003
Locatie: Amsterdam
x 5
Ik zie dat je al aardig wat reacties hebt gekregen. Ik kan je deze aanbevelen:
http://fietsbewegingsanalyse.nl/
Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik erg tevreden was met het advies.
Ik was toen (2007) voor 55 of 60 euro klaar.

Succes!

Peter
0 x
Gaandeweg wordt de weg gebaand

Gebruikersavatar
peter de rijk
Forum Lid
Berichten: 2054
Lid geworden op: 09 april 2003
Locatie: Utrecht
x 76
Contacteer:
Ik had deze zomer nieuwe Ergon-handvatten gemonteerd (met een iets andere vormgeving dan de vorige). Op dezelfde wijze gemonteerd, dacht ik. Na een paar dagen fietsen flinke pijn in de rechterpols. Ik heb het zadel een paar millimeter (!) hoger gezet: klacht verholpen.
Met dit anekdotische voorbeeld wil ik maar aangeven: kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben, zowel positief als negatief. Experimenteren is het devies, met héél kleine stapjes tegelijk. Neemt niet weg dat je op een gegeven moment uitge-experimenteerd bent, en dan is professionele hulp raadzaam.
0 x
De Wijde Wereld — reisverslagen & traveltips

Gebruikersavatar
Eric op de Fiets
Forum Lid
Berichten: 1932
Lid geworden op: 21 januari 2005
Locatie: Gelderland
x 69
Contacteer:
peter de rijk schreef:Ik had deze zomer nieuwe Ergon-handvatten gemonteerd .. Experimenteren is het devies, met héél kleine stapjes tegelijk...
Ga dus nooit zonder afstelgereedschap de weg op...
0 x
Yesterday's Music Today beluister je op DaCosta Radio 24/7 met de beste disco, funk & dance classics!

mieke
Forum Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 23 februari 2006
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor mieke » zo 13 nov, 2016 10:39

Bedankt voor alle adviezen en aanbevelingen!

Ik ga de opties eens rustig bekijken. :)
0 x
Natuurlijker en eenvoudiger, http://bladzijdeacht.com

cdj
Forum Lid
Berichten: 98
Lid geworden op: 31 mei 2016
Locatie: Tilburg
x 3

Re: Fysiotherapeut/fietsafsteller

Berichtdoor cdj » zo 15 jan, 2017 21:59

Ha mieke! Pas op het laatst zag ik dat jij het was. Ik heb je nog niet in actie gezien maar ik heb je foto's en blogs wel gezien. Dat fietsen is echt wel wat voor jou. Alleen klachten en irritaties kunnen veel fietsplezier voor je wegnemen.

Ik ben er ook nog lang niet, maar met kleine stapjes kom ik wel steeds meer te weten over mijn ideale fietspositie.

Hoor graag over je ervaringen :)
0 x
Coen


Terug naar “Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Poppink en 2 gasten

cron