Ademhaling en verre fietstocht

Hallo Fietsers!

Mijn naam is Chris, ik ben 27 jaar oud en nieuw op het forum. Al een tijdje lees ik mee, ik fiets al vanaf mijn 18e lange stukken.

Een tijdje geleden heb ik met vrienden het idee opgevat om een rondreis op de fiets door Europa te maken, om aandacht te vragen voor het goede doel. Rond September zullen we gaan fietsen.

Ik heb er enorm veel zin in, al zit ik nog met een kleine vraag. Ik heb een slechte (neus) ademhaling van mezelf uit. Doordat ik te weinig lucht binnen krijg kan ik na een tijdje ineens "happen" naar adem. Nu heb ik een neusspreider aangeschaft (dit dus) waarmee ik hoopte dit probleem op te lossen.

Tijdens het oefenen merkte ik al dat het niet helemaal de oplossing was die bij mij paste. Ik was dan ook erg benieuwd of er andere fietsers zijn die dit probleem herkennen? Heb je hier ook ervaring mee? Wat werkte er voor jou? Ik hoor graag!

Groet, Chris
Dag Chris,
Lijkt me goed dat je daar eens met je huisarts over praat. Ik zelf heb asthma, maar kan met medicatie uitstekend fietsen, ook bergop.
Op 28 januari was ik op het "Wielersymposium Cycling Performance' van Sportmax, de op wielrennen gespecialiseerde sportadvies-tak van het Maxima Ziekenhuis in Eindhoven/Veldhoven. Dat klinkt erg op topsport gericht, maar in feite was het een brede uitleg over de expertises die ze daar in huis hebben, ook voor recreatie-sport. Eén van de verhalen was van de longarts Joost Janssen. Hij vertelde dat kortademigheid verschillende oorzaken kan hebben en dat er dus ook verschillende remedies zijn. Uit enkele waarnemingen en uitblaastesten kon hij al snel een diagnose stellen. Zie onder 'Start parallel ronde 1' in http://www.smcsportmax.nl/wielersymposium-programma

Omdat ik van kortademigheid weinig last heb, heb ik die typische kenmerken niet goed onthouden. Ik raad je aan om met Sportmax contact op te nemen met je verhaal. Vaak worden sportkeuringen door de Aanvullende Zorgverzekering gedekt als Preventieve Zorg.
M'n neus was tot een operatie in december 2015 al meer dan 20 jaar potdicht: ik ademde uitsluitend door m'n mond en ik kon amper ruiken. Stoute (fiets)schoenen aangetrokken en naar de huisarts gestapt. Ik had last van neuspoliepen, die nu operatief zijn verwijderd en ik kan echt weer ademen. De pijn na de operatie duurde maar kort en het viel reuze mee. Met dank aan het Martiniziekenhuis in Groningen.
chris27 schreef: Ik heb er enorm veel zin in, al zit ik nog met een kleine vraag. Ik heb een slechte (neus) ademhaling van mezelf uit. Doordat ik te weinig lucht binnen krijg kan ik na een tijdje ineens "happen" naar adem.
Ik snap je vraag niet helemaal.
Wanneer treedt dit op? In rust? In inspanning? Dat tijdens inspanning neusademhaling alleen niet genoeg is, is in principe normaal. Bij welke intensiteit heb je dit probleem?

Zoals al gezegd: huisarts en/of SMA.
wereldfetsers zijn halve dokters. Ga gewoon ff naar een huisarts.
henk huizenga schreef:wereldfetsers zijn halve dokters. Ga gewoon ff naar een huisarts.
:lol: En vergeet vooral alle andere specialisten in deze wereld onder de Wereledfietsers niet :lol:

Ieder zijn vak dus - GA AUB NAAR EEN ECHTE DOKTER EN SPORTARTS