Pijn aan pols en onderarm na enkele uren fietsen.

Absoluut niet mee eens..... dat zadel is heel hoog (brug tot dek) en dat vertekent het beeld.

Bovendien, de lengte van de pen dat uitsteekt vanaf de strop heeft geen bal te maken met je houding, dat draait eigenlijk alleen om stack en reach. Stack is meestal het makkelijkste op te lossen, dus Reach is de sleutel.

In dit geval zit hij volgens mij echt te ver naar voren (dus tekort!) E#en kleiner frame is korter en dat zal het probleem erger maken. Ik denk serieus dat hij eerder een maat groter kan dan nog korter kan zitten.

Volgens mij is de maat van dat frame prima, je kan nog flink wat vertimmeren met stuur/zadelpen. Als dat niet lukt is het wellicht tijd een nieuwe fiets te kopen, maar dat is nu nog niet aan de orde lijkt mij.

Maar goed, dit is dus waarom zoiets vanaf een foto alleen maar verwarring oplevert.
Bedankt voor de info. Het lijkt dat er hier en daar toch verschillende meningen zijn. Ik zou toch nog eerst wat willen uittesten vooraleer aan een nieuwe fiets te denken. Ik heb deze fiets gekocht als investering en om plezier te beleven. Ik hoop dat er dan ook nog wel wat kan gewijzigd worden tot een fiets die bij mij past. Il ga het zadel alvast nog eens verschuiven naar achter en kijken wat dit geeft. Hoger zou ik het niet zetten. Echter denk ik dan wel dat mijn armen nog gestrekter zullen zijn.. Wat betreft de stuur en zadelpen, wat kan ik hier nog concreet uitproberen? Gelieve mij te verontschuldigen, op dit vlak ben ik echt nog een leek!
Je Ergon handvatten zitten niet goed: de 'vleugels' moeten wat hoger.

Je stuurpen is ook nog vrij lang, die zou evt wat korter kunnen.
loknor schreef:Mrenarts,

Na die foto's durf ik wel iets van te zeggen al blijf ik erbij dat je naar een kenner moet om je even te helpen en mee te kijken (statische fotos doen het niet):

Je fiets staat volgens mij niet goed afgesteld, ik denk dat Leon de spijker op zijn kop slaat. Je zit heel ver naar voren en je armen staan recht naar beneden wat een knik in je polsen oplevert.

(...)

Maar ga naar iemand die hier ervaring mee heeft (de vakantiefietser of iets dergelijks), want adviseren aan de hand van een foto is lastig.
Hierbij kan ik me helemaal aansluiten. Ik heb een gelijkaardig probleem gehad, en de oorzaak was niet dat ik "te gestrekt" zat maar net dat ik te ver naar voor zat. Zonder het goed te beseffen was ik voortdurend mijn lichaam naar achter aan het duwen. Bespreek je probleem met een specialist, en laat je niet afschrikken als een andere fietshouding in het begin vreemd lijkt.

(Je zou niet de eerste zijn die ontdekt dat "comfortabel rechtop zitten" fijn is voor korte tochtjes maar niet altijd werkt als je uren op de fiets zit.)
Shrek schreef:Je Ergon handvatten zitten niet goed: de 'vleugels' moeten wat hoger.

Je stuurpen is ook nog vrij lang, die zou evt wat korter kunnen.

Klopt van de ergon handvaten. Deze heb ik bewust ook lager gezet omdag mijn polsen anders nog meer belast worden op de handvaten.
mrenaerts schreef: Echter denk ik dan wel dat mijn armen nog gestrekter zullen zijn.
Nee, je armen gaan niet zo zeer meer strekken (kan ook niet), je zal je romp wat mee naar voren kantelen en je gewicht gaat meer naar achter (en ontlast dus wat je armen. Sowieso is volgens mij het probleem niet dat je armen teveel gestrekt zijn, maar dat ze loodrecht naar beneden staan wat veel druk oplevert en een heel vervelende knik in je polsen veroorzaakt.

Nog een voordeel: je zal minder wind pakken ;)
Wat betreft de stuur en zadelpen, wat kan ik hier nog concreet uitproberen? Gelieve mij te verontschuldigen, op dit vlak ben ik echt nog een leek!
Ik zou in ieder geval bij het stuur vooralsnog niets doen, zowel lengte van de voorbouw als hoogte van het stuur zijn helemaal niet zo vreemd (kortere pen zorgt ervoor dat je zo kort blijft zitten!).

Maar nogmaals: ga naar een betrouwbare fietsenmaker!
Ik zal toch best eens naar een specialist moeten gaan. Weet er iemand een goed adres in Belgie bij voorkeur in antwerpen?
je zadel ondersteunt je billen, je pedalen je voeten en het stuur je handen. Deze drie moeten in evenwicht zij voor een goede zit op te fiets.

te ver naar achteren, wordt je rug te veel gerekt en krijg je nekpijn, te veel naar voren krijg je pijn in de handen.

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Probeer het maar:

Ga staan en buig naar voren om wat van de grond op te rapen, Je billen gaan automatisch naar achteren voor de juiste balans, zodat je niet valt. Ga nu eens tegen een muur aan staan en doe het zelfde, Je zult nu zien dat je naar voren valt, want je evenwicht valt weg. Dit is wat er ook gebeurt als je fiets niet goed is afgesteld. Daardoor ontstaat er te veel druk op handen, polsen en schouders.
Als je fiets goed is afgesteld dan druk je via je trap kracht je romp omhoog.

Mario
Zoals loknor al zei heb je kennelijk een zadelpen zonder terugstand (zero setback). Die zadelpennen combineren niet goed met een Brookszadel omdat die zijn ontworpen (heel lang geleden) voor zadelpennen die wel een terugstand hebben. Ik ben dus bang dat je zadel niet veel verder naar achteren kan. Dat moet wel want ik denk niet dat de huidige stand de juiste is.
Op mijn T400(2010) ziet het er zo uit:
Afbeelding
Gelukkig is een ander zadelpennetje niet duur. Je moet er een hebben van de juiste diameter. Waarschijnlijk staat die diameter op de pen gegraveerd, die moet je daarvoor uit de fiets halen. De diameter moet op precies tot op de tiende mm kloppen!

Dit is de eerste optie die je moet doen. Het afstellen van een fiets begint namelijk bij de trapas. Die zit vast. :D :wink: Daarna komt het zadel. Dat kun je verstellen. Dan pas komt het stuur.

Een andere fiets is pas de laatste optie. Als je een nieuwe fiets koopt volgens dezelfde methode loop je het risico weer bij gelijksoortige problemen te komen. Als je een fiets niet koopt bij een heel geweldige fietsmaker is het namelijk normaal dat er dingen niet helemaal goed zijn. Geweldige fietsenmakers zijn helaas erg zeldzaam.

Het beste blijft toch om zo'n fietsenmaker te bezoeken. Ik weet er helaas geen bij jou in de buurt.

Waar heb je deze fiets eigenlijk gekocht?
Je moet hiervoor niet naar een fietsenmaker gaan, maar naar iemand die ergonomisch deskundig is. Hier is een adres in Denderleeuw. Je moet vragen om een comfortmeting. De prijzen staan ook op de site http://www.bikefitting.be/page1.html
180 euro lijkt veel geld voor het complete pakket, maar als de man goed is in zijn vak is het weinig in vergelijking wat je je ermee kunt besparen. Dat loopt na één mislukte fiets al meteen in de vele honderden euro's plus een jaar lang niet leuk fietsen.
Misschien is hier de standaardmeting al ruim voldoende. Met 95 euro een koopje. Nogmaals: mits de man goed werk levert.
Ik heb net ook en adresje gevonden in broechem, wat dichter bij mij. Prijzen vallen goed mee. Ik denk daar eens langs te gaan. Ik heb de fiets gekocht bij ibike in deurne maar er werd weinig afgemeten helaas...
Je bedoelt deze: http://www.fietsmeting-ds.be ?
Ik hoop wel dat hij ook wel eens niet-wierenners over de vloer krijgt.

Laat je ons weten wat er uit komt? Succes!
Idd, zal eerst eens bellen en vragen of het niet enkel voor wielrenners geldt of niet. Ik hou jullie alvast op de hoogte !
Leon schreef:Je bedoelt deze: http://www.fietsmeting-ds.be ?
Ik hoop wel dat hij ook wel eens niet-wierenners over de vloer krijgt.

Laat je ons weten wat er uit komt? Succes!
Ook voor e-bikers, dat zullen vast geen wielrenners zijn :D
willem.m schreef:
stef.l schreef:
mrenaerts schreef:Wat zou ik hieraan kunnen doen? Zadel hoger, of ligt dit aan de kader?
Belangrijkste is vaak letten op houding. Steun niet af op de polsen. Verwissel de handvatten eventueel voor handvatten zonder verlijdelijke polssteunen.
Wees voorzichtig met zulke adviezen. Ik had ooit last van mijn polsen. Toen heb ik Ergon polssteunen gekocht. Deze heb ik zo vast gemaakt dat mijn polsen geen knik meer maakten. Weg polspijn. Ik zal niet beweren dat het voor iedereen een (afdoende) oplossing is, en uiteraard moet je zoiets doen in combinatie met een juiste zithouding, maar om handvatten met polssteunen meteen als onzin te verkopen, dat gaat me te ver.

En "verlijdelijk" is wel een erg lelijke spelfout hoor :?
Indien goed afgesteld kunnen ze handig zijn. Maar dan moeten ze wel in lengte richting van de arm staan. Iets waarmee vrijwel nooit aangeleverd. De standaard is leveren als steunkussen.

En 1 spelfout op mijn 4.3 inch schermpje valt mij dan nog alles mee :p. Kan nagenoeg niet terug lezen wat ik type in dat kleine venster, hehe.