Juiste fietsafstelling?

Hallo,

sinds enkele dagen ben ik de trotse eigenaar van een Santos Travelmaster 2.6.
Na lang wikken en wegen heb ik de stap gezet om deze fiets te kopen. De aanleiding was dat ik op mijn vorige fiets (Koga Roadspeed) nooit echt comfortabel zat en heel veel last had van pijnlijke polsen en slapende handen. Allerhande wijzigingen aan de fiets hebben mijn de afgelopen 3 jaar veel geld gekost en nooit echt een bevredigend resultaat. Toen kwam ik op de duur bij Santos terecht en na enkele korte proefritten heb ik de knoop doorgehakt.
Ik ben 1.83m en de fietsmaker rade mij na de proefritten een maat 21 inch aan. Ik zat merkelijk beter dan op mijn Koga en en druk op mijn armen/handen was helemaal verdwenen.
Nu ik de fiets heb en er al enkele tochtjes mee heb gemaakt van een kleine 2 uur merk ik na een uur een hevige pijn in mijn hoge rug (dus tussen mijn schouderbladen) en na het fietsen een pijnlijke nek dat blijft duren tot 2 dagen erna. 1 keer moest ik zelfs meerdere pijnstillers slikken.
Ben terug geweest naar de fietsmaker en die heeft het stuur wat hoger gezet maar zonder bevredigend resultaat. Ik hoef jullie niet te vertellen wat een teleurstelling dit is.

Ik ben eerlijk gezegd geen specialist als het over fietsafstelling/houding gaat dus hoop ik dat misschien iemand hier meer ervaring/inzicht in heeft. Zou het kunnen dat mijn lichaam moet wennen aan de nieuwe fiets of maak ik mezelf iets wijs?

Hier (https://picasaweb.google.com/1020124688 ... etspositie#) heb ik enkele foto's geplaatst om een indruk te geven van mijn positie op de fiets.

Alvast bedankt voor de mogelijke tips!
Het eerste wat mij opvalt is dat je been wel heel erg gestrekt is op de foto. Ik zou persoonlijk mijn zadel iets lager zetten. Hoewel ik mij af vraag of je dusdoende van hoge rugpijn afkomt.
Benito schreef:Het eerste wat mij opvalt is dat je been wel heel erg gestrekt is op de foto. Ik zou persoonlijk mijn zadel iets lager zetten. Hoewel ik mij af vraag of je dusdoende van hoge rugpijn afkomt.
Je zadel lijkt inderdaad wat hoog te staan, verder zit je vreselijk hoog en kort. Maar mijn eerse gedachte is dat je je nek op slot zet met het rechte stuur en de spanning in je polsen. Een stuur met veel meer sweep als deze bezemsteel zou dan moeten helpen.
Benito schreef:Het eerste wat mij opvalt is dat je been wel heel erg gestrekt is op de foto. Ik zou persoonlijk mijn zadel iets lager zetten. Hoewel ik mij af vraag of je dusdoende van hoge rugpijn afkomt.
Dat ben ik wel met Benito eens.
Wat me ook opvalt zijn twee andere zaken:
* je hebt je armen gestrekt en je ellebogen op slot. Dat is meestal geen keuze maar een gevolg van de rest van de zit. Het is er wel de verdere oorzaak van dat je met de armen geen schokken meer opvangt en die dus direcht in de schouders terechtkomen. Dat heeft nooit goede gevolgen.
* je zit - als ik het met het blote oog bekijk, vergeef me als het niet zo is - nogal recht boven je trapas. Dit komt o.a. door de zadelpen met geringe setback (het zadel staat bijna recht boven de zadelpen), in combinatie met een vrij sportieve geometrie.

Je hebt nu al meerdere tips. er komen er vast meer. Je moet dan gaan experimenteren waarbij je maar steeds één variabele varieert en niet ophoudt als het 'wel gaat' maar doorgaat totdat je merkt dat het te ver was. Zadelhoogten varieeren je maximaal per 1 cm.

Prima situatiefoto's overigens.

Marten, wat is sweep?

Alast succes,
Leon
Leon schreef: Marten, wat is sweep?
stuur met de greepeinden op een hoek van 8-20 graden to de rechte.

(doe je ogen dicht, steek je armen naar voren en kijk nu hoe je polsen er bij staan: niet met de draaipunten op een lijn)
m-gineering schreef:
Leon schreef: Marten, wat is sweep?
stuur met de greepeinden op een hoek van 8-20 graden to de rechte.
(doe je ogen dicht, steek je armen naar voren en kijk nu hoe je polsen er bij staan: niet met de draaipunten op een lijn)
Je zegt nog iets dat ik niet van Gronings naar Limburgs kan vertalen: "Je zadel lijkt inderdaad wat hoog te staan, verder zit je vreselijk hoog en kort."
* waarom zeg je dat hij hoog zit als je al gezegd hebt dat het zadel hoog staat? Je kunt toch niet laag zitten als het zadel hoog staat?
* als hij kort zit, en je bedoelt dan dat de afstelling kort uitvalt, dan wordt de afstelling toch alleen maar korter als hij een stuur met sweep monteert?

Maar misschien woont Willy erg noordelijk en begrijpt hij het meteen :wink:

Leon
[/quote] Maar misschien woont Willy erg noordelijk en begrijpt hij het meteen :wink:
Leon[/quote]

Wel, Willy woont vrij zuidelijk... in Antwerpen nog wel :wink:

Alvast bedankt voor alle reacties tot hiertoe! Ik wist wel dat er hier specialisten op dit forum zitten!

Dus om even samen te vatten :

-stuur met backsweep ---> ik heb ergens gelezen dat 8° echt optimaal is. Klopt dat of is dat weer persoonsafhankelijk?
-zadel met setback : betekent dit dan dat ik het zadel nog verder naar achteren zou kunnen verplaatsen?
-zadel iets lager zetten

Is er een zekere 'volgorde' welke zake ik best het eerste aanpak of speelt dat geen rol?

Willy
Al eens een ligfiets overwogen? Wel andere manier v fietsen, maar andere belasting van bewegingsapparaat.
Matthie9000 schreef:Al eens een ligfiets overwogen? Wel andere manier v fietsen, maar andere belasting van bewegingsapparaat.
Gezien ik net deze investering heb gedaan zit een ligfiets er niet in voorlopig. Ik hoop dat ik me uiteindelijk wel goed ga voelen op deze fiets.

Willy
Zadel iets omlaag, stuur een heel stuk omlaag en dan gaan fietsen, veel fietsen. Daar worden je spieren sterker van (ook die in rug, armen). Pijntjes zullen snel minder worden. Ofwel: toughen up!! :)
Het is moeilijk te zien maar bij mij wekt het de indruk dat die fiets voor jouw te klein is. Zadel-en stuur staan behoorlijk hoog. Welke maat heeft dat frame?
williamjr008 schreef:-zadel met setback : betekent dit dan dat ik het zadel nog verder naar achteren zou kunnen verplaatsen?
Is er een zekere 'volgorde' welke zake ik best het eerste aanpak of speelt dat geen rol?
Willy
Met een zadelPEN met een grotere setback kun je het zadel idd verder naar achteren verplaatsen.
Ter illustratie wilekeurige internetplaatjes: een zadelPEN zonder setback: http://www.futurumshop.nl/img/6274-0042-001-N1103.jpg
En eentje mét: http://www.downtube.com/catalogimages/F ... t-Back.jpg
Volgorde: zadel lager zetten is uiteraard het eenvoudigste.
Zadel op de bestaande zadelpen naar achteren zetten is uiteraard ook eenvoudig, maar misschien zit je al tegen de limiet van de zadelrail aan.
Een ander stuur en andere zadelpen kost natuurlijk wat geld.

Ik ben ook wel benieuwd naar de lengte van de fiets. Wat is de horizontaal gemeten afstand (hart-op-hart) tussen zit- en balhoofdbuis? In principe ter hoogte van de bovenbuis, maar veel maakt dat niet uit want beide buizen zijn tamelijk parallel.

Als je de foto recht zet zie je pas goed hoe verticaal het been is:
Afbeelding

Leon
multiwgb schreef:Het is moeilijk te zien maar bij mij wekt het de indruk dat die fiets voor jouw te klein is. Zadel-en stuur staan behoorlijk hoog. Welke maat heeft dat frame?
Volgens de fietsmaker was dit frame goed voor mij. Het is een 21 inch frame.
Volgens de geometrie op de site van santos (http://www.santos-bikes.nl/index.php/nl ... -geometrie) is de zitbuislengte 530 mm (center-top) en de bovenbuis 585 mm (horizontaal). Dit is wel een fiets met 26" wielen en volgens de fietsmaker zit dat iets comfortabeler dan bv dezelfde fiets met 28" wielen. Ik heb beide getest en subjectief voelde ik me inderdaad betere zitten op de 26" versie.

Zoals ik al zei heb ik zelf niet veel kennis van maten dus vertrouwde ik op het advies van de fietswinkel. Tijdens de proefrit voelde ik me wel goed op die fiets moet ik toegeven. Moest dit frame nu echt te klein zijn dan zou ik me wel bekocht voelen :( Ik denk niet dat ze me een andere fiets met een groter frame gaan geven moest dit het geval zijn.

Willy
Waarom de zit anders zou worden als je er een andere maat wielen onder hebt ontgaat me. Een bovenbuis van 585 mm lijkt me niet heel raar, en je hebt nog mogelijkheden om de fiets langer te maken. Een proefrit is ook maar een proefrit.
Leon
Hallo,

ik lees dat je uit Antwerpen bent, wij ook, bij welke fietswinkel heb je die Santos gekocht?

als ik jouw fotos bekijk, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het kader voor jouw lengte véél te klein is,
het lijkt wel alsof je op een kinderfietsje zit,

ik vrees dat je op deze fiets nooit goed zal zitten, ongeacht wat je probeert qua zadel of stuur verzetten,

de proefrit die je deed, kan je spijtig genoeg niet vergelijken met 2 uur fietsen,

het is erg dat sommige (niet alle) fietsenmakers of mensen die er werken, je toch persé een fiets willen aansmeren, ook als het duidelijk is dat het niet jouw maat is,
voor hun is het kassa kassa als ze een dure fiets kunnen verkopen, maar wij als klant zijn de klos, want eens gekocht.....

probeer contact op te nemen met Santos Nederland, leg hen de situatie uit, misschien heb je geluk en kan je de fiets inruilen voor een groter formaat,

Frank en Diane
Begin inderdaad met het zadel wat naar beneden te zetten, en naar achteren. Verder zou ik de stuurpen horizontaal zetten om het stuur wat verder naar voren te krijgen, en wat lager. Als je besluit een licht gebogen stuur te monteren om de redenen die Marten geeft dan heb je misschien een wat langere (verder naar voren uitstekende stuurpen nodig. Maar dat hangt van de vorm van het stuur af: als het stuur ook wat naar voren buigt zitten de handvatten mischien wel op de zelfde plek als nu.
Wim
Ik ben 1,79 lang. Het frame van mijn fiets heeft de maat 57 cm. De bovenbuis is 56 cm lang. Bovenkant zadel hart trapas staat op 78 cm.
frank en diane schreef:Hallo,

ik lees dat je uit Antwerpen bent, wij ook, bij welke fietswinkel heb je die Santos gekocht?


als ik jouw fotos bekijk, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het kader voor jouw lengte véél te klein is,
het lijkt wel alsof je op een kinderfietsje zit,

ik vrees dat je op deze fiets nooit goed zal zitten, ongeacht wat je probeert qua zadel of stuur verzetten,

de proefrit die je deed, kan je spijtig genoeg niet vergelijken met 2 uur fietsen,

het is erg dat sommige (niet alle) fietsenmakers of mensen die er werken, je toch persé een fiets willen aansmeren, ook als het duidelijk is dat het niet jouw maat is,
voor hun is het kassa kassa als ze een dure fiets kunnen verkopen, maar wij als klant zijn de klos, want eens gekocht.....

probeer contact op te nemen met Santos Nederland, leg hen de situatie uit, misschien heb je geluk en kan je de fiets inruilen voor een groter formaat,

Frank en Diane
Ik heb de fiets gekocht bij fietsmaker De Specht in Berchem. Bij mijn weten zijn er verder niet echt veel andere opties in de buurt van Antwerpen als je een Santos wil kopen.
Wat betreft het feit of ze persé een fiets willen verkopen : die indruk had ik eerlijk gezegd niet. Ze waren heel behulpzaam en ze wilden me absoluut niet in een bepaalde richting pushen. Als je uiteindelijk een fiets wil kopen moeten ze hem toch bestellen dus of ik nu een 19", 21" of 23" zou willen, dat maakt voor hen niet uit. De verkoper kwam toch over als een 'kenner', maar anderzijds, "in het land der blinden is eenoog koning" dus wat dat betreft ben je natuurlijk nooit helemaal zeker.
Leon schreef:Waarom de zit anders zou worden als je er een andere maat wielen onder hebt ontgaat me. Een bovenbuis van 585 mm lijkt me niet heel raar, en je hebt nog mogelijkheden om de fiets langer te maken. Een proefrit is ook maar een proefrit.
Leon
Dus volgens jou klopt de maat de fietsmaat dan wel kan ik concluderen? Hebben andere mensen de indruk dat deze fiets te klein is voor mij of net niet?
Wim schreef:Begin inderdaad met het zadel wat naar beneden te zetten, en naar achteren. Verder zou ik de stuurpen horizontaal zetten om het stuur wat verder naar voren te krijgen, en wat lager. Als je besluit een licht gebogen stuur te monteren om de redenen die Marten geeft dan heb je misschien een wat langere (verder naar voren uitstekende stuurpen nodig. Maar dat hangt van de vorm van het stuur af: als het stuur ook wat naar voren buigt zitten de handvatten mischien wel op de zelfde plek als nu.
Wim
Als ik mijn stuur nog meer naar voor ga zetten, zit ik nog meer gebogen en ga ik dan niet nog meer last van de nek/hoge rug veroorzaken?
multiwgb schreef:Ik ben 1,79 lang. Het frame van mijn fiets heeft de maat 57 cm. De bovenbuis is 56 cm lang. Bovenkant zadel hart trapas staat op 78 cm.
Hoe verhoudt maat 57 zich dan tot maat 21 inch?
multiwgb schreef:Ik ben 1,79 lang. Het frame van mijn fiets heeft de maat 57 cm. De bovenbuis is 56 cm lang. Bovenkant zadel hart trapas staat op 78 cm.
Ik 1,80 mtr. precies, ook fietsmaat 57 cm, bovenbuis 56,5, dus TS met 1,83 mtr. moet ook in deze buurt zitten lijkt mij, omdat z'n lichaamsbouw verders redelijk normaal is, hooguit wat forser gebouwd, maar dat maakt weinig uit voor de geometrie, 60 cm zou ook kunnen dan wordt de bovenbuis nog zo'n 1,5 cm langer.

Mijn eerste indruk was ook iets te klein frame voor deze man/jongen :wink:
williamjr008 schreef:Hoe verhoudt maat 57 zich dan tot maat 21 inch?
1 inch = 25,4 mm
21 inch = 533.40 mm, dus 53,5 cm 8)