De smartphone biedt ontzettend veel mogelijkheden, dat is algemeen bekend. Maar in de praktijk worden diezelfde mogelijkheden vaak nauwelijks benut. Bijvoorbeeld op het terrein van navigeren en filmen. Er kan zoveel meer mee dan vaak gedacht. Laat je meenemen door de kenners in deze introductie op filmen en navigeren met de smartphone.

Navigeren
Johan Blom (gpsfietser.nl) geeft cursussen in het navigeren met de smartphone. Door het grotere scherm geeft de smartphone een veel beter overzicht in de kaart, en dit is één van de redenen waarom de smartphone voor de recreant (wandelaar en fietser) een betere keuze is dan een GPS-toestel. En eenvoudiger bovendien.

Filmen
Arthur Nooter en Fetsje Luimstra (detotem.nl) geven workshops filmen met de smartphone en monteren met een app op de smartphone of iPad/tablet. Naast de techniek wordt tijdens de workshops ook veel aandacht besteed aan het maken van een verhaal.

Waarom een lezing over navigeren?
Er zijn talloze apps waarmee je kunt navigeren. Veel daarvan schieten echter te kort. Een goede app voor de recreant moet duidelijke kaarten hebben waarbij de kleine weggetjes goed zichtbaar zijn. Daarnaast is het zoeken en beheren van interessepunten heel belangrijk (campings & accommodatie, eten, winkelen, bezienswaardigheden, etc). Het importeren van een bestaande route (GPX-track) is uiteraard een vereiste, maar routes bereken met de navigatie-app moet flexibel zijn en de routes moeten opgeslagen kunnen worden voor later gebruik.

In zijn lezing laat Johan Blom de mogelijkheden van de betere navigatie-app zien. Zijn insteek – pleidooi – is de smartphone te gebruiken als veredelde papieren kaart, en dus níet als routering-apparaat a la tomtom. Als recreant wil je namelijk het overzicht behouden in de kaart zodat je zelf de controle behoudt. Hij illustreert dit met enkele praktijkvoorbeelden voor zowel de fietser als de wandelaar. Daarnaast verteld hij uitgebreid over hoe je de stroomvoorziening onderweg regelt en hoe je de smartphone weerbestendig op reis meeneemt.

Waarom een lezing over filmen?
De beste camera is de camera die je bij je hebt: die zit in je mobiel. Daarom wil je de mogelijkheden kennen, maar ook de beperkingen. Jij vertelt jouw verhaal het best, of het nu gaat om je werk, je hobby of je vakantie. Ook daarom wil je de regie over de film die je maakt. Je kiest dus voor de apps die je daarin niet beperken maar juist de ruimte geven.

In zijn lezing laat Arthur Nooter zien wat er praktisch mogelijk is als het gaat om filmen met de smartphone en monteren met een app. Verwacht voorbeelden, tips en een korte intro in het werken met montage apps voor iOS en voor Android.

Aanmelden
De lezing is gratis, maar meld je wel even aan (info@beaglebikes.nl)

Waar: Beagle Bikes, Wittevrouwenstraat 42, Utrecht, 030 - 737 05 84
Wanneer: Donderdagavond 4 Juli, inloop vanaf 19:00, aanvang lezing om 19:30.