Hoogteprofiel en hoogtelijnen in google maps

Op de site http://www.heywhatsthat.com staan een aantal handige tools om hoogteprofielen in google maps te maken mbv de path profiler:

Afbeelding

Je klikt een paar keer op de kaart en het programma berekent de hellingshoek (in %) en maakt een profieltje van de route. Je kan kiezen voor het volgen van de wegen of een rechtstreekse lijn tussen twee punten. De module kan je toevoegen aan "mijn kaarten" in Google Maps via een zgn mapplet. Verder kan je ook hoogtelijnen toevoegen aan google maps met deze mapplets:

Afbeelding

Bedankt voor de tip. Het is altijd leuk om met dit soort programma's bezig te zijn :D .

Wat een fantastische vinding! Maar ook erg ontmoedigend al die stijgingspercentages. Ik voerde zojuist een route in, maar kwam af en toe op percentages boven de 25%, zelfs 46%. Heel nauwkeurig is het misschien niet, maar voor een meer algemeen beeld van het hoogteprofiel is het een uitkomst. Of heb ik het verkeerd gedaan?

Handig, ik zal er ook eens naar kijken!
Interessant, dank.
Geeft wat meer info dan routeslips (http://www.routeslips.com) dat ik bij langere tochten gebruik om het profiel van de etappe te bekijken.
Arie

Ik heb hier als test een profiel van de Amerongse berg. De percentages kloppen redelijk als je het vergelijkt met onderstaand profiel:
Afbeelding
Het kan best zijn dat bij een Alpencol het heel nauw luistert waar je de klik plaatst, misschien zit je niet op het wegdek te klikken maar in de afgrond en krijg je absurde stijgingspercentages. :lol:

hier kun je in NL de hoogtes bekijken.
http://www.ahn.nl/kaart/
Leuk die tool, die kende ik nog niet...

Ik ben echt mega blij met de website Tovenaar!

Voor mijn rondje Alpen eind juni moet ik nl door een stuk Italie waar ik op grond van de normale kaarten weinig indruk krijg van de afstanden en hoogtevecshillen. Met de website is dat verleden tijd. Zo blijkt een op het oog lastige route door de heuvels rondom Torino een peuleschilletje rond de 400 m hoogte te zijn, een meevaller dus.

Willem
Inmiddels zijn we acht jaar verder en eindelijk een mooie tool gevonden die om de zoveel meter in een grafiek laat zien wat de stijgingspercentages zijn. De grafiek is gemaakt met Veloviewer, een uitbreiding van Strava.

Afbeelding
https://veloviewer.com/activities/404545425
Dat betekent wel dat je dus Strava (op je accu-verslindende smartphone) moet gebruiken.
En die grafiekjes zijn achteraf, net als dat je die kan krijgen met http://www.gpsvisualizer.com/ waarbij je je gpx-data om laat zetten naar een grafiek of projecteert op een kaart. Als de track al bestaat kun je die natuurlijk ook gebruiken. Als je een beeld wilt hebben van wat je tegen gaat komen tenminste. Zelf zie ik het wel, die berg op de route moet je toch over.
Je moet helaas wel een account hebben op Strava. Maar een smartphone hoeft niet, je kan ook je gelogde tracks die je met bv een Garmin hebt geregistreerd uploaden of een route plannen. Ik gebruik het vooral om routes te plannen. Zo kan je goed zien hoe zwaar een geplande route gaat worden. Als voorbeeld neem ik mijn track naar Nivolet:
Afbeelding

In het middenstuk van de klim (na 30 km) zit er een stuk door de tunnel en een parallelweggetje die vreselijk steil was. De geel/oranje/rode stukken zijn steil tot zeer steil, groen is eenvoudig.
Volgens mij kun je dit maar een aantal keer doen voordat je moet gaan betalen voor Veloviewer, nietwaar? Dat maakt het voor mij wel wat minder aantrekkelijk.
Ja dat is zo, max. 25 activiteiten van Strava en 10 routes.
Meerwaarde van een betaald account van 10 GBP is dat je direct zonder Strava gpx routes kan inlezen (die worden dan niet opgeslagen maar voor de routeplanning vind ik die kaartjes toch wel erg handig).
Ik ben op zoek naar een manier om hoogtelijnen te zien in google maps (of andere applicatie). Wat eerder in dit draadje wordt uitgelegd is als ik het goed begrijp een methode om een hoogteprofiel van een route te zien (maar misschien heb ik het niet helemaal goed begrepen).
Is het ook mogelijk een kaart met hoogtelijnen te zien? En hoe doe je dat dan?
Google maps terrein modus heeft hoogtelijnen, https://support.google.com/maps/answer/144349?hl=nl
De tovenaar schreef:
wo 24 apr, 2019 20:02
Google maps terrein modus heeft hoogtelijnen, https://support.google.com/maps/answer/144349?hl=nl
Ha, zo eenvoudig is dat. Dank De Tovenaar!
Mooiere kaartjes vind je op oa http://brouter.de/brouter-web/#map=8/45 ... penTopoMap
Kan je gelijk een hoogteprofiel zien van je route, iets wat niet lukt via google maps.
De tovenaar schreef:
do 25 apr, 2019 10:23
Mooiere kaartjes vind je op oa http://brouter.de/brouter-web/#map=8/45 ... penTopoMap
Kan je gelijk een hoogteprofiel zien van je route, iets wat niet lukt via google maps.
Inderdaad mooier. (ik zag dat de hoogtelijnen op googlemaps weer verdwijnen bij inzoomen)
De tovenaar schreef:
do 25 apr, 2019 10:23
...
Kan je gelijk een hoogteprofiel zien van je route, iets wat niet lukt via google maps.
Da's niet helemaal waar ...
 
Google Maps.png
 
Google-Maps kiest - in ieder geval in Frankrijk - ook wegen en weggetjes waar je minstens een "Tous-Chemins".
Soms is die ruimdenkende route-keuze lastig, soms moet je echt de lokale situatie kennen, en jammer genoeg kan je geen optie asfalt kiezen.

Maar ... je krijgt een heel aardig profiel, en de gesommeerde klim- en daal-cijfers.

Groeten BSM
Je hebt gelijk, ik gebruik google's fietstroutering zelden, helemaal over het hoofd gezien.