Wolven spotten in NL/B

Vanmiddag tijdens een zomers fietstochtje door het grote Kempische bos bij onze Belgische buren ten westen van hier heb ik menigmaal een blik naar links en rechts geworpen of ik misschien een wolf zag. Tegen beter weten in natuurlijk, want welke wolf laat zich nou vanaf een knooppuntenfietspad op zondagmiddag spotten? Een beetje wolf heeft dan al lang zijn gemakkelijk gevangen evenzwijn verorberd, of op zijn minst alleen de lekkerste stukjes ervan opgepeuzeld, en ligt heerlijk op een warm plekje siësta te houden. Vannacht of morgen weer een nieuw zwijn, er zijn er genoeg.

Maar zonder gekheid. Er schijnen hier vlakbij dus wolven te zitten. Op andere plaatsen in Nederland en België zijn ze al bewezen gezien.

Wie van de forumleden is de eerste om er zelf een te zien? Liefst met foto of film uiteraard. :D
Koeien, schapen, paarden, eekhoorns, konijnen, zwijnen, herten.... allemaal gezien tijdens de off road tocht dit weekend. Maar die wolf stond alleen in de folder ;)
Leon schreef:
zo 15 sep, 2019 17:28
Een beetje wolf heeft dan al lang zijn gemakkelijk gevangen evenzwijn verorberd,
Fastfood voor wolven?
Wie van de forumleden is de eerste om er zelf een te zien? Liefst met foto of film uiteraard. :D
Hoezo, 'liefst'? Pics or it didn't happen! :twisted:

Carl
Drie keer de wolf gezien ; Litouwen, Kazachstan en Florida .Dus dat is nog aardig ver weg maar je kunt ze echt wel zien, het is niet geen nachtdier. Plaatselijke bewoners vinden ze net zo gewoon als wij de zwaan.
Groeten van Pier.
Je dochter met een camera en en mand koekjes naar je schoonmoeder sturen.
Mooi onderwerp!
Als ecoloog ben ik betrokken bij onderzoeken naar de verspreiding van Wolven in Nederland en andere Europese landen. Het is een bijzondere ervaring om wolven in het wild te zien. Nu is dat niet makkelijk, want het zijn zeer schuwe dieren. Na honderden jaren van jacht heeft de wolf geleerd dat mensen levensgevaarlijk zijn. Tijdens de socialisatie fase leren welpen van hun wolvenouders dat ze weg moeten blijven bij mensen. Maar ik heb het sterke vermoeden dat wolven fietsers minder snel met gevaar associëren dan tweevoeters zoals wandelaars
Wolven worden dan ook regelmatig gezien door mountainbikers. Echter de kans is vele malen groter dat de wolf ergens vanuit de dekking jou al lang gezien heeft.
Afgelopen week in de Luberon, Zuid Frankrijk, door mijn vrouw. Helaas keek ik weer eens op mijn gps.
Vrij vertaald:
"Ik ben naar het bos gegaan om de wolf te zien
want ik wilde hem waarschuwen voor de mensen."

Bijlagen

CarlW schreef:
ma 16 sep, 2019 08:07
Vrij vertaald:
"Ik ben naar het bos gegaan om de wolf te zien
want ik wilde hem waarschuwen voor de mensen."
Mooi!
CarlW schreef:
ma 16 sep, 2019 08:07
Vrij vertaald:
"Ik ben naar het bos gegaan om de wolf te zien
want ik wilde hem waarschuwen voor de mensen."
Heel mooi ja! Gisteren ging het o.a. over de wolf in Tegenlicht in relatie met mens en natuur. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlic ... niers.html#

Wij hebben ook wolven gezien en gehoord maar dan heel ver weg, in de Himalaya. One lonely wolf toen we afdaalde midden op de vlakte vlak bij. En (heel eng) een heel roedel gehoord vlakbij toen we wildkampeerden. Gelukkig hadden we die avond ons tentje bij een nomadenkamp opgezet met yaks en waakhonden. Je wilt niet weten hoe die tekeer gingen, daarna waren de wolven gelukkig weg.
Ik ben wel bang voor wolven, zo'n roedel idd. Een kudde wilde zwijnen die passeren vind ik al eng, dat is me overkomen met wildkamperen in België. Ik hoorde ze knorren en de jongen piepen.. brrr.. gelukkig gingen ze weer weg, maar alleen in een tentje en dan zo'n roedel wolven? Wat gaan die doen?
Ik heb een plekje op de Veluwe waar ik af en toe een nachtje alleen bivakkeer, naar het schijnt midden in het gebied waar een wolvenpaar nu minstens 3 jongen heeft. Nu durf ik nog wel, maar als die jongen wat groter worden waarschijnlijk niet meer. En zoals Fudo schrijft, een rot wilde zwijnen die midden in de nacht langs je tent marcheert is al behoorlijk intimiderend weet ik inmiddels uit eigen ervaring, laat staan een roedel (hongerige) wolven. Ik denk trouwens dat je lopend minder gevaar loopt dan op de fiets. Van honden weet ik dat ze wegfietsen beschouwen als vluchten, ze zullen dan juist de aanval inzetten.
Ik begrijp de angst voor wilde dieren en specifiek wolven. Deze angst is ons aangeleerd en zit diep in onze cultuur. De wolf wordt altijd als boosdoener neer gezet in verhalen, sprookjes, mythen en films.
De waarheid is gelukkig anders. Voor wolven zijn mensen niet interessant. Wolven zijn zeer energie efficiënte dieren die gespecialiseerd zijn op hoefdieren zoals reeën, herten en zwijnen en dan met name de zwakke en zieke dieren. De mens is voor de wolf geen prooidier en zal deze dus ontwijken. Er zijn na de terugkeer van de wolf in West-Europa ook geen gevallen bekend van aanvallen op mensen. Dit in tegenstelling tot honden waar vele duizenden mensen jaarlijks beten van op lopen. Uiteraard is de wolf wel een dier met flinke tanden en zal zich verdedigen indien nodig.
Als wolven wennen aan mensen tijdens de socialisatie fase (welpen) of door voeren, kunnen dit probleem wolven worden. Probleemwolven worden geschoten. Het is daarom beter om in het wolvengebied met welpen op de paden te blijven en niet te gaan struinen of kamperen.
Terra schreef:
ma 16 sep, 2019 20:57
De mens is voor de wolf geen prooidier en zal deze dus ontwijken.
De mens zal de wolf eerder ontwijken omdat hij zich wél als prooidier ziet.

Carl
100 wolven in Nederland, het zou maar zo kunnen komen, aldus boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten.
Volgens de boswachter lopen wolven in een rechte lijn en kunnen ze op een nacht wel 70 km afleggen.
Overigens heeft Ruben Vermeer zelf nog nooit een wolf op de Veluwe gezien, maar.....wel horen huilen.


Zie het artikel in de regionale krant:
https://www.destentor.nl/arnhem/nederla ... gn=stdc_st
Leon schreef:
zo 15 sep, 2019 17:28

Wie van de forumleden is de eerste om er zelf een te zien? Liefst met foto of film uiteraard. :D
Tijdens mijn fietsen in Frankrijk afgelopen maand kwam ik verschillende malen oog in oog te staan met een vos. helaas vond ik ze allemaal dood op de weg. Minstens 3 keer gespot.

Gesneuveld door verkeer.

Een paar maal heb ik ze ook heel even gezien. Op korte afstand. Maar voordat ik een foto kon maken was die al verdwenen in struikgewas. En/of in het veld op grote afstand.

Bijlagen

Leon schreef:
zo 15 sep, 2019 17:28
Een beetje wolf heeft dan al lang zijn gemakkelijk gevangen evenzwijn verorberd, of op zijn minst alleen de lekkerste stukjes ervan opgepeuzeld, en ligt heerlijk op een warm plekje siësta te houden. Vannacht of morgen weer een nieuw zwijn, er zijn er genoeg.
Als ik me niet vergis is uit onderzoek gebleken dat de prooien van de Europese/Belgische/Nederlandse wolven voor een aanzienlijk deel bestaat uit reeën en ander nog kleiner grut (en af en toe schaap), maar dat everzwijnen geen belangrijke prooidieren zijn of het zou een jong zwijntje moeten zijn.

Opzoekwerk bevestigd mijn geheugen:
http://www.welkomwolf.be/toppredator-0

maar ander opzoekwerk spreekt wel duidelijk over everzwijnen: https://www.natuurpunt.be/pagina/wolf

Ik kan me ook voorstellen dat een roedel zich eerder aan een everzwijn zal wagen dan één wolf of een koppeltje.
fud0 schreef:
ma 16 sep, 2019 20:22
Ik ben wel bang voor wolven, zo'n roedel idd. Een kudde wilde zwijnen die passeren vind ik al eng, dat is me overkomen met wildkamperen in België. Ik hoorde ze knorren en de jongen piepen.. brrr.. gelukkig gingen ze weer weg, maar alleen in een tentje en dan zo'n roedel wolven? Wat gaan die doen?
Die wolven zullen zo goed als zeker niets doen. De everzwijnen lijken mij een groter gevaar.

http://www.welkomwolf.be/de-zeldzame-ke ... lf-aanvalt

Ik maak me er geen zorgen om. Ik zou bij wildkamperen veel meer schrik hebben van jagers. De Belgische jagers schieten 'met regelmaat' wel eens op mensen.

Als er serieuze populaties wolven ontstaan, dan kan de vraag of droppings van jonge pubers nog veilig kan:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/23 ... -nederland
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/ny ... ~a8eb6d93/

Maar voorlopig zou ik me ook daar nog geen zorgen over maken.

Het is geen wolf, maar zeer recent heb ik op een metertje na wel een vos gemist toen ik in het donker in de buurt van Antwerpen door een natuurgebied aan het fietsen was (Burchtse Weel). Ik ben toen wel even behoorlijk verschoten (het schol echt weinig) en ik vermoed de vos ook. Maar bij gebrek aan een verder gesprek is dat laatste een vermoeden gebaseerd op het gedrag van die vos :wink:

Renaat
Zie beelden van een wolf op de Veluwe
https://www.destentor.nl/veluwe/unieke- ... gn=stdc_st
Leuk filmpje maar godallemachtig, hadden ze die tekst niet als ondertitels kunnen monteren? Op deze manier vind ik het nogal irritant.
$$$

Bijlagen