risico gebruik oude alu-pannenset (en zzs)

Kampeeruitrusting, kleding, tassen, technische snufjes, enzovoorts.
keesm54
Forum Lid
Berichten: 307
Lid geworden op: 17 april 2011
x 13
Hoi,
Ik gebruik op vakantie nog steeds een oud alu pannenset van wel 50-60 jaar oud schat ik in (op mijn 20e (ben nu 65) gekregen van een oud stel die het toen al jaren gebruikte tijdens vakantie). Ik begin me af te vragen of dat nu nog verantwoord is vanwege mogelijke afgifte schadelijke stoffen.

Waarom: vanuit mijn werk wordt ik laatste 1-2 jaar steeds meer geconfronteerd met zzs (zeer zorgwekkende stoffen, zie bijv.: https://rvs.rivm.nl/stoffenlijsten/Zeer ... de-Stoffen ). Dit wordt de komende jaar (of is eigenlijk al) een behoorlijk issue/probleem. Ik denk dat in bijna alle outdoorspullen die hier op dit forum ter sprake komen stoffen in zitten die op de zzs lijst staan nu(met name waterafstotend, goretex etc. etc. ).
De lichtgewicht alu-pannetjes van deze tijd met allerlei mooie (en vanwege die) coatings vallen daar ook onder. (op mijn fietsvakanties heb ik ook zo'n tefal setje :shock: )

Maar ik vroeg me af of zo'n ouderwets alu stel toch ook niet de nodige gezondheidsrisico's geeft met de inzichten van vandaag de dag. Iemand die hier wat meer van weet?, (voordat ik een eigen onderzoek start).
1 x

Bert van Sprang
Forum Lid
Berichten: 2044
Lid geworden op: 10 december 2007
Locatie: Vught
x 203
Het lijkt er op dat aluminium alleen in hoge concentraties schadelijk is:
http://www.chemischefeitelijkheden.nl/U ... oor-de.pdf
In dit onderzoek wordt nergens gesproken over koken in een aluminium pan. Mij lijkt een oude aluminium pan niet schadelijker als een nieuwe aluminium pan. Om diverse redenen geef ik de voorkeur aan geanodiseerd aluminium: geen aluminium smaak, makkelijk schoon te maken.
0 x

_Peter_
Forum Lid
Berichten: 2872
Lid geworden op: 19 augustus 2003
Locatie: Apeldoorn
x 92
In je onderzoek zou ik erg sceptisch zijn bij wat er vermeld wordt op de verschillende websites met een zogenaamde medische inslag. Voor zover mij bekend en wat ik ook zo lees is er nog niet aangetoond dat bij normaal gebruik gezondheidsklachten zijn ontstaan. Waar je mee op moet passen is zure gerechten, vanwege het aangaan van chemische verbindingen of loslaten van alu-deeltjes, je lichaam kan die maar moeilijk (lees nauwelijks) afvoeren.
Zolang er geen te voorstaat is het goed behalve dan bij tegoed en tevreden, dat is altijd goed.
0 x

Gebruikersavatar
Leon
Forum Lid
Berichten: 16060
Lid geworden op: 28 februari 2003
Locatie: Maastricht
x 682
Het is al lang geleden dat dit onderwerp ter sprake is gekomen op dit forum maar ik herinner me dat toen mijn conclusie was dat ik mee geen zorgen hoefde te maken als ik de oude campingpannetjes gebruikte.
Misschien inderdaad geen rabarber er in koken.
0 x
De kern van alle milieuproblemen is niet zo zeer dat we iets moeten doen maar meer dat we iets moeten laten.

Tomtom2012
Forum Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 14 augustus 2012
x 1
Je gebruikt dit nu al 50 jaar en/of langer. Zolang je geen gezondheidsklachten hebt die gerelateerd zijn aan aluminium zou ik er ekker mee door gaan.
Er is altijd wel een onderzoek te vinden wat aangeeft dat het slecht is voor de volksgezondheid.

Kook ze 😋
0 x

Senior2
Forum Lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 05 november 2015
x 99
Bij aluminium zijn er volgens mij 2 belangrijke zaken, het materiaal zelf en de manier waarop het verwerkt is. Ook al lees je verschillende dingen, dat aluminium op zichzelf schadelijk kan (herhaal:kan) zijn, dat lijkt me wel een redelijke aanname. Belangrijk is ook hoe het verwerkt is. Het ouderwets aluminium (wij hadden vroeger thuis ook van die mooie Sigg aluminium pannen), is redelijk poreus en de kans dat aluminium In het eten komt is groter. Geanodiseerd aluminium is veel harder en minder poreus. Er zijn ook aluminium pannen met rvs voering. Ik geloof niet dat ik zelf de ouderwetse aluminium pannen nog zou gebruiken, de andere 2 genoemde soorten zie ik zelf geen probleem in. Als je belangstelling hebt, ik heb een setje van 2 pannen (met deksel) van aluminium buitenkant en rvs voering. Heel fijne pannen, jarenlang gebruikt met fietskamperen, maar ik ben ermee gestopt. Je mag ze van mij zo ophalen als je ze kan gebruiken. Ze zijn 100% in orde. Ophalen is in de Hoekschewaard.
0 x

hoogframe
Forum Lid
Berichten: 753
Lid geworden op: 29 september 2012
x 42
iets meer chemisch/milieukundig (even zo uit het hoofd): Aluminium heb je qua chemische 'vorm' in AL3+ en AL6+. die eerste is heel gangbaar en niet zo giftig. we wikkelen er zelfs onze etenswaren in (aluminiumfolie), zal ik maar zeggen!
de tweede is de ' agressieve' en tot zeer giftige vorm van aluminium. die komen we in ons gewone dagelijkse leven niet of amper tegen en dat is maar goed ook. (in sommige industrieën of (militaire) toepassingen dan weer wel, maar dan ben je daar bijvoorbeeld qua arbo en beschermingsmiddelen op voorbereid)

die pannetjes van de outdoorshop met alu buitenkant en rvs-binnenkant zijn top. gewone alupannen lijken me ook ok :lol:
0 x

Gebruikersavatar
Leon
Forum Lid
Berichten: 16060
Lid geworden op: 28 februari 2003
Locatie: Maastricht
x 682
Senior2 schreef:
do 22 aug, 2019 11:11
Ook al lees je verschillende dingen, dat aluminium op zichzelf schadelijk kan (herhaal:kan) zijn, dat lijkt me wel een redelijke aanname.
Dat is uiteraard een correcte aanname, want een waarheid als een koe, want het beginsel van de toxicologie, dus een overbodige mededeling die bij leken onherroepelijk tot onjuiste aannames en winlde verhalen leidt.

Dat er daadwerkelijk aluminium van de ouderwetse pannetjes geschraapt wordt bij gebruik is duidelijk. Kunststof bekers die tijdens het fietsen tegen deze pannetjes schuurden en er binnein rammelden kregen altijd een grijze laag. Als ik bij het afwassen het pannetje uitschuurde terwijl het op een wit aanrechtblad stond kreeg dat aanrechtblad ook een grijze laag. Hoeveel miligram aluminium en in welke vorm ik na het koken daadwerkelijk binnenkreeg is een andere vraag.
hoogframe schreef:
do 22 aug, 2019 11:22
iets meer chemisch/milieukundig (even zo uit het hoofd): Aluminium heb je qua chemische 'vorm' in AL3+ en AL6+.
Volgens mij maken ze pannetjes van metallisch aluminium.

Als je paniek wilt zaaien moet je natuurlijk zeggen dat roestvaststaal 18% chroom bevat (wat waar is) dat als Cr6+ best een gevaarlijk goedje is (wat ook waar is).

Het voedingscentrum, de Nederlandse autoriteit op voedingsgebied, zegt dit over aluminium: https://www.voedingscentrum.nl/nl/servi ... rlijk.aspx
1 x
De kern van alle milieuproblemen is niet zo zeer dat we iets moeten doen maar meer dat we iets moeten laten.

eindgebruiker
Forum Lid
Berichten: 1799
Lid geworden op: 04 augustus 2002
Locatie: Amsterdam
x 137
Contacteer:
Leon schreef:
do 22 aug, 2019 11:30
Het voedingscentrum, de Nederlandse autoriteit op voedingsgebied, zegt dit over aluminium: https://www.voedingscentrum.nl/nl/servi ... rlijk.aspx
De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt is te weinig voor een vergiftiging. Maar bij mensen waarbij de nieren niet goed functioneren, kan aluminium zich ophopen in het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld vaak aluminium kookgerei gebruikt, in combinatie met hele zure of zoute voedingsmiddelen of dagelijks deodorant met aluminium gebruikt kun je wel een aluminiumvergiftiging oplopen. Er kunnen dan schadelijke effecten optreden op het bot en het zenuwstelsel. Ook zijn er effecten op de vruchtbaarheid gevonden. In het verleden is er opschudding ontstaan over een mogelijk verband tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker of de ziekte van Alzheimer. Maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.
(cursivering van mij)
0 x
Gaele Strootman

Gebruikersavatar
Martin E. van Doornik
Forum Lid
Berichten: 4283
Lid geworden op: 08 augustus 2007
Locatie: Westernieland (Gr.)
x 185
Ik heb nog steeds een aluminium pannenset, gekocht in St. Louis, Missouri in 1977. Maar ik gebruik ze wel weinig. Op Harskamperdennen ruim een week geleden alleen water gekookt voor koffie of thee zetten en ook snert gekookt. Kan het geen kwaad soms?
Op Harskamperdennen zag ik voor het zaalgebouw twee enorme paella-pannen van aluminium, wel nieuw maar toch....
0 x

hoogframe
Forum Lid
Berichten: 753
Lid geworden op: 29 september 2012
x 42
die paella, keek 'ie zuur of was ' ie zoet? :wink:
0 x


Terug naar “Uitrusting”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten

cron