Slot

Na vele fietsvakanties gehad te hebben, ben ik mij nu aan het voorbereiden op een reis van een half jaar. Ik probeer het gewicht van de uitrsting niet al te zwaar te houden. Maar dan de vraag: wat moet ik aan sloten meenemen? Licht betekent vaak gemakkelijk open of kapot te maken. Een silo die goede bescherming biedt is vaak zwaar. Wie heeft een tip voor een degelijk slot dat niet te zwaar is?
Lichte sterke sloten bestaan niet. Mijn afweging is vooral de bestemming. Binnen Europa liever een wat sterker (zwaarder) slot. Daarbuiten voldoet voor mij een lichter slotje waarmee ik de fiets ergens aan vast kan zetten, zodat ze er in ieder geval niet zo mee weg rijden.

Ik kampeer meestal en in de stad zoek ik een slaapplaats waar de fiets binnen kan staan...

Waar ga je heen?
Hangt echt van het land af waar je fietst. Zo lijkt In Thailand lfietsdiefstal onbekend.

Beknibbel niet op het gewicht van sloten. Verreweg het meeste gewicht dat je meeneemt op de fiets ben je zelf.
Gebruik altijd twee sloten: een goedgekeurd ART-ringslot en een ketting van een ander merk om je fiets ergens aan vast te zitten. Fietsendieven zijn vaak gespecialiseerd in slechts één slot.
In Duitsland is bij de grote stations vaak een Radstation, waar je je fiets kunt stallen. Behalve op Muenchen Hbf.
Meestal lukt het wel om een fiets in een hotel naar binnen te krijgen.
Wees allert op stadscampings in het voormalige oostblok, maar ook op bijvoorbeeld de stadscamping van Keulen. Vraag daar of je fiets 's nachts ergens binnen kan staan. Hotel de Gare in Bayonne rekent € 5, - extra voor een fiets. Voor de rest nog nooit mee gemaakt dat ik voor de fiets moest betalen.
Zorg voor een goed verzekering.

Op de Wereldfietsbeurs, a.s. zondag in de Fietser te Ede is fietsers informeren fietsers. Daar staat een scala aan informanten met fietservaring die je waardeville tips kunnen geven. www.wereldfietsbeurs.nl
Een GOED slot is een van de laatste op mijn paklijst. Het enige wat mij dan wat tegenstaat is dat 30% van mijn totale pakgewicht, 2 sloten zijn. Aan de andere kant; als mijn fiets daardoor niet gejat wordt heb ik t er wel voor over.
Ik hou dit topic in de gaten...

Iemand ervaringen met de U Locks en kabels van Kryptonite toevallig?
Een ketting-, beugel- of gehard kabelslot? (Het laatste ringslot dat ik ooit had heb ik met een goed gevoel acht jaar geleden op IJsland achtergelaten - zo onpraktisch.) Zelf fietsen we al 10 jaar met een simpel spiraalslot, maar we gaan nooit ver bij onze fietsen vandaan, en zijn samen - als je alleen bent heb je (relatief en misschien ook wel in absolute zin) betere beveiliging nodig. Voor 's nachts is een tip om een zwart touwtje tussen tent en fiets vast te maken. Dieven zien dat niet en je merkt meteen dat er iemand aan je fiets zit. Inderdaad is meer info over het gebied waar je gaat fietsen wel zo handig.
Ik rij met een vouwslot met cijfercode. Onderaan m'n frame in een houder boven de brandstoffles.

Zo is'ie goed op te bergen, is er geen sleutel om af te breken, en kan ik 'm nog ergens aan vast zetten.

Het standaard hoefijzerslot rij ik nooit mee, die mooie plek om modder op te laten hopen ben ik liever kwijt.
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je fietst. Op de weg, of via tracks door de blubber?
Bij veel fietsverzekeringen is een ART-ringslot verplicht. Zo'n slot is ontzettend handig als je snel even een boodschap moet doen, maar dieven tillen de fiets zo met slot en al een busje in.
Wij hebben samen veel in in West, zuid en midden europa gefietst. We hadden dan beide een goed slot waarmee we onze fietsen met voor- en achterwielen vast kind en zetten. Nu ga ik een half jaar alleen weg. Het plan is richting Iran te fietsen. Het gewicht wil ik zoveel mogelijk beperken.
Antonadmiraal schreef:
zo 20 jan, 2019 12:47
Wie heeft een tip voor een degelijk slot dat niet te zwaar is?
Welkom op dit forum! Ik zie dat je nieuw aangemeld bent, dan heb je vast de zoekfunctie nog niet ontdekt: rechtsboven. Daarmee kun je heel veel informatie over dit onderwerp vinden.

Succes en veel plezier met de voorbereidingen,

Carl
Echt veel zul je niet aan die adviezen hebben, behalve dat het je eigen keuze is. In de buurt van steden, dichtbevolkte gebieden, toeristische gebieden, gebieden met gastarbeiders etc. is een stevig slot goed maar zelfs daar lopen ze lang niet zo vaak rond met een stevige kniptang als in Nederlandse steden.
In plattelandsgebieden heb ik wel eens reisgenoten gehad die het slot in de tas lieten. Velen hebben dan alleen een slot dat voorkomt dat kinderen de fiets gaan proberen of zo.
Maar er zijn er ook die altijd een dik slot gebruiken. Dom is om een dik slot mee te nemen en niet te gebruiken, net als een fraaie fotocamera met dure lens en dan de zonnekap achterstevoren.
Qua sloten heb ik momenteel 2 combies:
1. Abus Multiloop 210 + ABUS Combiflex 2503 - afgelopen jaar in de US gebruikt omdat ik een iets lichtere combi wilde dan de andere + een slot wilde dat ik om iets heen kon leggen en een ander als ik wilde voorkomen dat men er simpelweg op weg kon rijden (in de meer afgelegen gebieden)
2. Kryptonite Evolution beugelslot + Kabel Kryptonite slot 120cm in combi met een Trelock ringslot (in de UK gebruikt)

Als ik weer met de fiets wegga richting bijvoorbeeld Frankrijk, UK dan wordt het denk ik de combi Kryptonite Evolution beugelslot + ABUS Multiloop + (ABUS Combiflex 2503 ?). Omdat de Kryptonite oersterk is en ik het fijn vind een 2e goed slot in de meer risico vollere gebieden te hebben zodat ik de fiets ook fysiek ergens aan kan vastleggen. Ik weet het geen licht gewicht combi maar denk ik wel betrouwbaar.
Ik denk dat het ergens aan vastleggen belangrijker is dan het hebben van een zwaar slot, zeker op reis.
Op reis ga je namelijk zelden ver weg van je fiets. Ook kom je op reis, ik althans, zelden op plaatsen waar dieven rondlopen met iets groters dan een gewone kniptang. Hoe zwaar je slot om de fiets dan ook, als je gewoon met fiets en slot als geheel kunnen weglopen helpt je dat niet. Eenmaal thuis krijgen dieven dat grote slot ook wel open na een kwartier buffelen met de haakse slijper.
Op voorwaarde dan het lange slot sterk genoeg is om niet met zomaar een tangetje door te knippen en je fiets daarmee ergens aan vastzit zullen ze er niet mee weg kunnen lopen.
Dat je altijd wel in de buurt bent maakt de kans dat ze toch gaan knippen nog kleiner. Je moet je fiets dan uiteraard wel aan de voorkant van de supermarkt parkeren en niet aan de achterkant, maar dat was toch al slim.
Grote steden per fiets gaan verkennen en parkeren is uiteraard een ander verhaal.

Disclaimer: Dat is mijn idee, dat voor jou een stom idee kan zijn, dus kom niet bij mij als je fiets toch gejat wordt.
Dit slot moet je dus niet nemen: AXA RLC 100 Insteekketting Kettingslot

https://www.bol.com/nl/p/axa-rlc-100-in ... ign=CPS&ut

Een cominatie van ringslot en kettingslot, maar te openen en te sluiten met slechts één sleuteltje. De AXA-specialisten onder de fietsendieven hebben het dus heel gemakkelijk.

Er zijn diverse testen uitgevoerd.
Door Testkees van de Fietsersbond: https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/on ... lotentest/
Inge1 schreef:
ma 21 jan, 2019 06:46
Als ik weer met de fiets wegga richting bijvoorbeeld Frankrijk, UK dan wordt het denk ik de combi Kryptonite Evolution beugelslot + ABUS Multiloop + (ABUS Combiflex 2503 ?).
Oef, 3 sloten! Dan staat ie vast goed.
Aangezien ik zelf komende zomer naar de UK afreis, ga ik waarschijnlijk ook op pad met zo'n combi.
Welke versie van Kryptonite heb je, al ik vragen mag? En, waar laat je in vredesnaam makkelijk zo'n beugelslot?
jwkeij schreef:
ma 21 jan, 2019 10:34
En, waar laat je in vredesnaam makkelijk zo'n beugelslot?
Ik doe de mijne ondersteboven in het "achtervak" van de Ortlieb Backroller. Zo is deze goed bereikbaar en hangt dicht bij de fiets.
You pack your fears.
Dat geldt voor kleding, slaapzak, reparatiespullen, EHBO en zeker ook voor sloten.
Sinds 8 jaar volsta ik met dit Decathlon slot. Je kunt er met een kabelkniptang makkelijk doorheen en de kabel is meestal ook te kort om de fiets ergens aan vast te zetten. Maar het is lekker licht en ik heb het geruste gevoel dat dit slot samen met mijn tassen en klikpedalen de gelegenheidsdieven genoeg afschrikken als ik mijn fiets maar goed in het zicht zet.
slot.jpg
slot.jpg (6.11 KiB) 1707 keer bekeken
Het is voor mij zeker een gevalletje 'pack your fears'. :cry: Mijn vorige fiets is dan ook gestolen en het zit me sindsdien ook niet lekker meer. Terwijl ik wéét dat de kans klein is als je snel boodschappen gaat halen, maar toch... Het gevoel blijft knagen.
De eerste keer dat ik mijn nieuwe fiets weer op slot zette, was in Hindeloopen bij de plaatselijke VVV voor n souveniertje voor mijn dochtertje. Het was zondagmiddag, er was niemand op straat, maar tóch was ik stikzenuwachtig. :oops:
Ondanks dat ik een fanatieke grammenjager ben, ga ik met de sloten overstag. Nu nog uitzoeken welke... De suggesties van Inge spreken mij wel aan.
Kleine aanvulling, hahaha :lol: Dit soort youtube-filmpjes kijken maakt het er niet beter op, haha.
knip-knip-knip.
Uit het hoofd de evolution mini.

Er zit een houder bij om hem aan het frame bevestigen - maar na alle modder van 2 jaar terug gaat hij daar niet meer in maar los in de tas net als het andere slot
Bedankt voor de reacties. Je hoopt op licht en safe. Maar dat bestaat dus niet. Ik vrees dat het toch een gewichtig slot gaat worden.