Fietsen langs de Nijl in Egypte. Tips & tricks?

Wij willen in het najaar gaan fietsen langs de oevers van de Nijl in Egypte. Ik ken eigenlijk niemand die dat gedaan heeft. Is dat omdat het niet aan te raden is? Is het niet veilig? Is het niet mooi?

Wie kan me verder helpen? Wat is aan te raden, fietsen van noord naar zuid, of andersom? De oost- of de westkant van de Nijl? Hoe 'bedekt' moet je als vrouw fietsen? Wat is een goede kaart? Alle tips & tricks zijn welkom!

met dank en groet,
Nicole
Hoi Nicole,

Ja, waar te beginnen? :roll:

Vóór de revolutie kreeg je meestal een politie-escorte mee als je langs de Nijl ging fietsen; dat is ook de reden dat mensen daar niet gingen fietsen, want dan heb je de hele dag zo'n auto achter je spatbord hangen. Ik heb geen idee hoe het nu is, maar de politie is weer zichtbaar op straat tegenwoordig, dus ik denk dat je je mag verheugen op wat geuniformeerde aandacht.

Ik weet wel dat Sherif (know-egypt.com) het het minste stuk vond van zijn reis door zijn geboorteland. Het is het drukste deel van Egypte; drukke wegen, veel mensen, veel bebouwing, weinig voorzieningen (hotels ed) en nauwelijks (of geen) mogelijkheden om te kamperen.

Wij hebben een klein stuk langs de Nijl gefietst, van Luxor naar Aswan. Erg vermoeiend. Veel schreeuwende kinderen (MONEY! MONEY! MONEY!); stenen gooiende kinderen; met suikerriet slaande kinderen... eens maar nooit weer.

Als je toch wilt gaan, van noord naar zuid fietsen, wind komt meestal uit het noorden. Van Luxor naar Aswan aan de oostkant van de Nijl op de drukke weg, maar geen last van kids; of aan de westkant, rustig, gedeeltes onverhard, maar kids-overlast.

Zeker lange, loszittende broek en shirt met lange mouwen. Dan heb je de minste problemen met loszittende handjes van vele Egyptische mannen. Maar het is ook wel handig tegen de UV straling, dus ook goed voor mannen!

Ik heb nog nooit een goede kaart van Egypte gezien. We hebben vier maanden rondgereist op een zelf getekende kaart, overgenomen van GoogleMaps en afstanden zelf ingevuld. Ik heb intussen heel veel afstanden tussen steden in Egypte verzameld, hier te vinden.

Tot zover de antwoorden op je vragen.
Nu een advies: Ga toch lekker in de westelijke woestijn fietsen!
Echt een geweldige ervaring. Tentje mee, afstanden tussen de steden zijn goed te overzien, overal water te vinden (ambulance posten en check points) en echt een prachtige belevenis. En lekker rustig op de weg...

Of anders een tochtje rond de Sinai? Schitterende bergen, stranden, zee, duikparadijs en misschien een bezoekje aan ondergetekende? :D

[reclame] Ik hoop voor het eind van de maand mijn nieuwe site online te hebben: www.cyclingegypt.com . Daar staan tzt uitgebreide route-beschrijvingen op van bovenstaande routes; overnachtingen in plaatsen langs de routes en info over voedsel, fietsenwinkels en meer [einde reclame]

groeten en hopelijk tot ziens in St.Catherine, Sinai, Egypte,
Ali

PS mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust!
In 2000 (wat gaat de tijd snel...) hebben we in Egypte gefietst, ca. 1000 km, met tussendoor enkele bus- en treintransfers.
http://www.bicitours.nl/middenoosten/egypte.htm
Langs de Nijl mocht toen niet, maar trok ons ook niet. De westelijk woestijn is inderdaad een aantrekkelijk alternatief voor de Nijl.
Langs de Nijl heb ik gefietst op een gehuurde fiets, kwaliteit NL studentenfiets van 25 eur met enorm slag in de velgen. Zo rond Luxor en de delta. De politie zet je op de trein maar je kunt bij het volgende station gewoon weer uitstappen en verder fietsen. wel vermoeiend omdat dit de enige manier is om toch delen van de nijl te zien. Misschien kun je ook soms agenten omkopen. Of zeggen dat je bestemming de volgende sloppenwijk is i.p.v. 1000km verderop.

Vermijd de dorpen met een grote Muslim Brotherhood aanhang, die zien niet graag westerse touristen. In tijden van Hosni Mubarak was het veiliger. 's avonds is nog niet veilig vergeleken met voor de revolutie van 25 januari. En ga niet in oktober rond de verkiezingen want de Egyptebaren verwachten weer gewelddadige opstanden. Beter afwachten i.p.v. nu al een vlucht boeken.
Sorry wat vlot geschreven en typos. Lastig te corrigeren vanaf de gsm. Houdt ons op de hoogte van de plannen
Sjeng Langslaper schreef:Vermijd de dorpen met een grote Muslim Brotherhood aanhang, die zien niet graag westerse touristen. In tijden van Hosni Mubarak was het veiliger. 's avonds is nog niet veilig vergeleken met voor de revolutie van 25 januari. En ga niet in oktober rond de verkiezingen want de Egyptebaren vetwachten weer gewelddadige opstanden. Beter afwachten i.p.v. nu al een vlucht boeken.
Ik wil hier toch wel even op reageren...
Hoe herken je dorpen met een grote Muslim Brotherhood aanhang? Ik heb nog nooit zo'n dorp van dichtbij gezien, en ben wel benieuwd...

Je kunt overal veilig op straat rondlopen, zelfs 's nachts en zelfs in Cairo. Dit was vóór de revolutie, en is ook zo ná de revolutie. Ik was een aantal weken geleden nog in Cairo en het is geen enkel probleem om 's avonds/'s nachts de straat op te gaan.

De verkiezingen staan vooralsnog gepland in November, maar er is nog geen datum geprikt en de verwachting is dat de verkiezingsdatum naar begin volgend jaar doorgeschoven wordt.

Ik was ook tijdens de revolutie in Egypte en ook toen hebben we gewoon rustig door het land kunnen fietsen. Ook zijn we getuige geweest van enkele betogingen in Aswan en de mensen waren alleen maar blij om ons te zien en we konden gewoon foto's en film maken.

Tijdens het laatste referendum op 19 maart jl. was het heel erg rustig in Egypte, dus laat je niet gek maken door mensen die zeggen dat de komende verkiezingen gevaarlijk zullen zijn/gaan worden.

Oh ja, en koop geen agenten om; want over dat soort praktijken hebben ze nou net een revolutie gevoerd...
En hierbij een impressie van de fietsen in de westelijke woestijn die ik onlangs vond bij het surfen naar mogelijk volgende bestemmingen;

Het filmpje krijg ik helaas niet te zien, maar het is wel goed om op te merken dat de Witte Woestijn een heel klein maar wel spectaculair stukje van de westelijke woestijn is, ca. 40 km ten noorden van Farafra. De rest van de 1000 km tussen Cairo en Luxor via de woestijn is soms ook mooi, maar haalt het toch niet bij de Witte Woestijn.
Kleine correctie op Jan zijn bericht: De rest van de 1400 km tussen Cairo en Luxor...
..