China; fiets in bus en trein

Hallo,

Wij vertrekken volgende week naar China. We willen onze route mede laten afhangen van de mogelijkheid om een stuk met de bus of trein te doen. Ik kan hier weinig praktische info over vinden.

Wie heeft ervaring met het meenemen van fietsen in het OV? Is dit een beetje makkelijk te regelen? Kun je kaartjes krijgen op de dag zelf of moet je (dagen) van te voren boeken?

Groet,
Gerben Mensink
Hallo,
Wij hebben 1 keer onze fietsen meegenomen in de trein van Xian naar Guilin (2006).
ons is aangeraden kaartjes van te voren te kopen (een of meer dagen van te voren)
wij hebben 1 dag van te voren kaartjes gekocht en met deze kaartjes en de fietsen naar de bagage afdeling gelopen en met gebaren duidelijk gemaakt dat de fietsen de zelfde reis wilden maken als wij. We hebben de fietsen toen meteen ingeleverd en 2 dagen later hebben we ze bij het bagage depot in Guilin op gehaald.
geen enkel probleem maar we vonden het wel spannend of we onze fietsen ooit weer zouden zien.
Probeer de Chinese feestdagen te ontlopen, dit schijnt verschrikkelijk te zijn.

veel plezier.
Mooi dat het jullie gelukt is. Maar jullie fietsen kwamen een paar dagen later aan.

Wij zouden een van de laatste dagen van onze vakantie de fietsen in trein of bus mee willen terug nemen naar Xi'an, van waaruit we terug vliegen. Ze moeten tegelijk met ons mee. We kunnen ze niet een paar dagen later ergens ophalen. Als dat niet kan moete we iets ander bedenken.

groet, Gerben
Mijn excuses voor de onduidelijkheid.
de fietsen waren in de zelfde trein als wij maar de reis duurde ruim 24 uur en we kwamen 's nachts aan en hebben zelf besloten de fietsen de volgende ochtend te halen. eigenlijk niks aan de hand dus.
Ah, ja, dat verandert de zaak! Bedankt voor je aanvulling.

Meer mensen met ervaring?
Wij zijn vorige week met de slaapbus vanuit Xishuangbanna, het uiterste zuiden van Yunnan, terug gegaan naar ChongQing. Onze tandem paste precies onder in de bagage ruimte. De reis duurde ongeveer 22 uur, kosten 470 yuan pp, fiets + bagage was gratis. Wij kozen in dit geval voor de bus omdat de tandem er zo mooi in paste.
Vliegen is ook altijd een optie en kan heel goedkoop zijn. Vooral binnenlandse vluchten naar Xian zijn vaak in de aanbieding.
Met de fiets in de trein heb ik geen ervaring. Wel vaak een fiets meegenomen op een local bus. Als ze een bagage rekje op het dak hebben kan de fiets altijd mee. Dit kost meestal 10 yuan, maar voor kortere ritten is het gratis.
Veel plezier!

Jur
Oke, bedankt. Bus is inderdaad ook nog een optie.
We hebben vorig jaar twee fietsen in de bussen tussen Guilin en Wuzhou en tussen Wuzhou en Zhaoqing meegenomen. Moderne bussen, fietsen gingen onderin.
TIP: Ga op het busstation NIET naar het loket, want dat wordt geheid een litanie aan MEIO's, tenzij je vloeiend Chinees spreekt. Loop rechtstreeks met je fiets naar het busplatform, laat op een kaart zien waar je heen wilt en doe direct zaken met een beambte daar of met de chauffeur als je de juiste bus hebt gevonden. Probeer wel te weten te komen of je een snelle bus hebt of een boemel die overal stopt, dat scheelt vele uren. Er zijn vanuit grotere plaatsen comfortabele intercitybussen die de snelweg nemen en bijna nergens stoppen (volgens mij even snel als de trein).
Dank je Peter. Bedankt voor de tip!
Ik heb jullie verhaal over China ook nog even gelezen. Erg leuk. Als ik het zo lees zijn jullie ervaringen met de bus goed. En die reflectiehesjes pakken we ook nog even in :)
Fiets meenemen in de intercity en hogesnelheidslijn trein kan lastig zijn vanwege beperkte ruimte in de gangpaden. Achterste trein kan voor vrachtvervoer ingericht zijn. Binnenlandse, lokale treinen zijn vaak overvol en zijn over het algemeen zeer smerig. De fiets plaatsen in achterste treinstel en wees ruim op tijd op het station.

Het is verstandig om ruim op tijd een treinkaartje te kopen en te communiceren met spoorwegpersoneel. Het hangt van de eindbestemming, soort trein en afstand af of je de fiets mee mag nemen. Stevig aandringen en taalbarriere kunnen je helpen, als treinpersoneel uit onwetenheid niet echt meewerken.

Ga je met de bus (fiets op dak), vergeet geen stuk touw meenemen en maak je fiets zelf vast. De gevoelige fietsonderdelen niet op de dakzijde leggen, want binnenlandse wegen kunnen nogal slecht zijn. Vliegtuig nemen is de veiligste methode voor je fiets, want die moet je in kartonnen dozen / platen verpakken.
Kan iemand ons vertellen of fiets in/op de bus ook gaat lukken met twee tandems?

Mireille
Beste Mireille,

In de meeste gevallen zal het antwoord 'nee' zijn. Echter, onze ervaring is dat Chinezen je niet graag teleurstellen dus wanneer het maar enigszins mogelijk is zullen ze je helpen.

Groeten,

Maarten & Line