Portugal

Wie heeft er al een mooie fietsroute gereden van het zuiden van Portugal (Faro) tot helemaal naar het noorden (en eventueel door naar Compostella)?
Ik fietste een aantal jaren terug in omgekeerde richting, noord naar zuid dus. De meest authentieke kant is wel de oostkant, tegen de Spaanse grens aan, een aanrader. Vooreerst het Parque Natural de Montesinho en dan verder langs allemaal heel mooie vestingstadjes en uiteindelijk de Serra do Calderao.
Loslopende herdershonden waren wel een probleem, vnl. in het noorden.
De oostkant is heel weinig toeristisch vergeleken met de westkant, en de mensen heel gastvrij en vriendelijk.
Bedankt voor jouw info. Heb je een bestaande fietsroute genomen? GPS tracks? In juli waarschijnlijk bloedheet.
Eerder dit jaar langs de kust gefietst van Lagos (zuidkust), het hoekje om via Cabo Sao Vicente tot aan Port Covo, via de Rotta Vicentina.
Na Porto Covo draaide ik landinwaarts door de Alentejo.
Elvas is een prachtig stadje met een ongelooflijke indrukwekkende aquaduct.
De route is 200 % meegevallen en één van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Verslagje hier: https://bike-a-way.com/2017/03/27/portugal-the-south/

Foto's van een eerdere reis door de Alentejo en de Serra de Estrella: https://www.flickr.com/photos/149995316 ... 6827009450

De klim naar de Torre is heel goed te doen met vanzelfsprekend mooie uitzichten over de omgeving.

Eén minpuntje: ik vind de Portugezen nogal roekeloze hardrijders i.v.m. bv de Spanjaarden, die héél fietsvriendelijk zijn.
Op onderstaande satellietfoto van nachtelijk Portugal zie je duidelijk welke delen van het land dicht bevolkt zijn. Ik ben zelf ook in het deel vlak boven Lissabon en rondom Porto geweest en kon constateren dat je daar niet naar toe hoeft te gaan voor je rust.
Afbeelding
Via de volgende pagina vind je meer recente nachtbeelden die de NASA onlangs heeft gepubliceerd. Het is wel een heel zware internetpagina met heel grote foto's: https://www.nasa.gov/feature/goddard/20 ... plications
In juni 2013 ben ik door de Algarve en Alentejo gereden vanuit Spanje. Van Elvas tot Monte Gordo aan de kust volgden we een eigen route langs de grensrivier met Spanje, en van Monte Gordo tot Faro de Ecovia Litoral do Algarve (niet overal duidelijk bewegwijzerd). Het traject door de Alentejo is prachtig en rustig, met mooie stadjes zoals Elvas en Mertola. Een link naar de gps-tracks staan als zip-bestand onder het kaartje naast het verslag op mijn website.
Inmiddels ben ik twee keer in Portugal geweest, alleen nooit van het zuiden naar het noorden (of andersom) gefietst dus een panklare route heb ik niet voor je. In 2010 ben ik gestart en gefinisht in Faro en een ronde gemaakt, ik moet zeggen dat ik de Alentejo na verloop van tijd wat saai begon te vinden. Scheelt misschien wel dat ik toen de hele vakantie snotverkouden was, dan is alles toch wat minder leuk :).

http://www.ralphsfietsvakanties.nl/portugal-2010/

En twee jaar geleden heb ik in Noord Portugal en een klein stukje in Zuid Portugal gefietst, Noord Portugal vond ik geweldig, veel hoogtemeters, maar ik fietste van west naar oost dus daar zul je niet erg veel aan hebben. De globale route staat onderaan de pagina:

http://www.ralphsfietsvakanties.nl/port ... anje-2015/
Loslopende herdershonden waren wel een probleem, vnl. in het noorden.
Misschien heb ik geluk gehad of was dat in een ander gebied dan waar ik ben geweest, maar ik heb niet heel veel last van honden gehad. In 2010 juist in het zuiden een paar keer bij een plaatsje, maar dat vond ik toen wel leuk, een beetje spanning ;). En in 2015 één keer in het noorden, maar die werd vakkundig teruggestuurd door een verderop lopende man.
Ik ben zelf ook in het deel vlak boven Lissabon en rondom Porto geweest en kon constateren dat je daar niet naar toe hoeft te gaan voor je rust.
Misschien niet direct van toepassing voor de topic opener, maar ik ben in 2015 begonnen vanaf het vliegveld van Porto en had vlak ervoor een verslag gelezen van iemand die het verschrikkelijk vond in de buurt van Porto dus ik bereidde mij op het ergste voor. Maar ik vond het eigenlijk wel goed te doen, mn wat kleinere wegen uitgezocht en die waren zeker goed te fietsen qua verkeer, maar ook de wat doorgaande wegen vielen mij zeker niet tegen qua drukte.
Ralph Lammertink schreef:Misschien niet direct van toepassing voor de topic opener, maar ik ben in 2015 begonnen vanaf het vliegveld van Porto en had vlak ervoor een verslag gelezen van iemand die het verschrikkelijk vond in de buurt van Porto dus ik bereidde mij op het ergste voor. Maar ik vond het eigenlijk wel goed te doen, mn wat kleinere wegen uitgezocht en die waren zeker goed te fietsen qua verkeer, maar ook de wat doorgaande wegen vielen mij zeker niet tegen qua drukte.
Dat kan natuurlijk, maar "goed te doen" is voor mij geen reden om naar een best ver land te gaan.