Fietsvakantie vanuit België

Dag allemaal,

Wij plannen voor het eerst een fietsvakantie met ons gedrietjes. We zijn gene geoefende fietsers en onze dochter van anderhalf jaar oud gaat mee in de fietskar. We willen graag vanuit België vertrekken, de bestemming is niet belangrijk. We willen gewoon een mooie en interessante route vinden van ongeveer twee weken lang. Dat kan een lus zijn, maar we kunnen ook terugkomen met de trein.

Hebben jullie leuke tips?

Dankjewel!
Joris, Rocio & Eki
Wat is mooi? En wat is interessant? Dat is nogal subjectief.

Je zou dit soort routes mee kunnen nemen in je planning:

Vennbahn - fietsen over oude spoorwegen

Maar pak gewoon een kaart en zoek de kleine weggetjes op. In Oost-Vlaanderen zijn ook hele leuke autoluwe routes als je de knooppunten aan elkaar plakt. Of Google eens op kindvriendelijke fietsroutes ofzo.

Of kijk eens op de Grote Routepaden voor een paar ideetjes.
Merci fietsjunks.
Daar kunnen we al wat mee.

Mooi zijn bossen, vergezichten, weilanden,...
Interessant is wanneer je het gevoel hebt dat je alleen op de wereld bent en vooral... In de verste verte geen auto te bespeuren is. 8)

Tips voor leuke campings (niet te veel campers, niet te groot, mooi in de natuur,..) langs een route die we vanuit België kunnen aanvatten zijn ook welkom.
joriscasaer schreef:Tips voor leuke campings (niet te veel campers, niet te groot, mooi in de natuur,..) langs een route die we vanuit België kunnen aanvatten zijn ook welkom.
Daar is deze site voor: http://www.fietscampingsbelgie.nl/webos ... kaart.aspx

Je alleen op de wereld voelen valt in België nog niet mee, maar in het Franstalige deel heb je meer kans. Buiten de mooiste weekends zijn de hoogst gelegen delen het rustigste, maar dat is natuurlijk wel flink pittiger fietsen, behalve via de oude spoorlijnen en de andere Ravelroutes. (http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/)

Eenmaal over de grens met Frankrijk wordt het fietsen eenvoudiger want die streek is zo dun bevolkt dat je gewoon via kleine wegen van dorpje naar dorpje kunt fietsen. Het zoekenvan een camping, cafés, terrasjes en winkels wordt dan wel lastiger.

Als de Ardennen te pittig zijn dan zijn de knooppuntenroutes van Fietsparadijs Limburg* wel een aanrader.

* Belgisch Limburg dus.
dubbel. Kan weg
Onze ervaring met heel kleine kinderen was dat je zo om de andere dag iets van 30+ km kunt doen, en niet meer. Je hebt dus een streek nodig waar vrij veel campings op korte afstand van elkaar zijn. Noord oost Frankrijk is dan een probleem. Daar zijn ook erg weinig winkels. Wij vonden Luxemburg leuk vanwege de vele speelplaatsjes, en de vele campings. Het was af en toe stevig klimmen, helaas. Nederland is ook best leuk. Veel plezier.
Een andere optie is de Frontlinieroute langs de linies van WO1. Vanaf Nieuwpoort kun je naar Verdun en ook door naar Basel.
Als je geen geoefende fietser bent en ook nog een fietskar moet trekken dan wil je, denk ik, niet al te veel klimwerk hebben. Mijn advies zou dan zijn om een route te plannen die langs grote rivieren gaat, zoals b.v. de Rijn, Loire, Maas, Moezel of Donau. Die zijn vaak vlak, hebben vaak (maar niet altijd) vrijliggende fietspaden en zijn vaak ook voorzien van veel campings (zie opmerking van Wim).

Een andere optie is voies vertes in Frankrijk te gebruiken. Die zijn lekker rustig en doorgaans vlak. Zie b.v. hier voor een overzicht:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des ... _de_France:
http://www.voiesvertes.com/Afbeelding
Mijn ervaring is dat je met een kleine van anderhalf jaar ook rustig tochten van 70-80 km op een dag kunt maken, inclusief fikse hoogteverschillen. Maar dat bepaal je niet zelf, dat bepaalt feitelijk je kind. Het gebrek aan campings kan dan inderdaad een rol spelen. Je eigen conditie is ook wel een dingetje.

Al eerder met een kind in een fietskar gefietst?

Hm, feitelijk dezelfde punten die al zijn aangedragen. Goed gelezen Menno :roll: .
Nog een mogelijkheid: een eind van de Sint-Jacobsroute fietsen. Je kunt van thuis vertrekken en als eindpunt een stad kiezen, waar je de trein terug kunt nemen.

Indien je met een gps werkt, zou je voor de campings Archies campings als database kunnen laden. Als je er onderweg genoeg van hebt, vind je meteen de dichtsbijzijnde campings.
Ga de ronde van Nederland fietsen: langs de kust over de eilanden, door de duinen, Groningen en langs de Oostzijde terug naar België. Prachtig en je spreekt de taal ... min of meer ... meestal toch ... misschien in het noorden net wat minder. Maar in ieder geval, ze hebben overal uitsmijters! :shock: