Tent na thuiskomst

Als jullie thuiskomen na een fietstocht of fietsvakantie, wat doen jullie met de tent? Zeker als het op de laatste dag heeft geregend en dus nat opgerold. Nakijken, schoonmaken, eventueel repareren en ergens ophangen om de tent te laten luchten of drogen? In ons volle landje is er vaak nauwelijks ruimte om de tent op te hangen: op zolder, in een schuur o.i.d. Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen.
Toegegeven, op de fiets ben ik een ware jeugdherberg-liefhebber, maar met ons gezin kampeerden wij wel regelmatig. Overal in half Europa hebben wij gekampeerd met de auto, soms gaan de fietsen ook mee. De bovenste foto is in de DDR genomen (dus nog onder Honecker) en op de andere twee foto's hangt de tent in mijn molen van Kolham te drogen, ruimte zat. Ideaal toch?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Aan de waslijn op het overdekte balkon. Gelukkig heb ik geen De Waard maar gewoon zo'n licht modern klein dingetje, alleen de scheerlijnen willen nog wel eens wat langer nat blijven.
Mijn tent hangt na elke terugkomst te drogen en te luchten op het balkon en mag daarna een poosje languit genieten van onze aanwezigheid in de woonkamer. Ik heb wel het geluk dat ook mijn partner de tent kan waarderen. Mijn moeder stelde deze oplossing minder op prijs ...
Heel af en toe komt het voor dat de tent kurkdroog ingepakt kan worden. Dat doen we dan niet al te strak, dan kan de tent bij thuiskomst zo naar de vliering. Zo niet: uithangen op een zolderkamertje over stoelen en strijkplank en af en toe verleggen om natte plekken te voorkomen. Of buiten leggen als het weer het toelaat. Kortom: nooit nat opbergen.
Ik mis in bovenstaande berichten een stap: eerst in de badkuip leggen om het zand van de tentstof en uit de ritsen te spoelen. Zachtjes heen en weer bewegen. Daarna pas ophangen - in mijn geval over een strak gespannen touw in de tuin.

Overigens was er eerder dit jaar een vergelijkbaar topic, maar dan zonder foto's.
Ik heb geen badkuip.
Ik heb geen tuin. Bij mij mag de tent de boekenkast enkele dagen aan het zicht onttrekken. Dank voor de tip om de ritsen uit te borstelen / uit te spoelen.

Na thuiskomst heb ik een zeer goede ervaring met Perry Sport (Overtoom, Amstrerdam) gehad. Voor het eerst (in drie Perry en twee andermerk tenten) is er een tentstok van mijn tunneltent gebroken. Zonder kosten vervangen terwijl mijn huidige tent meer dan drie jaar oud is, en een extra tentstok bijgeleverd.
Uitspoelen doe jij indegracht, aandegracht?

Mwehehehe :wink: :roll: :oops:
Het water is er inderdaad schoon genoeg voor. Maar na thuiskomst even de gracht induiken heb ik nog niet gedaan. :-)
aandegracht schreef:Na thuiskomst heb ik een zeer goede ervaring met Perry Sport (Overtoom, Amstrerdam) gehad.
Toevallig, mijn tent is ook van Perry Sport, maar dan aan de Vismarkt in Groningen (in 1985 gekocht).
Heb geen badkuip, heb geen tuin, heb eigenlijk helemaal geen ruimte :p. In de kelderbox drapeer ik de tent over de fietsen. Schud het een beetje uit, en pak het enkele dagen later weer in.

Het volgend seizoen ruikt het altijd een beetje muf zodra de tent weer uit de zak komt. Hang het weer uit, beetje sprayen met luchtverfrisser en enkele dagen later goed te doen :lol:.
Hier gaat de tent of in het amfitheater ( groot grasveld met ruimte voor voorstellingen) en anders op het balkon over de schommelbank. Uitspoelen nog niet eerder gedaan maar wel een goede tip. Ga ik na de volgende vakantie doen.
Op de zolder over de waslijn als het weer niet meezit, anders in de tuin over de waslijn.
Mijn Hubba Hubba kan prima vanaf een paar spijkers in een balk op zolder in het trapgat hangen. Dat droogt heel vlot. Ik doe dit ook als ik de tent na de laatste nacht voor mijn gevoel droog heb ingepakt.
De grote tent is een De Waard die niet op deze manier gedroogd kan worden. We hebben ook altijd een kleine tent mee en die gebruiken we vaak de laatste nacht zodat we de grote tent droog kunnen inpakken. Als hij toch onverhoopt nat mee naar huis zou gaan rest niets anders dan een droge dag afwachten en de tent dan opzetten in het park. Dit is in de vijf, zes jaar dat we deze tent hebben gelukkig nog niet nodig geweest.
Natte tent in de tuin opzetten, daarna indien droog zomerweer opbergen in het foedraal en in de kast ermee. Indien nat weer bij thuiskomst drapeer ik hem over een stapel oude fietsen in de garage. En de haringen afspoelen onder de kraan natuurlijk.
Een ventilator doet wonderen bij drogen binnenshuis. (Voor plafondventilatoren heb ik wat meer respect sinds ik een keer bijna een hotelkamer heb geruïneerd met de combinatie stok+ventilator...) De grote De Waard moest meestal in delen gedroogd met wat verkorte tentstokken of touwconstructies. In delen, dus regelmatig omvouwen.

Mijn vraag bij dit onderwerp: Hoe snel moet je drogen voordat het weer er in komt? Ik stel me voor dat het afhangt van de temperatuur (chemische reaktie) en materiaalsoort (dikte)?
De afdichtingen van naden kunnen slecht tegen hoge temperaturen, dus vlug in een auto drogen bij 60 ºC is geen fijn plan...
stef.l schreef:Heb geen badkuip, heb geen tuin, heb eigenlijk helemaal geen ruimte :p. In de kelderbox drapeer ik de tent over de fietsen. Schud het een beetje uit, en pak het enkele dagen later weer in.

Het volgend seizoen ruikt het altijd een beetje muf zodra de tent weer uit de zak komt. Hang het weer uit, beetje sprayen met luchtverfrisser en enkele dagen later goed te doen :lol:.
Ik zelf zou erg voorzichtig zijn met luchtverfrisser spuiten. Dit is over het algemeen nogal een agressief goedje, ik kan mij voorstellen dat dit de waterdichtheid aantast
SanderZ schreef:
stef.l schreef:Het volgend seizoen ruikt het altijd een beetje muf zodra de tent weer uit de zak komt. Hang het weer uit, beetje sprayen met luchtverfrisser en enkele dagen later goed te doen :lol:.
Ik zelf zou erg voorzichtig zijn met luchtverfrisser spuiten. Dit is over het algemeen nogal een agressief goedje, ik kan mij voorstellen dat dit de waterdichtheid aantast
Ik vind de meeste lucht'verfrissers' ook aanmerkelijk meer stinken dan de lucht die ze proberen te verdrijven. Ook zonder hulpmiddelen ruikt een tent na een uurtje doorwaaien alweer lekker naar kamperen. :-)
(Maar uiteraard is dat allemaal nogal subjectief)
Als je tent muf ruikt, was-ie dan echt wel goed droog? Of zegt het meer over de plek waar je hem opbergt?

Qua drogen: zo langzaam mogelijk, op kamertemperatuur;).
JanSpoor schreef:Mijn vraag bij dit onderwerp: Hoe snel moet je drogen voordat het weer er in komt? Ik stel me voor dat het afhangt van de temperatuur (chemische reaktie) en materiaalsoort (dikte)?
In mijn ervaring met mijn eigen wasgoed en keukendoekjes moet je denken aan dagen. Dan begint vochtige was te stinken, afhankelijk van de vervuilingsgraad. Je kunt er van uit gaan dat een tent vol zit met allerlei kiemen dus dat de vervuilingsgraad hoog is. Je zult een tent dus binnen een dag of twee à drie dagen droog moeten hebben om te voorkomen dat er een (overigens biologische, geen chemnische) explosie van allelei organismen ontstaat.
In een hete auto achter het glas kan de temperatuur van het materiaal waar de zon direct op schijnt overigens wel boven de 60 graden oplopen. Dat lijkt me inderdaad geen goed idee.
De dikte is voor micro-organismen irrelevant. Als je zo kein bent is ook een tent doek heel dik.

Een kunststof tent droog je zo snel mogelijk. Mochten er leren onderdelen aan zitten dan zullen die het onderweg ook wel zwaar krijgen als je in de hete namiddag in de zon staan te drogen. Daar hoort een tent tegen te kunnen.