9e Rondje Randstad, 26 mei 2017

Activiteiten georganiseerd door de Activiteitencommissie van vereniging de Wereldfietser.
Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1

9e Rondje Randstad, 26 mei 2017

Berichtdoor Koert » zo 16 apr, 2017 00:33

De Rondjes vanuit de grote steden maken al jaren een vast onderdeel uit van de agenda van de Wereldfietsersactiviteiten. Hoewel ze van karakter kunnen verschillen is de laagdrempeligheid, gezelligheid en sportiviteit kenmerkend voor de Rondjes en vormen ze een verbindend element van onze vereniging.
Met het Rondje Randstad willen we maandelijks op een doordeweekse dag een tocht fietsen.

Het concept is vergelijkbaar met de Rondjes, maar met dat verschil dat we op een doordeweekse dag fietsen en het begin en eindpunt per keer verschillend kan zijn.
Tot nu toe deden we het als volgt:
• Vertrek- en eindpunt in overleg; een grote(re) plaats in de Randstad
• Tussentijds aanhaken mogelijk in overleg
• De route ligt niet vast en is aan te passen aan tussengelegen aan/afhaakpunten
• Een trekkingbike volstaat
• We rijden over fietspaden, autoluwe wegen, B-weggetjes, jaagpaden, grindpaden, onverharde dijkjes e.d.
• We dragen een helm, voldoende beschermende kleding en de verlichting is in orde
• We fietsen in een redelijk sportief tempo en pauzeren voor koffie, lunch en thee
• We nemen ons eten voor de lunch zelf mee
• We sluiten eventueel af met een maaltijd in een restaurant.
Ook andere suggesties zijn welkom.

De geplande data voor de eerstkomende Rondjes Randstad zijn:
• 26 mei 2017
• 30 juni 2017

Fiets je mee? Meld je dan tijdig aan met een PB, voor dit Rondje naar Koert en geef daarbij door:
• je telefoonnummer
• je email-adres
• de plaats(en) waar je zou kunnen opstappen

Startpunt voor het Rondje Randstad van 26 mei is Station Utrecht Centraal, de vertrekhal t.o. afgang naar perron 8, vertrek om 10.00 uur.
Laatst gewijzigd door Koert op di 18 apr, 2017 21:40, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x
Efu awari wani nyan lefre, a musu plata.

Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1
0 x
Efu awari wani nyan lefre, a musu plata.

Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1
Op verzoek starten we dit Rondje Randstad in Utrecht en nemen we de Utrechtse Vecht op in de route.

De Utrechtse Vecht is oorspronkelijk een zijrivier van de vroegere Rijn en werd door de Romeinen al gebruikt als scheepvaartroute naar de toenmalige Zuiderzee.
De rivier wordt gevoed door o.a. de Kromme Rijn en de Vaartse Rijn. Via het grachtenstelsel van Utrecht stroomt het water naar de Oude Rijn en de Vecht. Om de waterhoogte in de stad te kunnen beheersen werd rond 1300 de Weerdsluis gebouwd in de toenmalige stadswal. De sluis werd daarna een aantal keren vergroot; het laatst in 1822.
De Vecht stroomt bij Muiden in het IJsselmeer. In 1674 werd hier een zeesluis gebouwd om het achterland te beschermen tegen de oprukkende Zuiderzee. Door de bouw van het Amsterdam-Rijnkanaal verloor de Vecht zijn functie voor de scheepvaart maar voor de afwatering van Utrecht en Noord-Holland is de rivier een belangrijke boezem gebleven.
Aan de oever van de Vecht bouwden rijke Amsterdamse kooplieden en notabelen in de 17e eeuw tal van buitenplaatsen om stedelijke overlast als overbevolking en vervuiling te ontvluchten. Het landschap is nog steeds wijds en lommerrijk, dus een prachtig decor voor een Rondje Randstad.

Vanaf het Centraal Station fietsen we naar de Weerdsluis. Vanaf hier volgen we de LF7 stroomafwaarts richting Oud-Zuilen, Breukelen, Loenen en Vreeland (knp. 4). Hier nemen we het schelpenpad door de Loosdrechtse Plassen om via Kortenhoef (knp. 5, 6, 9, 8 en 38) in Ankeveen uit te komen. Vervolgens zoeken we via de paadjes door de Ankeveense Plassen (knp. 39 en 40) de Vecht weer op. Bij Hinderdam is het goed toeven met koffie en gebak of zoeken we een vrij plekje aan de picknicktafel. Via Weesp bereiken we de oude zeesluis bij Muiden.

Afhankelijk van het animo kunnen we hierna kiezen of we over de oude zeedijk richting Amsterdam gaan of juist richting Amersfoort. Vind je het in Muiden welletjes, dan zijn de stations Weesp en Naarden-Bussum het dichtst bijgelegen.
0 x
Efu awari wani nyan lefre, a musu plata.

MarijkeH
Berichten: 7
Lid geworden op: 12 oktober 2016
x 1
Leuk, ik ben van de partij!
Groet Marijke
0 x

Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1
Er gaan stemmen op, om na Muiden richting Amersfoort te fietsen. De theetuin bij Eemnes lonkt; i.h.b. de zelfgemaakte appeltaart.
0 x
Efu awari wani nyan lefre, a musu plata.

Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1
Geen fietsplannen voor het Hemelvaartweekend in het 'Hoge Noorden' en je wilt toch een dagje op de fiets genieten van het mooie weer? Je bent vrijdag van harte welkom bij het 9e Rondje Randstad. Laat het even weten wanneer je mee gaat.
0 x

Koert
Forum Lid
Berichten: 630
Lid geworden op: 26 september 2004
x 1
Voor 10.00 uur op een vrijdag in het Hemelvaartsweekend is het op CS Utrecht wonderlijk rustig. Via omleidingen door de (ver)bouwplaatsen van Hoog Catarijne vinden we een uitweg naar de binnenstad. Omdat iedereen er al een treinreis op heeft zitten pakken we eerst een terrasje. Op de bucket list staat als eerste stadsvilla ‘de Waal’ van de architecten Alberts en van Huut. Het is een wonderlijk huis met scheve en ronde vormen waarin al veel kenmerken zijn terug te vinden van de latere ontwerpen van het tweetal. Hierna zoeken we de Weerdsluis op die het begin vormt van onze tocht langs de Vecht.

Het is prachtig weer en over de rivier dartelen talloze pleziervaartuigen met vrolijke mensen aan boord. Herhaaldelijk staan de bruggen open om de vele boten te laten passeren. Het prachtige antieke gebouw van de penitentiaire inrichting van Niewersluis staat helaas in de steigers. Bij het vermoedelijk mooiste openluchtzwembad van het land, ‘Zwemlust’, zoeken talloze bezoekers verkoeling in het Vechtwater.
Bij Vreeland slaan we het schelpenpad van de Lambertszkade in en doorkruisen de Loosdrechtse plassen. Op de Wijde Blik dobberen talloze zeilbootjes. Wij vervolgen onze weg via Kortenhoef om bij Ankeveen verder het schelpenpad van de Dammerkade te volgen. Op de strandjes langs de Ankeveense plassen klit de dorpsjeugd bij elkaar voor bier en vertier in het water. Bij Fort Uitermeer is het voor ons tijd voor een drankje met een lekker broodje en het bijvullen van de bidons.

Omdat het stuk langs de Vecht via Weesp naar Muiden niet zo interessant is besluiten we langs het Naardermeer richting Naarden te gaan. Vanuit de vestingstad vervolgen we onze weg langs de het IJsselmeer tot de oude haven van Huizen. Vanaf hier is het nog maar een korts stukje naar de theetuin van Eemnes. De ooievaars in hun nest slaan ons vanuit hun hoge positie gade wanneer we ons tegoed doen aan thee en cheese cake. Opnieuw voeren we een routewijziging door. We laten Amersfoort links liggen en koersen langs Hilversum via de holle wegen over de hei en het karrespoor van de Egelshoek naar Tienhoven.
Bij de Maarsseveenscheplassen zoeken we een plekje voor een duik in het frisse water. Wat een genot om op zo’n warme dag als vandaag in het kristalheldere water te poedelen. Via de Gageldijk en de Klopvaart bereiken we weer de Vecht en we voltooien bij de Weerdsluis ons ‘Rondje Randstad’.
Alhoewel. Het is inmiddels al 19.00 uur geweest en nog steeds bloedheet. We besluiten door te fietsen naar Woerden; niet rechtstreeks, nee de route moet langs kasteel Haarzuilens gaan. En zo gebeurt het dat we om 21.30 uur ‘Bij Petrus’ aanschuiven voor een bescheiden souper.
0 x
Efu awari wani nyan lefre, a musu plata.


Terug naar “Wereldfietser Activiteiten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron