Ervaring reizen met elektrische bakfiets?

Alles over (reizen met) de elekrische fiets
Isabello
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2017
Hallo, wij overwegen deze zomer een fietsvakantie met onze twee bengels (3,5j). Een elektrische bakfiets huren lijkt ons wel wat. Heeft er iemand ervaring hiermee? Welke bakfietsen zijn af/aan te raden? Bedankt! :D
0 x

JaapN
Forum Lid
Berichten: 17
Lid geworden op: 08 april 2014
Wij hebben ooit een tocht gemaakt met een bakfiets zonder e. Het is bij één tocht gebleven omdat je op de leuke fietspaden bij elke tegenligger moet stoppen of remmen. Een bakfiets is te breed voor toeristische fietspaden. Wij zijn toen overgestapt naar elk een kind in een zitje voor of achter en een fietsaanhanger met één wiel voor de extra bagage. Onze kinderen sliepen prima in de stoeltjes vooral als een extra kussentje meeneemt.
0 x

Wim
Forum Lid
Berichten: 9822
Lid geworden op: 03 maart 2004
Locatie: Groningen
x 86
Als ze allebei 3,5 jaar zijn zou ik zoeken naar een tweedehands kinderkar. Dat is veel handiger. Zoek wel een wat groot model, dan heb je er volgend jaar ook nog wat aan.
1 x

Gebruikersavatar
Berger
Forum Lid
Berichten: 934
Lid geworden op: 12 maart 2009
Locatie: Delft
x 16
Zo'n Bullitt fiets gaat misschien nog, maar verder lijkt een bakfiets me op zijn zachtst gezegd niet de ideale vakantiefiets.

Afbeelding
0 x
All work and no play, is no fun at all...

eric190173
Forum Lid
Berichten: 1187
Lid geworden op: 10 november 2002
Locatie: Peize
Wim schreef:Als ze allebei 3,5 jaar zijn zou ik zoeken naar een tweedehands kinderkar. Dat is veel handiger. Zoek wel een wat groot model, dan heb je er volgend jaar ook nog wat aan.


Héél goed idee, of twee aanhangfietsen....
0 x
four wheels to move your body, two wheels to move your soul...

Sonny
Forum Lid
Berichten: 61
Lid geworden op: 31 augustus 2016
x 8
Afgezien van de beperkte plek voor bagage, je kan immers geen voortassen kwijt (maar bij een lange bak kan er wat bagage bij de kids), kijk ik er iets anders tegen aan. Wij hebben een korte versie van de bakfiets.nl fiets met een Nexus 7 naaf er in. Ik zou daar denk ik prima een fietsvakantie mee kunnen maken in Nederland, laat staan als je een e variant hebt.

Met tegenliggers heb ik geen problemen, de bak is niet erg breed, al wordt er soms wel heel breed mee gefietst (en dan wordt inhalen op smalle fietspaden onmogelijk zonder te bellen).

Wij hebben sinds kort een chariot aanhangkarretje. Die is vanwege een relaxtere zitpositie fijner voor slaapjes onderweg. Maar de duw en trekbeweging van de kar op minder dan perfect asfalt of klinkers (verkeersdrempels!) vind ik toch wel irritant. Daarbij is het contact met de kinderen een stuk minder en is het een stuk moeilijker om corrigerend op te treden bij een handgemeen. Bij de bakfiets kan je voorover leunen voordat ze in een stuip dreigen te schieten.

En als ik die elektrische urban arrows voorbij zie zoeven dan denk ik dat dat een heel fijne optie is.
NB: neem wel een bakfiets met twee wielen!
0 x

loknor
Forum Lid
Berichten: 719
Lid geworden op: 15 september 2014
x 25
Wim schreef:Als ze allebei 3,5 jaar zijn zou ik zoeken naar een tweedehands kinderkar. Dat is veel handiger. Zoek wel een wat groot model, dan heb je er volgend jaar ook nog wat aan.

100% mee eens. het is flexibeler omdat je fiets ook zonder kar bruikbaar is, compacter, goedkoper, stabieler, wendbaarder, tilbaar als je ergens vast zit(door de boel los te koppelen).

Resell-value van een kinderkar is (net als die van een bakfiets) prima.

Betreft de Chariot: Sinds wij een Weber koppeling hebben met een veel stijvere dissel (trekstang) is het jojo-effect veel kleiner: Mijn conclusie is dat de standaard dissel te slap is. Aan de andere kant is er geen verlies (kracht gaat nergens heen), dus inefficiënt is het eigenlijk niet.

Toegegeven, als Amsterdammer heb ik een hartgrondige hekel aan bakfietsen. Na een aantal zware ongevallen te hebben meegemaakt ben ik allergisch voor die dingen. Als het hard waait of voor een andere reden van koers raakt zijn de rapen gaar. Dat is bij een fietskar minder spannend omdat het gewicht de stabiliteit niet beïnvloed.
0 x

Wim
Forum Lid
Berichten: 9822
Lid geworden op: 03 maart 2004
Locatie: Groningen
x 86
3,5 jaar is al weer een grensgeval. Wij hebben vanaf ongeveer vier jaar naast de kinderkar met veel succes gebruik gemaakt van een Thorn Voyager childback tandem, een echte mtb tandem met een lagere achterkant. Het is het idee van een aanhangfiets, maar veel stijver en stabieler. Daarmee kun je ook echte tochten in het buitenland maken. De beperking is wel dat je kind met vier jaar eigenlijk teveel in slaap valt terwijl het achterop zit, mar een jaartje later is dat voorbij. Kortom, het is allemaal erg tijdelijk, en ik kan me dus ook wel voorstellen dat jullie iets willen huren. Maar ik zou voor dit jaar kiezen voor een tweedehands kar.
1 x

Isabello
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 mei 2017
Hallo,
Bedankt voor de tips! We hebben een kinderkar (tweedehandse Chariot captain xl) maar nadeel is inderdaad dat dat nogal zwaar trekken is. En onze jongens vliegen elkaar geregeld in de haren, dan is het ook wel fijn om een oogje in het zeil te kunnen houden. Elektrische bakfiets leek de ideale oplossing, maar ik begrijp dat die eerder gevaarlijk fietst op kleine paadjes.
Conclusie: we gaan op zoek naar een elektrische urban arrow voor een testritje, en dan beslissen of het (elektrische) fiets + kar wordt of elektrische bakfiets :wink:
0 x

Wim
Forum Lid
Berichten: 9822
Lid geworden op: 03 maart 2004
Locatie: Groningen
x 86
Welke banden heb je op die Chariot? De standaard bagger die er normaal op kinderkarren zit heeft veel rolweerstand. Een stel Big Apples brengt dan veel verbetering (en meer comfort).
Een lichter verzet kiezen en dan wat langzamer rijden is ook een goede oplossing. Je hebt toch geen haast? Zolang je in het vlakke Nederland fietst is het allemaal niet zo'n probleem lijkt me.
Vergeet niet dat de situatie met jonge kinderen elk jaar weer anders is, en dat je dus een beetje moet oppassen met dure oplossingen die maar een of twee jaar bruikbaar zijn.
0 x

EnriceV
Forum Lid
Berichten: 965
Lid geworden op: 08 maart 2010
Locatie: Antwerpen (BE)
x 4
Een Bullit, Cycle douze of Urban arrow kunnen perfect als vakantiefiets en bestaan allen in een e-versie (en de Riese und muller Load bestaat enkel in een e-versie). Allen zijn ze stijf genoeg en hebben in de meeste versies betrouwbare remmen die met wat gezond verstand volstaan voor zelfs bergachtig gebied. Deze fietsen zijn dan ook niet te vergelijken met de klassiekere Nederlandse bakfietsen die enkel op vlak terrein eigenlijk goed presteren.

Een fietskar voor 2 is 80 cm of breder en bijgevolg breder dan de meeste bakfietsen. Bovendien hebben ze een gewichtslimiet van 45 kg of iets daarrond. Twee 3,5 jarigen zullen daar al meteen het grootste deel van opsouperen dus veel marge voor bagage blijft er dan niet over. Ik zou het bakfiets idee dus zeker niet afvoeren, in tegendeel ik denk het dat het best een goed idee kan blijken, vooral omdat de communicatie toch wel heel wat vlotter loopt als je ze vooraan hebt.

Je kan ook eens kijken naar een Hase Pino of Circe morpheus als alternatief voor een bakfiets. Gewone tandems zou ik persoonlijk nog niet aan beginnen omdat onze 3,5 jarige nog regelmatig in slaapvalt en dat vormt op een gewone tandem wel wat een probleem ;-).
0 x


Terug naar “Reizen per elektrische fiets”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron