Landeninformatie Oezbekistan

Vragen, verhalen en adviezen over bestemmingen in Azië.
Landen info
Forum Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 16 juli 2003
Contacteer:
Fietsen in Oezbekistan

Algemene informatie
Bevolking en taal
Overnachten
Eten en drinken
Gezondheid en veiligheid
Andere wetenswaardigheden


Informatie speciaal voor fietsers
Het beste fietsseizoen
Wegen en verkeer
Onderdelen en reparatie
Vervoer
Fietsroutes


Informatiebronnen
Kaarten
Reisgidsen
Boeken
Verhalen van fietsers
Organisaties
Internetsites

Afbeelding
Foto: Gudy Rooijakkers (2006)
0 x
Help andere Wereldfietsers een handje. Zet je reisverslagen, emails, tips, anecdotes en andere landeninformatie op het forum! Alle informatie is welkom!

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:26

Bevolking en taal

Bevolking
De bevolking is zeer gastvrij en zeer nieuwsgierig. Je wordt snel uitgenodigd en ze willen allemaal weten wat je komt doen, waar je vandaan komt, hoe je heet, etc. En ze vragen hoeveel je fiets kost en of ze die kunnen kopen. Ga daar maar liever niet op in.

Taal
• Oezbeeks (Turks verwant) is de officiele landstaal, maar vrijwel iedereen spreekt ook Russisch. Slechts een enkeling spreekt Engels, Duits of gezien de grote hoeveelheid Franse toeristen die het land bezoeken wat Frans.
• Het schrift is nog voor een deel in het Cyrillisch. Men bevindt zich echter in een overgangsfase naar het Latijnse schrift. Langzaamaan wordt alles dus steeds beter leesbaar.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 04 sep, 2008 07:56, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:27

Overnachten

In Oezbekistan ben je officieel verplicht je voor iedere overnachting te (laten) registreren. Slaap je in een hotel dan wordt dit voor je verzorgd. Bij het verlaten van het land dienen alle nachten compleet te zijn. Er staat een hoge boete op het niet geregistreerd rondreizen. De praktijk blijkt gelukkig soepeler te zijn. Missen er een aantal nachten dan zal daar waarschijnlijk niet moeilijk over worden gedaan. Er doen diverse verhalen de ronde. Een ervan is dat je moet zorgen dat je de eerste drie nachten in een hotel overnacht. Een ander verhaal is dat je maximaal drie nachten aaneengesloten mag missen tussen de geregistreerde.


Kamperen
• Campings zijn er niet, wild kamperen vormt geen probleem. In de woestijngebieden is het vinden van water soms een probleem. Neem zelf waterzakken mee om die onderweg te kunnen vullen. Bovendien is het vinden van een beschutte plek moeilijk. In de bergen daarentegen is dat geen enkel probleem.
• Kamperen is tussen Bukhara en Samarkand erg lastig vanwege de vele natte katoenvelden en de dorpen.

Ho(s)tels
• Er zijn goedkope hotels, maar je moet die wel weten te vinden. Voor buitenlanders zijn de normale hotels zeer duur.
• Tip van Whisky uit 2008: vraag op het Registan in Samarkand naar meneer Aschur. Hij heeft een winkeltje in de Ulughbek Medressa en hij verhuurt een 3 kamer woning voor 10E per nacht met keuken, douche etc De kamer is slechts 100 meter van het Registan en is groot genoeg voor 8 gasten!
• Een ideale overnachtingsplek (met registratie) voor fietsreizigers in Bukhara is de B&B van Madina en Ilyos. Vriendelijk lui, uitstekende koks en spotgoedkoop. Je kunt er je was doen en onderhoud plegen aan je fiets. Je vind ze aan de Mehtar Anbarstreet nummer 18. Westelijk van het Labi-house voorbij het Azia Bukhara hotel. In de steeg links, de blauwe deur.

Particulieren
• In kleinere plaatsen word je vaak uitgenodigd om te blijven slapen.
• Het is soms mogelijk in een school, sportgebouw, etc te overnachten.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 04 sep, 2008 07:45, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:28

Eten en drinken

• In de woestijnen is het vinden van betrouwbaar water moeilijk. Water in flessen is daar nauwelijks te koop. Beter kun je thee drinken in een Tsjajchana.
• Volop goedkope restaurantjes maar de kwaliteit is vaak ver te zoeken en met de hygiene neemt men het niet zo nauw. In elk dorpje is wel een tsjajchana te vinden, waar je kunt eten en thee drinken.
• John en Gudy (2006): "Als je een beetje een stevige maag hebt, dan zul je het wel overleven."
Het regionale gerecht voor geheel Centraal Azie is plov: rijst met hompen vlees en slierten wortel, druipend van de olie en het vet. Afhankelijk van de streek worden nog verschillende ingredienten toegevoegd. En dan is er natuurlijk nog Shashlik... Overal op straat kom je barbecue standjes tegen. Shorba (soep) is over het algemeen stevig gevuld, meestal met vlees, wortel en aardappel, soms ook met pasta. Samsa zijn bladerdeegdriehoekjes gevuld met uien en schapenvlees of (als je geluk hebt) uien en kikkererwten.
• Brood wordt soms gebakken in een tandoor (kleioven), het is compact voedzaam en niet flauw.
• Op de bazaar kan je in een afgeknipte petfles de basis van nougat kopen. Heerlijk als broodbeleg.
• John en Gudy vinden Oezbekistan een van de meest vegetariër onvriendelijke landen: "Vlees zit werkelijk in ALLES!! We hebben ook veel, in onze ogen, walgelijk voedsel voorgeschoteld gekregen zoals ruggewervels, ogen en ingewanden."
• In het najaar tijdens oogsttijd is overal langs de kant van de weg en elders fruit te koop. Vaak krijg je het als fietser kado. Neem een zak rijst van de bazaar mee, kook al die vruchten en je hebt een heerlijk ontbijt of lunch. Een goed alternatief voor vegetariers.
• Het water is doorgaans van slechte kwaliteit, behalve in de berggebieden. Alleen op grote hoogte zijn er geen stroompjes meer.
• In bewoonde gebieden kun je water in flessen krijgen.
• Overal zijn wel kleine zaakjes te vinden die van alles verkopen.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op di 23 sep, 2008 15:06, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:29

Gezondheid en veiligheid

Gezondheid
• In iedere grote plaats vind je één of meerdere apotheken. Medicijnen zoals b.v. antibiotica zijn hier zonder recept verkrijgbaar.
• Volgens de reisgidsen is een verblijf in een ziekenhuis niet aan te raden.
Evacueren naar een ziekenhuis in de enigste optie in geval van ernstig letsel of aandoening.

Veiligheid
Oezbekistan is een politiestaat! Overal kom je agenten (Militsia) in het groen tegen, vooral in de hoofdstad Tashkent. Alles en iedereen wordt in de gaten gehouden. Op de toegangswegen naar de steden en grotere plaatsen tref je diverse raodblocks aan. Normaal gesproken schenkt men aan een fietser weinig aandacht en kun je zonder problemen passeren. Maar let wel op hoe je je gedraagt, negeer je de agenten volkomen dan loop je grote kans om terug geroepen te worden en al je tassen te moeten uitpakken. Vriendelijk blijven, handen schudden en vertellen over je reis voorkomt veel ellende. T.o.v. het verleden schijnt de situatie wel te zijn verbeterd. Van Franse reizigers werd vernomen dat hun ambassade brieven verstrekt die in geval van politiecontrole tot nut kunnen zijn. Hierin wordt gesteld dat de betreffende persoon onder bescherming staat van de ambassade en men wordt verzocht hem / haar met rust te laten. De Nederlandse consul zegt in een emailwisseling niet bevoegd te zijn dergelijke brieven te verstrekken.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op wo 24 sep, 2008 15:18, 5 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:30

Andere wetenswaardigheden

• Omdat je vaak uitgenodigd wordt, is het raadzaam kleine kadootjes mee te nemen vanuit Nederland (anzichtkaarten of foto's van je huis of van je familie).
• De lokale munt is de Sum. Deze munteenheid is zeer vermoedelijk niet in NL verkrijgbaar.
• Dollars worden overal geaccepteerd. Waar je kunt pinnen, kun je ook dollars pinnen.
• In vijf-sterren hotels kun je pinnen in dollars.
• De dollars kun je op de bazaar wisselen voor sum. Neem wel een ruime portemonnee mee, want voor 100 dollar krijg je een hele stapel biljetten.
• In de meeste stadjes hebben ze wel internetcafés. In de bergregio's is er nog geen internet aansluiting. (2006)
• Je mobiel heeft in de steden en grote dorpen bereik.
• Als je naar Nederland wilt bellen, moet je eerst 81031 intoetsen en dat het nummer dat je wilt bellen (zonder 0).
• Voor mannen zijn er niet zoveel kleding restricties (misschien enkel in de echt afgelegen regio’s waar je beter geen korte broek kunt dragen). Voor vrouwen geldt dat ze zich conservatief moeten kleden.
• Islam wordt in Oezbekistan niet heel erg gepractiseerd. Tijdens Ramadan kan je overal overdag goed eten. Vrouwen kunnen zich goed bewegen over markten zonder lastig gevallen te worden door mannen. Er hangt een leuke ontspannen sfeer op markten.
• Voor het verkrijgen van een visum heb je een uitnodigingsbrief (LOI) nodig. Deze is via internet binnen 10-14 dagen te regelen bij Stantours (goede service). Ook d.m.v. een aanbevelingsbrief van de Nederlandse ambassade moet het lukken. De wachttijd voor je visum is dan wel langer. Ben je op de fiets onderweg (vanuit Nederland) dan is het consulaat in het noorden van Teheran (Iran) een goede locatie om je visum te krijgen.
Harry: Bij Stantours vroeg men naar een aanstellingsbrief van een werkgever. Lastig als je die niet hebt. Tip: geef gewoon een adres op met naam telefoonnummers e.d. het lukt dan ook. Ze controleren het niet.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 27 jul, 2008 13:44, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:30

Beste fietsseizoen

• Het beste fietsseizoen is van maart tot mei en van september tot november. Dan heb je lekker mild warm weer. Wel kan er in het vroege voorjaar of het late najaar in de bergen en in de woestijn erg koud zijn. ‘s Nachts is het er koud, overdag rond de 20 à 25°C.
• In andere jaargetijden is het snikheet (40+ in de zomer) of vrij koud (rond 5 graden in de winter).
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 24 nov, 2006 22:16, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:31

Wegen, verkeer, bewegwijzering

Wegen
• Wegkwaliteit in het algemeen goed. In de bergen soms wat minder. Er zijn vrijwel alleen hoofdroutes (zeker in de woestijnen).
• De smalle wegen kunnen variëren van slecht asfalt tot steenslag.

Verkeer
• De wegen rond de steden zijn tamelijk druk, maar je hebt er niet zoveel last van.
• In de rest van het land kan het erg rustig zijn. Hier is verkeer een zeldzaam fenomeen (ezels daargelaten).
• In Uzbekistan wordt veel gefietst en je hebt onderweg veel aanpraak. Echter wonderlijk genoeg niet in een stad als Tashkent terwijl de stad met zijn brede lanen zich daar prima voor leent.

Bewegwijzering
• De bewegwijzering is schaars en bevindt zich niet altijd op even logische plaatsen. Als je net een afslag hebt genomen is er de kans dat je na enkele kilometers een bord treft. Jammer als je de verkeerde keuze hebt gemaakt.
• Vrijwel alle namen zijn ondertussen in het Latijns schrift, evenals de straatnamen in de steden, hier en daar echter nog in het Cyrillisch.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 19 sep, 2008 12:30, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:31

Onderdelen en reparatie

• In steden kan je op de markt fietsonderdelenhandelaren vinden. Verwacht geen superonderdelen, wel banden (26", 28" en vouwfiets maten), trappers, eenvoudige remmen, alles van dubieuze Chinese / Russische kwaliteit.
• In Samarkand vind je drie fietsen winkels in de Penjikent straat (Penjikent kuchasi).
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 22 aug, 2008 13:27, 5 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:32

Vervoer

Voortransport
• Je kunt overland reizen maar dat geeft wel een boel heisa met visums (Rusland-Kazachstan, Turkije-Georgie-Azerbaijan-Turkmenistan of Turkije, Iran, Turkmenistan (5 daags transitvisum)).
• Er zijn vluchten naar Tashkent vanuit verschillende steden in Europa.

Binnenlands vervoer
• Met Russische toestellen worden de binnenlandse verbindingen verzorgd. Fiets kan wel mee, maar soms moet je bijbetalen.
• Bussen zitten altijd heel erg vol, je moet bovendien lang wachten. Het meenemen van de fiets hangt sterk af van de chauffeur. Ritten zijn wel heel goedkoop. Het meeste openbaar vervoer gebeurd met de mini Deawoo Damas busjes en hier past absoluut geen fiets in.
• John en Gudy (2006): "Tip: In de grote steden vind je in de drie sterren en meer hotels veel westerse toeristen gezelschappen. Als je aan de toerleider vraagt of je meemag is dat meestal geen probleem. Tijdens de rit krijg je veel toeristische informatie."
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 19 sep, 2008 12:35, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:33

Fietsroutes

In het zuiden van Oezbekistan tussen Samarkand en Termiz is het aangenaam fietsen, zowel op de doorgaande wegen als de smalle weggetjes. Ieder dorp heeft een kruidenier met alle levensbehoeften.
Hotels zijn er niet. Dit deel van het land is behoorlijk bergachtig.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op za 25 nov, 2006 12:41, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:33

Kaarten

• Pilotenkaarten 1:500.000; Amerikaanse stafkaarten, in Nederland verkrijgbaar (maar niet ter plekke), gedetailleerd, maar niet altijd correct.
• Gizi Map "Central Azia" (1:750.000). Redelijke kaart.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op za 25 nov, 2006 12:44, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:34

Reisgidsen

• Calum Macleod & Bradly Mayhew "Uzbekistan: The golden road to Samarkand." Een geschenk voor je boekenkast. Veel geschiedenis, wetenswaardigheden en hotels. Ook de streken buiten het toeristen circuit komen aan bod.
• Cadogan Guides "Central, Asia The Practical Handbook". Veel praktische en bruikbare informatie over land, cultuur, ed.
• Lonely Planet "Central Asia" (4e editie, augustus 2007).
Laatst gewijzigd door Landeninfo op wo 24 sep, 2008 15:07, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:34

Boeken
Laatst gewijzigd door Landeninfo op za 25 nov, 2006 12:43, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:35

Verhalen van fietsers

Reisverslagen in de Wereldfietser en andere tijdschriften

Reisverslagen op het Forum

Reisverslagen elders op het Internet
• Harry Wagenaar (2008): http://fietsenaar.reismee.nl
• Wilbert Thoonen fietste in 2007 door Oezbekistan op zijn route naar Australië: www.wilbertgatochfietsen.nl
• "Cycling Dutch girl" Mirjam fietste in 2007 door het land: www.cyclingdutchgirl.waarbenjij.nu
• John en Gudy fietsen in 2006 door Oezbekistan en Tadzikistan: www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?t=4658
• Whisky fietste in 2007 door Uzbekistan: http://itchy-wheels.exploder.org


Afbeelding
Foto: Gudy Rooijakkers.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 22 aug, 2008 13:33, 10 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:36

Organisaties

• Het Nederlands consulaat in Tashkent: Building 3, App 74, Kh Samatovoy Street, Tashkent 100000, e-mail: nlconsulate.tashkent [at] gmail.com
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 04 sep, 2008 08:07, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninfo Oezbekistan

Berichtdoor Landeninfo » zo 09 okt, 2005 18:36

Internet sites

www.fahrradreisen.de : fietsinformatie
www.oezbekistan.startpagina.nl
www.uzbekistan.com : Uzbekistan homepage
www.advantour.com/uzbekistan : algemene informatie
www.hansrossel.com/reisgids/uzbekistanPR.html : algemene informatie
www.stantours.com/uz_index.html
www.uf.uz : toeristische informatie
www.orexca.com : toeristische informatie
www.silk-road.com : de zijderoute
www.bukhara.net : informatie over Bukhara
www.dreambukhara.org : informatie over Bukhara


Klik hier voor algemene sites over:

• Gezondheid en veiligheid
• Visa en adressen van ambassades
• Reisgidsen en kaarten
• Internetcafés
• Wisselkoersen
• Fietsverhalen
• Fietsvervoer
Laatst gewijzigd door Landeninfo op za 25 nov, 2006 13:09, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Gebruikersavatar
edith vermeulen
Forum Lid
Berichten: 17
Lid geworden op: 01 januari 2008
Locatie: amsterdam
Landeninfo schreef:Overnachten

Onze ervaring bij Madina in Bukhara was minder positief (februari 2009). Ze vroeg 15 dollar per nacht per persoon, uiteindelijk hebben we 11 dollar p.p. betaald. Je moet er hard afdingen en ze kon uiteindelijk ook geen registratie geven!! Dit is ook de ervaring van andere fietsers/gasten die we ontmoet hebben. Na 2 nachten zijn we naar een andere B&B gegaan voor 14 dollar voor 2 personen gezamenlijk : Havzi Qozikalon Street nr. 7 bij Gaburova Oltinoy (email: oltinoy_92@mail.ru). Zij bood ongeveer hetzelfde voor minder geld, ook hier moet je wel afdingen zoals op de meeste overnachtingsplekken.
In Oezbekistan ben je officieel verplicht je voor iedere overnachting te (laten) registreren. Slaap je in een hotel dan wordt dit voor je verzorgd. Bij het verlaten van het land dienen alle nachten compleet te zijn. Er staat een hoge boete op het niet geregistreerd rondreizen. De praktijk blijkt gelukkig soepeler te zijn. Missen er een aantal nachten dan zal daar waarschijnlijk niet moeilijk over worden gedaan. Er doen diverse verhalen de ronde. Een ervan is dat je moet zorgen dat je de eerste drie nachten in een hotel overnacht. Een ander verhaal is dat je maximaal drie nachten aaneengesloten mag missen tussen de geregistreerde.


Kamperen
• Campings zijn er niet, wild kamperen vormt geen probleem. In de woestijngebieden is het vinden van water soms een probleem. Neem zelf waterzakken mee om die onderweg te kunnen vullen. Bovendien is het vinden van een beschutte plek moeilijk. In de bergen daarentegen is dat geen enkel probleem.
• Kamperen is tussen Bukhara en Samarkand erg lastig vanwege de vele natte katoenvelden en de dorpen.

Ho(s)tels
• Er zijn goedkope hotels, maar je moet die wel weten te vinden. Voor buitenlanders zijn de normale hotels zeer duur.
• Tip van Whisky uit 2008: vraag op het Registan in Samarkand naar meneer Aschur. Hij heeft een winkeltje in de Ulughbek Medressa en hij verhuurt een 3 kamer woning voor 10E per nacht met keuken, douche etc De kamer is slechts 100 meter van het Registan en is groot genoeg voor 8 gasten!
• Een ideale overnachtingsplek (met registratie) voor fietsreizigers in Bukhara is de B&B van Madina en Ilyos. Vriendelijk lui, uitstekende koks en spotgoedkoop. Je kunt er je was doen en onderhoud plegen aan je fiets. Je vind ze aan de Mehtar Anbarstreet nummer 18. Westelijk van het Labi-house voorbij het Azia Bukhara hotel. In de steeg links, de blauwe deur.


Particulieren
• In kleinere plaatsen word je vaak uitgenodigd om te blijven slapen.
• Het is soms mogelijk in een school, sportgebouw, etc te overnachten.
0 x


Terug naar “Azië”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron