Landeninformatie Portugal

Vragen, verhalen en adviezen over bestemmingen in Europa.
Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninformatie Portugal

Berichtdoor Landeninfo » wo 09 jul, 2003 23:00

Fietsen in Portugal

Algemene informatie
Bevolking en taal
Overnachten
Eten en drinken
Gezondheid en veiligheid
Andere wetenswaardigheden


Informatie speciaal voor fietsers
Het beste fietsseizoen
Wegen en verkeer
Onderdelen en reparatie
Vervoer
Fietsroutes


Informatiebronnen
Kaarten
Reisgidsen
Boeken
Verhalen van fietsers
Organisaties
Internetsites
Laatst gewijzigd door Landeninfo op za 12 nov, 2005 13:37, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:02

Bevolking en taal

Bevolking
• De mensen zijn erg vriendelijk, enthousiast en behulpzaam. In het noorden is men vriendelijker, maar ook ingetogener dan elders. Ook de Portugezen zelf kennen dit onderscheid. Het zou te maken hebben met het harde winterklimaat in het noorden. Zuidelijker word je als vrouw vaker aangesproken dan je lief is.

Taal
• Naast Portugees spreekt men ook wel wat Spaans en vaak is er wel iemand in de buurt die Frans spreekt. Soms kom je ex-gastarbeiders tegen die prima Duits of zelfs Nederlands spreken. Het is altijd handig om een paar woorden Portugees te kennen.
• Marian (2008): "Ondanks mijn goede Spaans en Frans lukte het mij vaak niet om de informatie van de Portugezen te begrijpen."
• Ook op Madeira spreekt de bevolking Portugees, maar kun je in de toeristische sector prima met Engels terecht. Op het 'platteland' kan je je met Spaans of Frans redelijk verstaanbaar maken.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 07 nov, 2008 11:31, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:03

Overnachten

Kamperen
• In de toeristische gebieden kun je van camping tot camping fietsen. In de vakantietijd zijn deze druk, maar er is altijd wel plaats. De ondergrond is nogal hard, een tenthamer is aan te bevelen. Buiten de toeristische gebieden liggen campings vaak ver uit elkaar.
• In niet-toeristische gebieden kun je wild kamperen. De bevolking vindt dit ook gewoon en zullen je niet aangeven bij de lokale autoriteiten.
• Op Madeira is één officiële camping, in Ribeira da Janela in het noordwesten, op ca. 2 km van Porto Moniz.

Ho(s)tels
• In Portugal hebben veel plaatsen een pension. Hoe verder van de toeristische bestemmingen hoe goedkoper ze worden.
• Op Madeira zijn betaalbare pensions en eenvoudige hotels (25-30 euro voor een 2 persoonskamer met douche/wc op de kamer, 2007) in ieder dorp van enige omvang.

Particulieren
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:06, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:07

Eten en drinken

• Uiteten is goedkoop is Portugal. In elk dorpje is wel een restaurant met een goedkoop dagmenu. De porties zijn altijd groot en een glaasje wijn is vaak inbegrepen. Vaak zijn dorpjes helemaal uitgestorven, maar blijkt het restaurant vol te zitten.
• Als vegetariër is het wat meer zoeken, maar er is voldoende keuze.
• In de grotere dorpen zijn supermarkten die vergelijkbaar zijn met die in Nederland. De supermarkten zijn vaak ook tot in de avond en op zondag open. Kleine dorpen hebben vaak wel een klein winkeltje met een noodzakelijk aanbod. Benzinepompen zijn er niet veel, dus voor drinken en snacks zul je door moeten fietsen naar een dorpje.
• Veel dorpen hebben pompen of een bron. Dit water is goed te drinken. Ook het water uit de bronnetjes langs de bergwegen is goed.
• Drinkwater uit flessen is op veel plaatsen te verkrijgen.
• Op Madeira prijkt de afschrikwekkende diepzeevis 'Espada' (degenvis) geserveerd met banaan (pisang goreng) op iedere menukaart. Een andere regionale specialiteit is de Espedata (vleesspies). De porties zijn groot en vaak ben je niet meer dan rond de 10 euro kwijt voor een maaltijd incl wijn.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:07, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:09

Gezondheid en veiligheid

• Portugal is een veilig land, zeker in het oosten waar alleen eenvoudige mensen wonen en iedereen in de dorpen elkaar kent. Hebzucht lijkt deze mensen volkomen vreemd.
• Madeira: Op straat is het bijzonder schoon, weinig zwerfvuil, overal werd er geveegd en zelfs de openbare toiletten zagen er over het algemeen schoon uit. Overal staan recycling containers waar het afval gescheiden wordt afgevoerd. Zorgen over het stelen van je fiets hoef je er niet te maken, op dit eiland wordt nauwelijks gefietst.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:10, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:10

Andere wetenswaardigheden

• In Portugal wordt betaald met de Euro.
• Met pinpas en credit card kun je overal geld opnemen, maar verwacht niet diep in het binnenland in ieder dorpje een pinautomaat.
• Met je mobiele telefoon heb je bijna overal bereik.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 23 dec, 2005 17:22, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:12

Beste fietsseizoen

• Algarve: De lente is het meest geschikt voor Algarve en het omringende binnenland. In de zomer is het er ondraaglijk heet.
• Centraal- en noord-Portugal: Het beste weer is in mei-juni en september met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In het droge deel van het binnenland koelt het 's nachts dan wel fors af. In augustus is het meestal warm maar 's nachts is een slaapzak nodig, soms regen en naar het zuiden toe steeds warmer tot sommige dagen heet.
• In de bergen is het ook in de zomer goed te doen.
• Op Madeira is het klimaat er het gehele jaar door ideaal om te fietsen. Gemiddelde temperaturen liggen vrij constant rond de 20 graden, in de winter kan het wat frisser en natter zijn. Over het algemeen is de noordelijke helft van het eiland koeler en natter dan de zuidelijke. Vaak kan het beneden de 1000 m bewolkt en fris zijn terwijl het bovenop de toppen en het plateau zonnig en warm is.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:09, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:14

Wegen, verkeer, bewegwijzering

Wegen
• Centraal- en noord-Portugal: De wegen buiten de bebouwde kom zijn meestal van goede kwaliteit. Binnen de bebouwde kom zijn de wegen vaak aangetast door de warmte, waardoor er sporen in het wegdek zitten. In het binnenland zijn veel bergwegen met passen tussen de 800 en 1200 meter hoog. Deze passen zijn vaak heel gelijkmatig en vaak niet steiler dan 7%. In het binnenland volgen de wegen vaak niet de dalen, waardoor er veel geklommen dient te worden.
Liz (hoogseizoen 2004): "In het binnenland van Noord-Portugal vond ik het verkeer erg druk in vergelijking met Spanje. Automobilisten houden nauwelijks rekening met fietsers en scheren rakelings langs je. Extra moeite steken in het vinden van kleine (onverharde) weggetjes (goed kaartmateriaal) lijkt me raadzaam."
Marian (hoogseizoen 2008): "Ik heb in Noord-Portugal veel goed asfalt getroffen, weinig verkeer en vrijwel iedereen hield goed rekening met fietsers."
• Algarve: De kleinere wegen variëren van goed tot slechte kwaliteit. Tussen de dorpjes zijn veel onverharde wegen. Met name in het oosten zijn de wegen slecht: veel klinkers of een opgelapte weg met kuilen en hobbels.
• Luddo en Minko Oh (2007): "Op Madeira wordt stevig aan de weg getimmerd. De 'Via Rapida', een 4 baans autosnelweg rond het eiland, is al voor 3/4 klaar. Dit is prettig voor de fietsers want de oude rondweg ("antiga 101") is daardoor verkeersarm nu al het zware (vracht)verkeer door de tunnels gaat. Hoewel de buschauffeurs als idioten rijden houdt men voldoende rekening met fietsers. De asfaltwegen zijn meestal in prima staat. Wil je Madeira verkennen op de fiets dan moet je geen hekel hebben aan het rijden van cols. De wegen zijn bochtig, smal en steil, vrijwel nergens vlak! Verder is een lamp voor de onverlichte tunnels handig (zeker als de fietsvakantie wordt gecombineerd met wandeltochten langs de Levada's - irrigatiekanaaltjes- is een zaklamp zelfs onmisbaar)."

Verkeer
• Centraal- en noord-Portugal: De wegen zijn rustig in het binnenland. In (de buurt van) de steden zijn vooral de hoofdwegen druk. Automobilisten zijn niet gewend aan fietsers en vooral tegemoetkomend verkeer kan roekeloos inhalen.
• Algarve: De hoofdwegen zijn druk en vaak snelwegachtig. Een aantal doorgaande wegen zijn verboden voor fietsers. De kustweg tussen Faro en Albufeira meer een snelweg en is ondanks een brede vluchtstrook onaangenaam om te fietsen. In de serras buiten het toeristisch gebied ben je soms urenlang alleen op de weg.

Bewegwijzering
• De bewegwijzering is vaak alleen aanwezig op de hoofdwegen. Op binnenwegen ontbreekt deze vaak. Marian 2008: "Wij hebben erg veel plezier gehad van onze tom-tom, die ons een aantal malen weer op de juiste weg heeft gezet."
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 07 nov, 2008 11:37, 10 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:15

Onderdelen en reparatie

• In Portugal wordt bijzonder weinig gefietst, dus reken niet teveel op service, kennis of onderdelen. Het is dus verstandig om zelf reserveonderdelen mee te nemen en enige sleutelervaring te hebben.
• In de steden zijn wel fietsenmakers te vinden.
• Op Madeira vind je een fietsenzaak in Funchal, in een straatje nabij de Kathedraal da Sé.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:14, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:18

Vervoer

Voortransport
• Vliegtuig: Verscheidene luchtvaartmaatschappijen, zoals Martinair, KLM en TAP vliegen op Faro (Algarve), Lissabon en Porto. Het meenemen van de fiets is per maatschappij verschillend en is aan verandering onderhevig. Informeer bij het boeken naar de voorwaarden voor fietsvervoer.
• Madeira: Transavia vliegt rechtstreeks tussen Amsterdam en Funchal. Directe vluchten naar Funchal vanuit Brussel zijn mogelijk met Jetair en Thomas Cook Airlines, die af en toe stunten met de prijs. TUIFly vanuit Duitsland heeft ook soms zeer voordelige tarieven op Funchal. Informeer bij het boeken naar de voorwaarden voor fietsvervoer.
• Madeira: Van/naar Madeira Airport loopt alleen de via Rapida, een 4-baans autosnelweg. Er staan echter geen verbodsborden voor fietsers en de autosnelweg is niet al te druk. Over het voetpad fietsen kan ook prima (richting Machico vrij smal voetpad) totdat je de oude rondweg kruist en de autoweg kan verlaten.

Binnenlands vervoer
• Bus: In Algarve het meenemen van de fiets in de bus niet mogelijk. Alleen in expresbussen van de Algarve naar Lissabon of Porto of terug. In noord-Portugal kan je altijd met een bus mee, ze laten je niet staan.

Over fietsvervoer in trein en metro schreef Luc Oteman in 2007 het volgende:
• Fietsvervoer is niet mogelijk in de Alfa Pendular (hoge snelheidstrein) en in de Intercidades (intercities). Fietsvervoer is wel mogelijk op de regionale treinen van Portugal (Comboios Regionais) en ook op het stadsnet van Lissabon, Porto en Coimbra (Comboios Urbanos)
• In Lissabon zijn deze Urbanos de lijnen van Sintra, Cascais, Azambuja en Sado. Het fietsvervoer op deze lijnen is gratis op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Op werkdagen betaal je 1,50 Euro voor een enkele reis en 2,50 Euro voor een retour.
• In de metro van Lissabon is fietsvervoer uitsluitend toegestaan op werkdagen na 20.30 uur en op zaterdagen en zon- en feestdagen. Een kaartje is niet vereist.
• In Porto bestaat het stadsnet uit de lijnen naar Aveiro, Braga, Marco en Guimarães. Het vervoer is alleen toegestaan buiten de spits (tussen 9.30 en 17.00 uur en van 19.00 t/m de laatste trein) Er zijn 6 plaatsen per trein, 3 aan ieder uiteinde. Het is gratis in het weekend en op feestdagen en kost 1 Euro op werkdagen.
• In de metro van Porto is het meenemen van fietsen toegestaan; toegang alleen via de achteringang van de trein.
• Fietsvervoer is bovendien gratis op de regionale treinen, interregionale treinen en stadstreinen van Coimbra. Om met de fiets samen te reizen moet je wel navraag doen bij het loket waar je een pasagierskaartje moet kopen en waar bekeken wordt of het transport in de betreffende trein mogelijk is zonder het normale functioneren van die trein te hinderen.
Laden en lossen moet je zelf doen en het is de verantwoordelijkheid van de fietser om geen deuren en toegangen te versperren.
• Op de Lijn van Fertagus (opereert tussen Setubal en Almada net onder Lissabon aan de overkant van de Taag via o.a. Palmela en Pinhal Novo) is het meenemen van de fiets eveneens gratis. Er kunnen maximaal 2 fietsen per rijtuig mee en tijdens de spits is het op werkdagen bij grote drukte verboden.
• Op de site van de Portugese fietsersbond vind je (in het Portugees) info over het meenemen van de fiets in het openbaar vervoer: http://fpcubicicleta.no.sapo.pt/artigo/artigo16.html
• Op de site van de spoorwegen www.cp.pt is de info moeilijk vindbaar en staat verspreid op diverse plekken.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 07 okt, 2007 22:00, 7 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:25

Fietsroutes

• Luc Oteman beschrijft 46 routes in zijn boekje "Fietsen in Portugal" (zie reisgidsen).
• Vlieg & Fiets brengt een fietsrouteboekje uit met routebeschrijvingen in Portugal: www.vliegenfiets.nl .
• Kettler brengt twee Duitstalige fietsrouteboekjes uit voor noord- en zuid-Portugal. Voor meer informatie en updates zie www.kettler-verlag.de .
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 06 apr, 2006 21:49, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:32

Kaarten

• Michelin "Portugal" (1:400.000).
• Michelin "Madeira" (1:400.000). Goede kaart met hoogteverschillen. De enige camping staat erop. Gezien de schaalgrootte alleen bruikbaar als overzichtskaart.
• Falk "Portugal" (1:300.000). Een goede kaart, al is hij niet helemaal up-to-date. Hoogteverschillen zijn moeilijk af te lezen.
• Eurocart "Portugal" (1:300.000). Luc Oteman: "[deze kaart is] minder up to date dan Michelin, maar er staan wel veel meer wegen op. Wat onhandig in het gebruik want het is een grote tweezijdige kaart."
• Generalkarte "Algarve Portugal Süd" (1:200.000). Luc Oteman: "Dit is de beste kaart voor Zuid-Portugal. Helaas is er nooit een dergelijke kaart voor Noord-Portugal gemaakt."
• Hildebrands "Algarve" (1:100.000). Een goede kaart waarop de meeste wegen staan.
Instituto geografico da Exercito brengt stafkaarten uit van heel Portugal (1:50.000). Meer informatie bij loja[at]igeoe.pt .
• Freytag & Berndt "Madeira" (1:40.000). Prima fietskaart met hoogtelijnen en afstanden, actueel.
• Discovery Walking Guides "Madeira tour & trail map" (1:40.000). Met hoogtelijnen, prima wandelkaart met hoogteaanduiding en toeristische info, water- en scheurproof. Afstanden staan echter niet aangegeven.
• Madeira: handig gratis kaartje van het toeristenbureau (ook te downloaden op www.madeiratourism.com ) van het eiland + plattegrond Funchal.
• GPS kaarten voor Madeira vind je op http://mapcenter.cgpsmapper.com/maplist ... deira&det= en http://mac-im-netz.de/dateien/maps.html .
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:23, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:39

Reisgidsen

• Luc Oteman (2000) "fietsen in Portugal", uitg. Pirola, www.pirola.nl . Luc Oteman: "Er staat een zeer uigebreide update op mijn website ( www.opdefiets.net ), want het verandert snel in P. Wie hem bij mij bestelt stuur ik de update ( 5 pagina's ) mee."
• Kettler (2006) "Portugal per Rad, Bd. 1, Süden: Algarve - Alentejo". Handige Duitstalige gidsjes met duidelijke routebeschrijving. Voor meer informatie en updates zie www.kettler-verlag.de .
• Kettler (1997) "Portugal per Rad, Bd. 2, Norden". Handige Duitstalige gidsjes met duidelijke routebeschrijving. Voor meer informatie en updates zie www.kettler-verlag.de .
• John en Pat Underwood (2002) "Wegwijzer voor Madeira". Uitg. Sunflower.
• Rough Guides (2007) "Portugal". Heeft zowel Nederlandstalige als Engelstalige uitgave.
• Lonely Planet (2005) "Portugal".
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:28, 7 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:40

Boeken
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 23 dec, 2005 17:25, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:44

Verhalen van fietsers

Reisverslagen in de Wereldfietser en andere tijdschriften
• Bregje Boschker "Van de Pyreneeën naar Portugal." De Wereldfietser (Zomer 2007) pp. 10-11.
• Luc Oteman "Van Faro tot Porto: Boven struikachtige zonneroosje zweeft een enkele grijze wouw." De Wereldfietser (Voorjaar 2007) pp. 26-27.
• Jos Morren "Betrekkelijk paradijs: Rust, vergezichten en armoe in Portugal." De Wereldfietser (Lente 2003) pp. 29-31.
• Kees Swart "Fietsen in het hart van Portugal." Op Pad (December 2002) pp. 60-65. Dit verhaal staat nu ook op het internet, met veel foto's die niet eerder zijn gepubliceerd. Zie www.keesswart.nl/fietsreportages.htm .

Reisverslagen op het Forum

Reisverslagen elders op het Internet
• Jim van den Berg fietste in november 2007 een weekje in de Algarve en Alentejo. Pluspunten: echt heel mooi weer in een heerlijk ontspannen en relaxt zuid-europees tempo. Voor een impressie zie zijn website.
• Lees het reisverslag van Luddo en Minko Oh (2007) op hun websites: http://luddo.nl en http://wizardofoh.nl .
• Jelmar en Maarten fietsten in 2005 naar Portugal. Ze reden van Braganca, naar Evora en tenslotte naar Faro, allemaal door het binnenland: www.cyclingadventures.nl .
• Verslag van een fietser van de beklimming van de Torré. (Hoogste berg Portugese vasteland +/-2000M): www.opdefiets.net/cols4.htm .
• Peter de Rijk en Annemarie Verhallen hebben in Portugal gefietst (2001): www.dewijdewereld.net/index.htm
• Ralph Schneiders fietste in 1995 door Portugal: http://members.home.nl/fietsvakantiepagina .
• Luc Oteman (1993), "Machtig Madeira": www.opdefiets.net/verhaal7.htm .
Laatst gewijzigd door Landeninfo op di 20 nov, 2007 21:55, 12 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:45

Organisaties

• Federaçao Cicloturismo Portugueso: Avenida Migual Bombarda 147 2oD., 1000 Lisboa.
• Vlieg & Fiets : www.vliegenfiets.nl . Brengt fietsrouteboekjes met routebeschrijvingen in onder andere Portugel. Daarnaast kan deze organisatie je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en eerste dagen verblijf regelen.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 08 mar, 2007 22:05, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Portugal

Berichtdoor Landeninfo » do 04 aug, 2005 18:47

Internet sites

http://fietsvakantiepagina.nl/portugal.html .
www.madeiratourism.com : De site van het toeristenbureau van Madeira, waarop je onder meer een handig gratis kaartje van het toeristenbureau kunt downloaden.
www.madeira-bergziegen.com/paesse.htm : Cols op Madeira.


Klik hier voor algemene sites over:

• Gezondheid en veiligheid
• Visa en adressen van ambassades
• Reisgidsen en kaarten
• Internetcafés
• Pinautomaten
• Wisselkoersen
• Fietsvervoer
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 30 jul, 2007 19:41, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x


Terug naar “Europa”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron