Landeninformatie Cuba

Vragen, verhalen en adviezen over bestemmingen in Amerika.
Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Landeninformatie Cuba

Berichtdoor Landeninfo » do 03 jul, 2003 21:52

Fietsen in Cuba

Algemene informatie
Bevolking en taal
Overnachten
Eten en drinken
Gezondheid en veiligheid
Andere wetenswaardigheden


Informatie speciaal voor fietsers
Het beste fietsseizoen
Wegen en verkeer
Onderdelen en reparatie
Vervoer
Fietsroutes


Informatiebronnen
Kaarten
Reisgidsen
Boeken
Verhalen van fietsers
Organisaties
Internetsites
Laatst gewijzigd door Landeninfo op ma 14 nov, 2005 13:31, 3 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:00

Bevolking en taal

Bevolking
• De mensen zijn zeldzaam vriendelijk, behulpzaam en niet opdringerig.
• De bevolking is arm en uiteraard ben jij de rijke westerling die veel dollars bij zich heeft waar ze graag een graantje van meepikken. Vooral in Havana en Santiago kom je om de vijf minuten verkopers tegen die je sigaren of een vrouw aanbieden.
• Buiten deze steden zijn Cubanen meer oprecht om een praatje te maken. Kennis van de Spaanse taal is daarbij onontbeerlijk, omdat erg weinig Cubanen Engels laat staan Nederlands spreken.
• Mensen reageren enthousiast op de fietsen en zijn er inmiddels aan gewend dat die Nederlanders in hun land komen zweten op een fiets.

Taal
• Er wordt vrijwel uitsluitend Spaans gesproken. Enige kennis van de Spaanse taal is gewenst, zeker als je geïnteresseerd bent in het Cubaanse leven op het platteland. Het Spaans dat de Cubanen spreken heeft wle nogal een accent. Het is soms slecht verstaanbaar.
• Met Engels kun je nauwelijks terecht, behalve in sommige hotels.
• Harry (2008): Spaans is zeker een pre, wij hebben echter ook gekeken naar Casa's waar Engels werd gesproken en dan kom je echt in contact.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 21:53, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:11

Overnachten

Kamperen
• Echte campings voor tenten zoals in Europa vind je op Cuba niet.
• Soms kun je kamperen in de tuin bij plaatselijke families.
• Let op: De zogeheten campismos zijn beslist geen campings maar terreinen waar je een bungalow of hutje kunt huren; soms alleen voor Cubanen bedoeld, soms mogen ook buitenlanders hier gebruik van maken. Peter de Rijk (2008): "Ik betwijfel of je op zo'n campismo een tent zou mogen opzetten, de regels zijn erg streng."
• Tom Onderstal (2003): "We hadden geen tent bij ons, maar goede (wild)kampeermogelijkheden heb ik onderweg zelden gezien en campings bestaan volgens mij helemaal niet. Wel hebben we bij zogenaamde campismo popular overnacht, maar dit heeft niks met een camping te maken. Bij een campismo popular is het mogelijk om tegen een laag bedrag een huisje te huren."

Ho(s)tels
• Je kunt uitstekend overnachten in "Hotels Horizontes". Neem wel de fiets mee op de kamer.
• De staatshotels zijn erg basic, onpersoonlijk en duur.

Particulieren
• Blanche (2008): We hebben met name in de zogenaamde casa's overnacht. Dat was grandioos en de mensen waren erg aardig. Voor het beste eten in Cuba moet je ook in een casa zijn, het eten in de staatshotels is karig en niet al te lekker. In de casa's daarentegen grote porties homefood!

Een casa is ons gigantisch tegengevallen, namelijk casa Vivi Pandiello in Bahia Honda. O.a. omdat we gigantisch met de rekening bedonderd werden en bijzonder onbeschoft personeel (jawel personeel in een casa). Er is een hotel in Bahia Honda en in de buurt richting Pinar del Rio op de caratera norte twee campismo's en een casa. Deze staan aangegeven aan de weg.

Je krijgt vaak als de casa vol zit en er geen andere casa's meer zijn een illegale casa door de legale casa aangeboden. Dit is verboden en kan een hoge boete opleveren voor de Cubanen. Wij hebben drie keer illegaal geslapen. Een keer was het erg hush hush en mocht niemand je zien. De andere keren zaten we 's avonds gewoon voor het huis en wist iedereen ervan. Ik heb begrepen dat dat te maken heeft met hoe goed de mensen liggen in de buurt (en mogelijk ook bij de partij?). Ik denk dat de mensen zelf goed inschatten of het kan.
• Het slapen en eten bij particulieren is fantastisch! Via de “casas particulares” (let op de blauwe deurstickers) kom je in de wereld van een Cubaanse familie, inclusief hartelijkheid, locale geheimen, de problematiek van het land en, heel belangrijk, een goed bed en een bord vol warm en gezond eten. Inclusief diner en ontbijt kost het 20 tot 30 pesos convertible voor twee personen.
• Dorpjes lijken minder mogelijkheden te hebben en in Cuba moet met een vergunning hebben om een casa particular aan te bieden (veel controle).
• Illegale casas particulares zijn spannender, aangezien de eigenaar een enorm risico neemt. De boete is namelijk onmenselijk hoog. De prijzen en de service staan op hetzelfde hoge niveau.
• Tom Onderstal (2003): "Wij hadden veel moeite om een route uit te stippelen waarbij we iedere nacht in een hotel of een casa particular zouden kunnen overnachten (afstanden liepen uiteen van 70 kilometer tot 100 kilometer). We hebben af en toe in slechte accommodaties moeten slapen (bijvoorbeeld motel Bitiri in Mayari). Een overnachting in een casa particular is altijd aan te raden boven een hotel, omdat de kwaliteit en service hiervan tien keer beter is. Fietsen kunnen overal veilig gestald worden, maar bij hotels moet je af en toe een dollar aan de bewaker betalen. Hotels kostten tussen de 20 en 25 dollar voor een 2-persoons kamer. Een kamer bij een casa particular kost tussen de 15 en 20 dollar en een huisje bij een campismo popular ongeveer 12,50 dollar. In alledrie de gevallen is ontbijt niet inbegrepen."
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:16, 7 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:24

Eten en drinken

• Op de fiets in cuba kan eten een obsessie worden, omdat het soms lastig te krijgen is. Zorg dus dat je altijd een voorraad eten bij je hebt.
• Blanche (2008):Eten onderweg is inderdaad een probleem in cuba zeker in het oosten. Neem s'ochtends eten mee uit je casa en doe zoals de cubanen. Is er wat te koop, koop dat dan. De zogenaamde nationale pesos zijn een must voor fietsers. Vaak kan je onderweg alleen maar in deze eenheid betalen. Wij hadden er niet veel van nodig, voor 33 dagen hadden we genoeg aan een bedrag dat gelijk staat aan 20 euro's. Hiervoor konden we met name koekjes, soms een gebakje, met geluk fruit, soms een broodje en vooral veel zoals wij ze noemden 'frisdrank-bommen' (fles fanta (bah!) van 2 liter) kopen. Wat heel lekker is de soya-bananen-yoghurt en ook de koffie is goed te drinken.
• Winkels zijn er niet veel, en vaak is er weinig te koop. Uitzonderingen zijn de tiendas panamericanas, waar je met pesos convertibles (Cubaanse) cola en sinas, vruchtensap, koekjes, rijst, pasta, en soms creamcrackers kunt kopen. Winkels waar je met peso MN kan betalen verkopen meestal goedkope alcohol (1 liter 'vuurwater' voor 3-4 peso MN), refresco's (blikje cola 10 peso MN), broodjes, rijst en lokale sigaren etc.
• Je kunt lekker eten bij particulieren (paladar, of bij een overnachting in een casa particular). Dit in tegenstelling tot staatsrestaurants, waar er niet veel meer dan bonen, rijst, gefrituurde kip op het menu staan. Kosten ontbijt 2-3 peso convertible; diner 7 peso convertible.
• Langs de weg verkopen mensen lekkere sappen, fruit (bananen, mango's, en ananassen), en soms koeken en kleine voedzame pizza´s. Erg goedkoop, maar je moet wel met de peso MN betalen.
• Voor vegetariërs is het niet altijd eenvoudig. Ze kunnen bij een casa particular of paladar natuurlijk vragen om een vleesvrije maaltijd, al kan het wel eentonig worden (het wordt gewoon de maaltijd maar dan zonder vlees): veel rijst, bonen, spercieboontjes, komkommer, mango, banaan, sinaasappels, papaya al is e.e.a. ook seizoensgebonden.
• De kwaliteit van water varieert nogal. Het beste is om het ter plekke na te vragen. De lokale bevolking zuivert het water niet, haalt het vaak uit putten. Het is belangrijk veel drinken mee te nemen.
• Flessen met drinkwater zijn verkrijgbaar bij tiendas panamericanas. Kosten 1 peso convertible per 1,5 liter. Je hebt heel veel water nodig, dus dit wordt erg duur dus. Een waterfilter om kraanwater te gebruiken loont al gauw de moeite.
• Blanche (2008): Wij hebben een steripen voor Cuba aangeschaft en dat was een uitkomst. Water is niet altijd makkelijk te krijgen en vaak ook nog in kleine hoeveelheden en kleine flesjes. Met je eigen waterzuiverings-instalatie kan je in je casa tappen en onderweg. Spaart massa's tijd en plastic flessen.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:14, 5 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:26

Gezondheid en veiligheid

• Cuba is een veilig land. Het is een dictatuur met een uitgebreid politie-apparaat. In het toeristendeel van Havana staat op iedere hoek van de straat een soldaat. Ieder dorp is ingedeeld in zones die gecontroleerd worden door de partij.
• Neem voor de zekerheid wel je fiets mee naar binnen in het huis.
• Jonas de Jong (2007): "Vrijuit discussieren over de politiek is ons niet gelukt. Iedereen zegt dan dat het een fantastisch systeem is, dat Fidel de grote leider is en dat er niets gaat veranderen als hij overlijdt. Wat ze werkelijk denken weet ik niet."
• Jonas de Jong (2007): "Het is blijkbaar sinds 2005 verboden voor 'gewone' cubanen om met toeristen te spreken. Dit om gehassle over sigaren etc. te voorkomen. Dit maakt het contact natuurlijk wel lastiger, alhoewel het ook weer niet zo is dat iedereen daar voor terugschrikt."
• Tom (2003): "De frisdrank die je bij kraampjes langs de weg koopt, wordt niet van flessenwater gemaakt. Desondanks zijn we niet ziek geworden."
Laatst gewijzigd door Landeninfo op vr 30 mar, 2007 10:07, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:35

Andere wetenswaardigheden

Reisdocumenten
• Het visum is eenvoudig te verkrijgen bij het consulaat in Rotterdam, circa 20 dollar (2005).
• Als je met Martinair vliegt, kun je het visum ook vlak voor vertrek nog aan de Martinair-ticketbalie in de vertrekhal kopen.

Betaalmiddelen
• Buitenlanders mogen alleen in pesos convertibles betalen. Slechts een drankje en een hapje langs de weg kun je betalen in de peso monedo national, de munteenheid waarmee de Cubaan betaalt. Het is niet de moeite om veel van deze pesos in te slaan, omdat je er bijna niks voor kan kopen. Er gaan ongeveer 25 peso monedo national in 1 peso convertible.
• Je credit card wordt in grotere plaatsen geaccepteerd. Traveller cheque wordt soms moelijk over gedaan (american express).
• Pinnen kan alleen in Havana en Varadero.
• De meesten plaatsen hebben een tienda panamericana waar je met je pesos convertibles terecht kunt. Ze zijn relatief duur voor Nederlandse begrippen; laat staan voor de locale Cubaan.

Diversen
• Astrid: "in tegenstelling tot de informatie in reisgidsen en de landeninfo van Vlieg&Fiets doet je Europese GSM het wél op Cuba, voorzover je netwerkdekking hebt (in de grote steden). Meenemen dus."
• Peter de Rijk (2008): "In West- en Midden-Cuba is inmiddels vrijwel overal dekking met de GSM (uiteraard mits je provider een roamingsovereenkomst heeft met Cubacel)."
• Internet begint aardig te komen.
• Ati en Marise: "Cuba is een land in wanhoop door de politieke situatie, dat maakt het, helaas, ook bijzonder om het te bezoeken. Niemand weet hoe het na Fidel Castro eruit gaat zien, maar ik hoop beter voor de Cubaan."
• Harry: GPS schijnt officieel verboden te zijn. Wij hebben hem wel meegenomen, geen dure, want als hij in beslag wordt genomen heb je buikpijn, i.c.m. met waypoint van Global Cyclist was dit ideaal, zeker gezien de bewegwijzering.
• Blance: Het is verboden om een GPS mee te nemen naar Cuba stond er zelfs in de nieuwe folder over invoerrechten van de Douane op Varadero airport. Eentje meenemen is dan ook op eigen risico, er bestaat een kans dat je je dure apparaat kwijt bent. Overigens is het niet moeilijk navigeren in Cuba, er zijn niet zoveel wegen. Zelfs de steden zijn makkelijk.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:27, 8 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:38

Beste fietsseizoen

• Onze winter is een goede reistijd voor Cuba. Temperatuur ligt rond de 30 graden.
• De natte maanden zijn eind april t/m juli. Weliswaar geen hele dagen regen. In verhouding veel NO- en oostenwind.
• Tom Onderstal (2003): "Wij reisden rond in mei en juni, maar het was erg warm (elke dag 34 graden). Het was nog goed te doen, maar voor mensen die van wat koeler houden is de winter aan te raden. Overigens wordt het in Cuba nooit warmer dan 40 graden, maar door de hoge luchtvochtigheid voelde elke dag als de warmste dag van het jaar in Nederland. Neerslag hebben we slecht 1 dag overdag gehad, over het algemeen regent het 's avonds (onweer)."
Blanche (2008):Wij waren er toen het het heetst was namelijk in juli en augustus. Het was 36 graden! Fietsen is goed te doen als je eerst acclimatiseert en vooral 's ochtends fietst. Na twee uur waren we of in het water of binnen bij de airco :>. Het licht is trouwens bijzonder mooi rond half zeven s' ochtends.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:26, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:42

Wegen, verkeer, bewegwijzering

Wegen
• De wegen zijn goed tot zeer goed.
• Je mag over de snelwegen fietsen.

Verkeer
• Blance (2008): Wij fietsen door Oost en West Cuba. We gebruikten o.a. de lonely planet cyclinggids en reden wat meer. Oost Cuba is wat ruiger en verlatener en misschien wel het mooist als je moet kiezen tussen oost en west gezien de tijd. Onderweg stond er wel een brug op instorten tussen Marea del Portillo en Niquero. De rivier eronder diep en breed is moeilijk te overbruggen.(!)
De wegen in Cuba en vooral de mooiste zijn vaak slecht van kwaliteit. Vaak is het asfalt zo ver te zoeken dat off road als term beter op zijn plek is. Goed te doen als je fiets hierop is ingesteld.
Vrijwel nergens is het verkeer hinderlijk. Op onze route (zie mijn weblog) zou ik het gedeelte tussen Oost Havana en Mantanzas niet meer fietsen.
Vanwege glas op de weg, drukte en teveel uitlaatgassen.
• Met uitzondering van Havana en Santiago zijn de wegen niet druk. Zelfs op de autosnelweg kun je rustig fietsen. Eens in de vijf minuten komt een auto voorbij.
• Automobilisten houden goed rekening met de fietser. Het vele getoeter is goed bedoeld.
• Tom Onderstal (2003): "Wij hebben over kleine en grote doorgaande wegen gefietst, zonder dat we last hadden van het verkeer (in de zin van slecht rijgedrag of drukte). Wel braken die paar voertuigen die langs komen vaak een enorme zwarte walm uit."
• Cubanen fietsen zelf ook veel en af en toe fiets er wel eens iemand met je mee om een praatje te maken. Ook zie je regelmatig "paard en wagen" en ossewagens.

Bewegwijzering
• De bewegwijzering op de hoofdwegen is prima, daarbuiten minimaal. Een kompas kan nuttig zijn.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:24, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:45

Onderdelen en reparatie

• Reserve-onderdelen zijn nauwelijks te krijgen. Er zijn wel 28 inch banden te koop, maar gek genoeg passen die vaak net niet om onze velgen.
• Het is aan te raden zelf een reserve binnenband en buitenband mee te nemen en spaken. E.e.a. afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen op je fiets.
• De behulpzaamheid is groot, het lukt waarschijnlijk wel om een lift te krijgen, ook al is dat illegaal.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 05 aug, 2007 20:14, 2 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:49

Vervoer

Voortransport
• Vliegtuig: Verscheidene luchtvaartmaatschappijen vliegen op Cuba, waaronder Martinair en Transavia. Het meenemen van de fiets is per maatschappij verschillend. Altijd verstandig om bij het boeken naar de voorwaarden te informeren.
• Jonas de Jong (2007): "We zijn gevlogen met Martinair naar Havana. Geboekt via www.billiger-reisen.de voor € 1358 voor 2 personen inc alle kosten, behalve de fietsen. Dat scheelde een paar honderd euro met boeken direct bij Martinair. Plek voor de fietsen hebben we telefonisch gereserveerd bij Martinair. Wij moesten ongeveer 80 euro per fiets per enkele reis afrekenen bij vertrek (160 euro op schiphol, 160 euro bij vertrek uit Havana). Je hebt dan wel nog de volledige 20kg bagageruimte voor je overige bagage."
• Jim van den Berg (2007): "Wij hebben in april met Martinair gevlogen voor € 750,00 per persoon, daar komen de 2 x € 80,00 kosten voor de fiets nog bij."
• Vliegtuig: Bij de fietsvakantiewinkel kun je een "opstappertje" boeken naar Havana en Holguín (vlucht, 2 overnachtingen, vervoer naar hotel). Zie http://www.fietsvervoer.nl .
• Wanneer je terugvliegt, moet je luchthavenbelasting betalen op het vliegveld van Havana.

Binnenlands vervoer
• Bus: Je fiets kan mee in de Viazul bussen. Dat zijn speciale voor buitenlanders rijdende bussen. Ze zijn duurder dan de gewone bus, maar zijn een stuk comfortabeler (airco, stoel die achteruit kan, een rookverbod, een toilet en video). Deze bussen rijden echter alleen op de belangrijke hoofdroutes zoals van Havana naar Santiago en van Varadero naar Trinidad.
• Trein: Vervoer met de trein is goed te doen. Treinen zijn overigens erg langzaam en hebben daarbij nogal eens vertraging.
• Liften is (veel) sneller, goedkoper en leuker dan de bus of de trein.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 05 aug, 2007 20:20, 6 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 19:52

Fietsroutes

• De Cycling Lonely Planet beschrijft 42 routes over het eiland, een goed bruikbaar boek uit 2002, maar wordt vooralsnog niet meer in herdruk genomen.
• Ati en Marise: "Qua natuur is Cuba in het deel waar wij zijn geweest niet heel bijzonder, maar dat is natuurlijk zeer persoonlijk en afhankelijk van wat je reeds hebt gezien. De omgeving van Vinales is zeer groen, ook goed om een tochtje te wandelen. Verder schijn je goed te kunnen duiken en van het straand genieten. Ja, en Havana is een must."
• Vlieg & Fiets brengt een fietsrouteboekje uit met routebeschrijvingen in Cuba: www.vliegenfiets.nl . Dit boekje is alleen verkrijgbaar als je bij Vlieg & Fiets je reis boekt.
• Global Cyclist geeft een aantal fietsrouteboekjes uit voor Cuba en kan je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en de eerste dagen verblijf regelen. Ook het eind van je vakantie kan een overnachting en vervoer geregeld worden, ondersteund door een lokale agent. Zie www.global-cyclist.com .
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 05 aug, 2007 20:26, 6 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:00

Kaarten

• Nelles (1:775.000). Beviel Ati & Marise goed, ook voor de kleinere wegen. In NL kopen!
• Reise Know How (1:850.000). Bijzonder betrouwbaar.
• ITM (1:1.000.000)
• Hildebrands (1:1.100.000). Ondanks niet al te gedetailleerd wel goed bruikbaar. In NL verkrijgbaar.
• Freytag&Berndt (1:1.250.000)
• Insight (1:1.400.000)
• Tom Onderstal (2003): "We hebben in Cuba zelf een kaart gekocht van een schaal van ongeveer 1:250.000 (de exacte schaal staat niet op de kaart). Hij heet Guia de Carreteras de Cuba en is van Percorsi Immaginari en kostte 6 dollar. Het is een erg goede en gedetailleerde kaart, waar bijna alle wegen op staan. Ook is er reliëf op de kaart aangegeven. Ook erg handig is dat er een complete plattegrond van Havana is bijgesloten. Daardoor is het een stuk makkelijker om van de stad naar bijvoorbeeld het vliegveld te fietsen of naar Museo Hemingway."
• De kaarten van Guia de Carreteras vind je ook op deze site en vandaar te printen.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 05 aug, 2007 20:24, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:03

Reisgidsen

• Vlieg & Fiets "Cuba, de salsaroute en de tabaksroute". Dit boekje is alleen verkrijgbaar als je bij Vlieg & Fiets je reis boekt. Meer informatie via www.vliegenfiets.nl .
• Lonely Planet (2006) "Cuba"
• Lonely Planet (2002) "Cycling Cuba"
• Rough Guides (2005) "Cuba"
Laatst gewijzigd door Landeninfo op wo 06 dec, 2006 09:35, 4 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:04

Boeken
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:06

Verhalen van fietsers

Reisverslagen in de Wereldfietser en andere tijdschriften
• Geert-Jan Scholte "Gevederde vrienden." De Wereldfietser (Voorjaar 2004) pp. 6-7.
• Nanda Raaphorst "Zon en schaduw in Cuba: Hé Muchacha, ruilen van fiets?" Op Pad 2, 2007, pp. 26-31.
• "Rum en regen in Cuba: Fietsen door een eigenzinnig land." Op Pad (Mei 2001) pp. 108-113.

Reisverslagen op het Forum
• Jonas fietste in februari 2007 in Cuba. Je vindt zijn uitgebreide reisverslag op www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?t=5523 .
• Voor een reisverslag van Wim en Dagmar (2003) zie www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?t=634 .

Reisverslagen elders op het Internet
• Blanche, films en de allerbeste casa's zie mijn weblog. http://sammoresam.spaces.live.com/?lc=1043
• Harry en Henriette fietsten in 2008 op West Cuba, voor een verslag zie:
http://www.fietsvakantielinks.nl/harryo ... 202008.htm
• Op de site van Jim van den Berg een verslag van april 2007.
• Jouke en Ina fietsen in oktober 2005 met twee kinderen over het eiland: http://members.home.nl/joinsafe/about.htm .
• Bart Linssen fietste in 2004 op Cuba: www.bartlinssen.nl
• Peter de Rijk en Annemarie Verhallen hebben op Cuba gefietst (2003): www.dewijdewereld.net/index.htm .
• Dick en Els fietsten vanaf 1998 door diverse landen, waaronder Cuba (2003): www.dickenels.nl .
• Op http://home.tiscali.nl/roelenjolanda is een reisverslag terug te vinden over Cuba.
• Vakantiefietser Eric Schuijt geeft een reisimpressie op www.vakantiefietser.nl .
Laatst gewijzigd door Landeninfo op do 02 okt, 2008 22:29, 20 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:08

Organisaties

• Ambassade: Scheveningseweg 9; Den Haag; (31-70) 360 6061; www.embacuba.nl .
• Consulaat: Conradstraat 38; D-4-111; Rotterdam; (31-10) 206-7333/34; www.embacuba.nl . Hier kun je je visum regelen.
• Vlieg & Fiets: www.vliegenfiets.nl . Brengt fietsrouteboekjes met routebeschrijvingen in onder andere Cuba. Daarnaast kan deze organisatie je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en eerste dagen verblijf regelen.
• Global cyclist: www.global-cyclist.com . Geeft fietsrouteboekjes uit van o.a. Cuba en kan je vliegreis, vervoer vanaf het vliegveld en de eerste dagen verblijf regelen. Ook het eind van je vakantie kan een overnachting en vervoer geregeld worden, ondersteunt door een lokale agent.
Laatst gewijzigd door Landeninfo op zo 14 jan, 2007 20:48, 5 keer totaal gewijzigd.
0 x

Landeninfo
Forum Lid
Berichten: 2256
Lid geworden op: 03 juli 2003
Contacteer:

Cuba

Berichtdoor Landeninfo » wo 03 aug, 2005 20:08

Internet sitesKlik hier voor algemene sites over:

• Gezondheid en veiligheid
• Visa en adressen van ambassades
• Reisgidsen en kaarten
• Internetcafés
• Wisselkoersen
• Fietsverhalen
• Fietsvervoer
0 x


Terug naar “Amerika”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron