Torugart pas

Vragen, verhalen en adviezen over bestemmingen in Azië.
mwetsema
Forum Lid
Berichten: 27
Lid geworden op: 26 januari 2004
Locatie: Arnhem

Torugart pas

Berichtdoor mwetsema » wo 17 mar, 2004 19:56

Wie is er over de Torugart pas van Kirgizië naar China gefietst, en heeft daar informatie over?
Samen met een andere wereldfietser wil ik aankomende zomer gaan fietsen in Kazachstan, Kirgizië, via de Torugart pas naar China, en via de Karakoram Highway naar Pakistan.
Informatie over de Torugart pas is echter nauwelijks te vinden.

Bedankt, Maarten
0 x

Gebruikersavatar
Marco Meijerink
Forum Lid
Berichten: 1956
Lid geworden op: 21 mei 2002
Locatie: Krimpen aan den IJssel
x 40
Contacteer:

Berichtdoor Marco Meijerink » vr 19 mar, 2004 17:48

Hoi Maarten,
Ik ben erg geinteresseerd wanneer je over dit onderwerp info binnen krijgt. We zijn bezig met de voorbereidingen van onze fietstocht van Moskou naar Kathmandu. Laat dat nu net over deze pas gaan!
Wanneer je wat meer weet dan hoor ik het graag. Wanneer wij wat weten krijg je het van ons te horen.
Groetjes,
Marco Meijerink
(marco@wereldfietser.nl)
0 x

bert sitters
Forum Lid
Berichten: 6981
Lid geworden op: 22 juli 2002
Locatie: Amsterdam
x 12

Berichtdoor bert sitters » vr 19 mar, 2004 19:08

Volgens mij gaat Frank van Rijn ook die kant op.
0 x

johntelleman
Forum Lid
Berichten: 1274
Lid geworden op: 08 augustus 2002
Locatie: Oostzaan

Berichtdoor johntelleman » za 20 mar, 2004 21:03

Gudy en ik brengen in september waarschijnlijk een bezoek aan Kirgizië.
Met zoveel WF'ers in dat land wil de ANWB vast wel borden plaatsen. Misschien een mooie kans voor hun om weer wat werk binnen te halen.
Bij google is onder Torugart een klein beetje info te vinden.
Naar China via deze pas is volgens die verhalen niet makkelijk.

Groeten, John.
0 x

els
Forum Lid
Berichten: 106
Lid geworden op: 23 mei 2002
Locatie: dordrecht
Contacteer:

Berichtdoor els » zo 21 mar, 2004 12:03

http://www3.utsidan.se/corax-e/index.htm


deze zweed heeft zoveel in dit gebied gefietst, dus als er iemand iets weet moet hij het zijn.... hoop ik :D

verder een erg leuke site

groetjes els
0 x

bert sitters
Forum Lid
Berichten: 6981
Lid geworden op: 22 juli 2002
Locatie: Amsterdam
x 12

Berichtdoor bert sitters » zo 21 mar, 2004 15:04

Ook de SNP organiseert een expeditie met een groep fietsers naar Kirgizstan. dat wordt een drukte van jewelste op de Tjuz-Asjupas. vooral voor de 3-km lange tunnel, waar men het autoverkeer eerst stil moet leggen om fietsers door te laten. Ik was daar in 1991 met Cok. Cok heeft nog steeds contacten. Wellicht kan Cok aan meer informatie komen.
www.biketracks.nl of cokos@dds.nl
0 x

jarich
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 december 2003

Berichtdoor jarich » di 03 aug, 2004 08:43

Torugart pas moet je vanaf de Kyrgyz zijde vervoer regelen (lees: een jeep) hoewel sommigen het zonder lijken te doen. Een Duitse vriend van ons die 'm een maand terug gepasseerd is heeft ook aan de Kyrgyz zijde zijn (vooraf georganiseerde) transport moeten gebruiken. Vanaf de grens MOET je chinees transport geregeld hebben, die je helemaal t/m Kashgar rijden. Kosten kan je delen met anderen maar voor fietsen is deze pas dus niet leuk, de andere pas in de buurt van Osh (zuid-Kyrgyzstan) schijnt geen probleem te zijn. Frank en Elzo gaan daar binnenkort overheen (www.gekopfietsen.nl).
0 x

rhendriks
Forum Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 25 juni 2003
Locatie: Landgraaf
Contacteer:

Torugart pas

Berichtdoor rhendriks » do 02 sep, 2004 13:31

Hallo maarten en anderen,

Ik was eigenlijk op zoek naar wat informatie over Thailand, maar nu ik de naam Torugart pas zie roept dat heel wat goede (en ook minder goede)herinneringen op.
Ik was in 97 op weg van Kygryzstan naar Kashgar. Mijn eerste plan was om dat via de Torugart pas te doen. Ik werd echter ziek in Karakol en daardoor moest ik mijn visum al verlengen.
Toen was het ook al noodzakelijk om vervoer vanaf de Chinese grens tot Kashgar te regelen. Ten eerste was dit erg duur en ten tweede moet je maar hopen dat ze inderdaad ook komen opdagen. Ik had ook gehoord van mensen die er wel met de fiets over waren gekomen, maar je hoort dat nooit van de mensen zelf, dus ik betwijfel of dat wel waar is. Ik kon het risico om het te proberen in ieder geval niet lopen, omdat ik als ik teruggestuurd werd niet op tijd het land uit kon. Voor mij zat er dus niks anders op dan naar Almaty te fietsen (je mag, ik geloof nog steeds, met een Kyrgyz visum 3 dagen in Kazachstan verblijven. Aangezien mijn paspoort aan de grens helemaal niet werd gestempeld konden ze nooit controleren hoe lang ik er al was) en vandaar de trein te pakken naar Urumchi (36 uur) en vervolgens 35 uur in de bus naar Kashgar (ik moest op tijd in Kashgar zijn om voor de winter de Kunjerab over te komen). Een omweg van een slordige 3000 km. De pas ten zuiden van de Torugart was toen bij mijn weten helemaal niet open.

Aangezien ik nog steeds het plan (droom?) heb om een keer een lange tocht in dat gebied te maken (Pamir higway in Tadzjikistan, Kyrgyzstan, China, Tibet, Noord India (Kashmir), Nepal) ben ik benieuwd naar de ervaringen van anderen op de Torugart en die andere pas ten zuiden daarvan. En trouwens ook van de KKH. In 97 kon ik de hele Kunjerab pas fietsen, maar dat schijnt nu ook niet meer te mogen. Hoe zit dat in de praktijk?

Groeten,

Richard
0 x

Eelco
Forum Lid
Berichten: 202
Lid geworden op: 27 mei 2002
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Berichtdoor Eelco » ma 04 okt, 2004 23:17

toevallig, ik heb ook plannen in die richting, en masse over de Torugart pas lijkt wel ;)

daarnaast.. pas nog gelezen van een viertal fietsers die daar in de buurt waren.. url nog even opgezocht, was http://www.fietsenoverdezijderoute.tk/

zij hebben het over de Irkestan pas die wel open schijnt te zijn voor fietsers en zijn daar overheen gereden

In eerste instantie wilden we via de Torugart pas Kirgizie binnenkomen. Helaas mag je deze grens-pas niet over fietsen. Op de net geopende Irkestan grens-pas zijn fietsers wel welkom. Hoewel het een flinke omweg betekende, hebben we toch deze pas genomen. Op het vernieuwde programma stonden nu 3 passen van meer dan 3000m en 4 passen van meer dan 2500m, geen eitje dus! Het gedeelte tot de Chinese grens liep over droomasfalt (tip voor skeeleraars). Er was alleen een gebrek aan 2 dingen: groenten en water. Tijdens een van onze laatste dagen in China vonden we na lang zoeken een kool, maar geen druppel water. Als laatste redmiddel hielden we een vrachtwagen aan. Die had helaas ook geen water, maar toverden van ergens diep in de vrachtwagen bezorgd een paar enorme watermeloenen tevoorschijn. Dolgelukkig dat we " gered" waren, reden we 100 meter verder...om op een grote beek te stuiten!

Het onmogelijke bleek mogelijk: je kan China uitfietsen! Na 2 en een halve maand fietsen in en land stonden we dan echt bij de Chinese grenspost. Helaas, die sloot precies voor onze neus en zou over 4 uur pas weer open gaan. Robbert zag vanuit zijn ooghoek een tafeltennistafel staan. Ai, voor hij het goed en wel wist had hij een douanier uitgedaagd. Dit bleek een ware meesterpingponger te zijn nadat hij zijn halve uniform had uitgetrokken. De douanier won (tactische zet van Robbert, natuurlijk). De grensformaliteiten zelf verliepen moeilijk. Marrit haar entry stempel was onleesbaar, ze wilden haar niet doorlaten. Maar daar was onze nieuwe pingpongvriend weer; een paar woorden en Marrit kon zo doorlopen! De geografische grens China-Kirgizie was overduidelijk: de gladde asfaltweg werd plotsklap vervangen door een beroerde grindweg met gevaarlijke kuilen erin. Ook het maximale hellingspercentage van de Kirgiezen bleek iets hoger dan we in China gewend waren, de Keutenberg onverhard is er niks bij.
Laatst gewijzigd door Eelco op vr 12 nov, 2004 15:56, 1 keer totaal gewijzigd.
0 x

Martin langevoord
Forum Lid
Berichten: 37
Lid geworden op: 31 mei 2003
Locatie: Rotterdam
x 1
Contacteer:

Berichtdoor Martin langevoord » vr 12 nov, 2004 14:19

Hoi Maarten, Prachtig plan! Ik loop met een idee rond over KKH China in en dan of links naar Kirgizie of rechts naar Tibet. Ik las in de LP van de "Stans"(kazachstan, Kygistan etc) dat van Kyrgizie naar China over Torugart erg wisselend is. Maar dat de Irkeshtan Pass die ook naar Kashgar leidt, altijd goed gaat..mischien een tip
Veel succes :wink:
0 x
If you can hike it, you can bike it

Veerle
Berichten: 1
Lid geworden op: 30 november 2004
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Berichtdoor Veerle » di 30 nov, 2004 18:30

Hoi Maarten,

Sorry, beetje late reactie! Vorig jaar september zijn wij met vier fietsers over de Irkestan pas gefietst (www.fietsenoverdezijderoute.tk). Hierboven heeft iemand al een stukje uit ons reisverslag geciteerd.

Oorspronkelijk wilden we via de Torugart pas van China naar Kirgizië fietsen. Dat bleek na veel navragen bij reizigers en reisbureau's alleen met een peperduur permit en met de fietsen in een auto mogelijk te zijn. In Kashgar kwamen we een fietser tegen die vanuit Kirgizië naar China was gefietst. Hij was op de Torugart pas geweigerd door de Chinese douane, de Kirgizische douane deed niet moeilijk. Noodgedwongen moest hij toen een heel eind om en via de Irkestan pas naar China rijden.

De Irkestan pas mag je wel helemaal fietsen. We hebben absoluut geen spijt dat we de Irkestan pas genomen hebben. Het landschap is er werkelijk betoverend: piek Lenina en andere 7000'ers in het zicht, langs hoogvlaktes en nomaden. Zie foto P9.3 op: http://www.ussv.studver.uu.nl/zijdefoto/foto3.htm
Omdat de Irkestan pas nog maar sinds 2002 voor buitenlanders open is, is het er nog niet toeristisch, in tegenstelling tot de Torugart pas.
Het is een heel verlaten gebied met nauwelijks voorzieningen voor reizigers. De mensen zijn er nagenoeg zelfvoorzienend, reken dus niet op volle winkels!

Als iemand nog meer wilt weten, mail dan gerust!

Groetjes, Veerle
0 x

joop
Forum Lid
Berichten: 66
Lid geworden op: 19 oktober 2004
Locatie: groningen
Contacteer:

gesloten pas

Berichtdoor joop » do 02 dec, 2004 16:26

dag mensen

ik ben samen met mijn vriendin van plan richting china te vertrekken.
Ik vraag mij alleen af of jullie ook weten vanaf wanneer tot wanneer de besproken passen open zijn. Ik bedoel dan gesloten ivm sneeuw.

we willen van nederland naar peking en willen aug/sep 2005 vertrekken. de vraag is alleen of dat ivm winterkou en gesloten passen wel mogelijk is.

De winter in Iran zal wel fris zijn maar daar kan je je op kleden. Als de passen vanuit Kyrgizie tot juni dicht zijn bijvoorbeeld dan moeten wij onze route toch wat aanpassen.

ik ben benieuwd of iemand een zinnig antwoord op dit verhaal kan geven

groet
joris
0 x


Terug naar “Azië”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron