Uitgelezen: Home is elsewhere

Voor al het offtopic geklets. Houd het netjes en binnen de perken!
Gebruikersavatar
HansvanderVeeke
Forum Lid
Berichten: 3169
Lid geworden op: 28 oktober 2007
Locatie: Baflo (Groningen)
x 49
Contacteer:
Heinz Stücke
Home is elsewhere, 50 years around the world by bike
Brompton Bicycle
ISBN 978-0-9934524-0-6

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een fietsboek las, maar toen ik deze op internet voorbij zag komen, kon ik het niet laten. Het boek is uitgegeven door Brompton (ja, van die vouwfietsen) en in Nederland kon ik niet vinden waar ik het kan bestellen. Uiteindelijk kom ik dan toch in Engeland bij, jawel, Brompton terecht waar het boek te koop is voor 15 pond met verzendkosten van 9 (!) pond. Je kunt dan ook wel raden dat het boek Engelstalig is. En dat ondanks dat het boek geschreven is door een Nederlander, Eric van den Berg die de prangende vraag had; ‘Waarom?’.

Heinz Stücke is de Duitse Franke van Rijn. Hij wordt ook wel genoemd ‘the man that wanted to see it all’ en dat is een passende benaming voor iemand die meer dan 50 jaar op de fiets onderweg is geweest, 196 landen heeft bezocht en 648.00 kilometer heeft gefietst. En o ja, hij maakte ook nog meer dan 100.000 foto’s onderweg.

Het boek bestaat uit een delen met tekst en een aantal stukken met foto’s. Ik ben visueel georiënteerd dus dat laatste vind ik erg leuk. De meeste fietsboeken hebben weinig (te) foto’s en dat is jammer. Een plaatje zegt veel meer dan een lange lap tekst.
Op de foto’s zien we een piepjonge Stücke maar ook een oude Stücke. En daarnaast veel foto’s van de landen die hij heeft bezocht en de mensen die hij heeft ontmoet.
De tussenliggende teksten vertellen over hoe hij reist. Er is een stuk over hoe hij zijn route bepaalt, hoe hij kampeert, wat hij kookt en eet, hoe hij omgaat met gevaarlijke situatie (hij is zelfs een keer in de voet geschoten), wat zijn voorkeur voor fietsen is en hoe hij met pech omgaat. Kortom allemaal dingen die wij, als fietsers, ook meemaken en tegenkomen. Dit wordt gedaan aan de hand van korte interviewteksten. Daarnaast bevat het boek ook kopieën van krantenknipsels, handgeschreven stukken en delen uit zijn dagboeken. Al met al een prachtig boek om te lezen, maar vooral ook om te kijken.

Wat ik jammer vind aan het boek is dat het zo gericht is op Brompton. Begrijpelijk, maar ik denk dat de man zo wel te kort wordt gedaan. Hij heeft veel meer gedaan reizen op een vouwfiets. Dit deed hij van 2009-2013, dus eigenlijk maar een klein deel van zijn reishistorie. En alhoewel zijn eerdere reizen soms genoemd worden, is het merendeel van de teksten gericht op de laatste reisjaren met de vouwfiets.

Stücke is nu 75 en teruggekeerd in Hövelhof, hetzelfde dorp waar hij in de jaren 60 van de vorige eeuw vertrok. Daar hebben ze zelfs een museum voor hem ingericht en besteedt hij zijn tijd aan het uitzoeken van zijn foto’s en nalezen van zijn dagboeken. Ik mag hopen dat hier nog meer boeken uit samengesteld worden want hij heeft inderdaad heel veel gezien en veel meegemaakt en dat wil ik graag ook allemaal zien en lezen. Hij heeft een heldere kijk op het leven en een aantal mooie conclusies. De mooiste daarvan is toch wel; “I know now that I don’t need a wife”. Zo’n conclusie kun je alleen maar trekken als je 50 jaar op de fiets zit.

Afbeelding

Meer boekrecensies hier
0 x
Hans - Blog en website.

Bert van Sprang
Forum Lid
Berichten: 1104
Lid geworden op: 10 december 2007
Locatie: Vught
x 39
Hoi Hans,

Woont hij in Hövelhof (bij Bielefeld) of in Hoverhof (bij Leverkussen)? Dit eerst adres is namelijk op fietsafstand van mijn schoonmoeder, een mooi doel voor een zaterdagnamiddag.
0 x

Gebruikersavatar
HansvanderVeeke
Forum Lid
Berichten: 3169
Lid geworden op: 28 oktober 2007
Locatie: Baflo (Groningen)
x 49
Contacteer:
Bert,

Bedankt voor je correctie. Volgens het boek is het Hövelhof.
0 x
Hans - Blog en website.

Bert van Sprang
Forum Lid
Berichten: 1104
Lid geworden op: 10 december 2007
Locatie: Vught
x 39
mooi!
0 x

Walter M
Forum Lid
Berichten: 269
Lid geworden op: 04 december 2005
Locatie: Oregon state; USA
Hij geeft volgende week een signeersessie in Portland. Ik ga maar even een boek halen dan :)
0 x
walter woont in Portland Oregon, slechts 100km rijden van een van de mooiste kusten ter wereld: de Pacific Coast!


Terug naar “Kletspraat”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

cron